Platform voor de tuin- en groenprofessional
Studenten maken plannen om meer bomen te planten

Studenten maken plannen om meer bomen te planten

Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout bestaat 100 jaar. Een iconische leeftijd voor het familiebedrijf en dat moet gevierd worden. De corona-crisis zette een streep door een groot feest, maar eigenaar Kees Weijtmans vond een manier om te vieren én een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en respect voor de natuur. Maak kennis met de Bomen Nederland Studenten Challenge.

Boomrooierij Weijtmans is in een eeuw tijd uitgegroeid tot de grootste boomrooi-organisatie van Nederland.

In een eeuw tijd is Boomrooierij Weijtmans uitgegroeid tot de grootste boomrooi-organisatie van Nederland. Duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel, zowel voor de natuur als voor de werknemers en de gemeenschap. Met de ambitie van de Nederlandse overheid om 100.000 hectare bos bij te planten, zag Kees kans om hier een steentje aan bij te dragen. “De Nederlandse overheid streeft naar 10% meer en gezonder bos in 2030. Een ambitieuze doelstelling ter ondersteuning van het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar hoe gaan we dat realiseren? Ons land heeft een te hoge CO2 uitstoot en veel boeren worden uitgekocht. Er is dus grond en er is ook geld beschikbaar. Maar er is behoefte aan aanpakkers die de plannen integraal gaan uitvoeren.”


Kees Weijtmans (l) overhandigt als symbolische start van de challenge de ‘Bomen-spade’ aan juryvoorzitter Maarten Willemen.

Studenten zijn de toekomst

Kees greep het 100-jarig jubileum van het bedrijf aan om de blik op de toekomst te richten en woorden om te zetten naar daden. “Studenten zijn de beleidsmakers en uitvoerders van de toekomst. Zij kunnen nu bepalen hoe die eruit gaat zien. Met de Bomen Nederland Studenten Challenge vragen we vakgerelateerde hbo-studenten om concrete plannen uit te werken, om zo de ambitie ‘meer bomen in de grond’ waar te maken.” De studenten staan voor een mooie uitdaging, want hoe zorg je voor meer bomen in een al overvol Nederland? “Het is de bedoeling dat de studenten echt out-of-the-box denken en met creatieve oplossingen komen”, vertelt Kees. “Dat kunnen ze niet alleen en wij stellen dan ook onze kennis en ons uitgebreide netwerk beschikbaar om de plannen te helpen realiseren. Uiteindelijk gaat het erom dat de wortels de grond in gaan.”

Indrukwekkend schouwspel voor het pand
van Boomrooierij Weijtmans in Udenhout.

Start

In januari werd de aftrap gegeven en inmiddels hebben zich al meerdere groepen aangemeld van vier verschillende hogescholen. Deze teams dragen veelbelovende namen als ‘De Klimaatjes’ en ‘The Tree Musketiers’ en gaan samen de strijd aan. Tijdens een event medio juni krijgen de studenten de kans om hun plannen te presenteren voor belanghebbenden en een vakjury. Uit de deelnemers worden dan drie ideeën geselecteerd, waarna een debat volgt over de uitvoerbaarheid van de plannen en uiteindelijk zal er een winnaar worden uitgeroepen. Of het een live-event kan worden of toch nog een virtuele versie is nog even afwachten, maar Kees kijkt er in ieder geval al naar uit. “Ik ben heel benieuwd welke plannen de studenten aandragen. Als hoofdprijs is er €4000,- te winnen, maar het doel is toch vooral om creatieve en maakbare plannen te realiseren die daadwerkelijk leiden tot meer boomaanplant. En voor de studenten is het niet alleen een kans om ervaring en waardevolle contacten op te doen, het is vooral ook erg leuk.”

Benieuwd naar de challenge? Meer informatie over de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021 is te vinden op www.bomennederland.nl.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details