Platform voor de tuin- en groenprofessional
Trainingen en opleidingen zo praktisch mogelijk
Veiligheidstrainingen worden steeds meer toegespitst op specifieke doelgroepen.

Trainingen en opleidingen zo praktisch mogelijk

Maatwerk en combinatietraining zijn veelgevraagd

AAB Training en Opleiding verzorgt met ervaren vakdocenten een veelvoud aan trainingen en opleidingen voor iedereen die in het groen werkt, of dat nu hoveniers zijn of gemeentemedewerkers in de openbare ruimte. De trainingen zijn altijd zo praktisch mogelijk van aard en vooral combinatietrainingen winnen aan populariteit. Bovendien worden steeds meer veiligheidstrainingen gegeven die specifiek zijn toegesneden op groenmedewerkers.

“Zeker bij VCA-trainingen merkten we dat deelnemers nogal eens afhaken of de stof niet goed tot zich nemen omdat ze zaken moeten leren die in de dagelijkse praktijk niet of nauwelijks voorkomen”, vertelt AAB-adviseur Karen Goedvree. “Daarom geven we nu cursussen ‘Basisveiligheid voor hoveniers’ of ‘Basisveiligheid voor de openbare ruimte’. Die zijn heel specifiek toegespitst op de doelgroep. Dat leert niet alleen een stuk makkelijker – je past het immers dagelijks in de praktijk toe – het is ook voor onze docenten veel aantrekkelijker om te onderwijzen.”

De training Motorkettingzaag wordt steeds vaker gecombineerd.

AAB verzorgt voor de groensector ook veel trainingen op het gebied van 1e hulp, bedrijfshulpverlening en fysieke belasting. “Er wordt immers veel in groepjes van twee of drie mensen gewerkt en dan is het fijn als een collega bij een ongeluk direct kan helpen”, stelt Goedvree.

Met de training Bosmaaier.

Maatwerk

Het is precies dit soort maatwerk waarin de AAB Groep zich onderscheidt in de afgelopen jaren. “We bieden daarnaast ook steeds vaker combinatie trainingen aan. Bijvoorbeeld een training motorkettingzaag gecombineerd met bosmaaier. Of een cursus bedrijfshulpverlening (BHV) in een milieustraat of Fysieke Belasting in een bos. Heel specifiek toegesneden op een doelgroep maar wel in combinatie met een training of cursus die voor meerdere sectoren belangrijk is. Het helpt in de motivatie en maakt dat deelnemers de lesstof makkelijker onthouden”, aldus Goedvree.

De groentrainingen van AAB, – naast motorkettingzaag, BHV, Fysieke Belasting en bosmaaier worden er onder andere trainingen en opleidingen verzorgd over bomen, onderhoud, plantenkennis, plaagdierbestrijding, snoeien en de Wet Natuurbeheer – worden afgenomen door zowel hoveniersbedrijven als gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer, uitzendbureaus en sociale werkvoorziening. “Gezien de doelgroepen proberen – vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – we iedere opleiding zo praktisch mogelijk te houden. Vaak gaat het om mensen die niet heel erg van leren houden en juist willen doen. Om die reden worden trainingen ook nogal eens gecombineerd met een daadwerkelijke klus, zodat er on-the-job kan worden getraind en geleerd”, legt Goedvree uit. “Zowel onze incompany trainingen, zo’n 75 procent van het totaal, als de open inschrijvingen richten we zo in dat er heel veel praktijk in zit en de theorie zo hapklaar mogelijk wordt aangeboden. Op die manier haken er minder mensen af en slagen de meeste deelnemers voor hun examens. Je leert immers beter en sneller als het ook nog eens leuk is en je er direct iets aan hebt. We merken dat veel deelnemers erg zenuwachtig zijn voor examens en dat proberen we zoveel mogelijk te beperken.”

Kentering

Goedvree merkt dat er veel vraag is naar de opleidingen van AAB. “Natuurlijk hebben wij ook last gehad van corona en de daarbij horende beperkingen. Online lesgeven is in deze branche toch iets moeilijker, maar we zien daar ook langzaam maar zeker een kentering in ontstaan. Hoewel AAB in andere branches veel e-learnings verzorgd, slaat die vorm van leren in de groenbranche minder aan, mede door de praktisch ingestelde medewerkers die liever niet achter een computerscherm zitten. “Al is een onlangs door ons georganiseerd webinar over biologische agentia dan wel weer goed bekeken. We zorgen er in zo’n geval wel voor dat alles zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details