Platform voor de tuin- en groenprofessional
Tree Ground Solutions: vijftien jaar innovatie in groeiplaatsen voor bomen
Het Maankwartier in Heerlen werd het Boomproject 2017. Vijf volwassen bomen (Stypholobium Japonica) zijn op het dak van het project Maankwartier aangeplant en maken een belangrijk onderdeel uit van het watermanagement systeem van het gebouw.

Tree Ground Solutions: vijftien jaar innovatie in groeiplaatsen voor bomen

Tree Ground Solutions loopt al vijftien jaar voorop met het ontwikkelen van groeiplaatssystemen in combinatie met slim (hemel)waterbeheer voor bomen in stedelijk gebied. Erwin van Herwijnen, boomtechnisch adviseur en groeiplaats specialist van TGS: “Bomen profiteren van een goed watermanagement, groeiplaatsen bieden grote kansen voor het watermanagement en samen ontlasten ze het riool, verkoelen ze de stad en zorgen ze voor gezond groen.”

Erwin van Herwijnen: “Voor alle systemen die zijn ontwikkeld door TGS, wordt TGS geïnspireerd door de natuur. Door te kijken hoe de natuur werkt en naar welke benodigdheden er nodig zijn voor een gezonde wortelgroei kunnen we lange termijn oplossingen ontwikkelen. Een van de belangrijkste factoren daarin is de waterhuishouding. Door hemelwater zoveel mogelijk op te vangen en beschikbaar te stellen voor de bomen tijdens droge periodes, willen we voorkomen dat water tijdens hevige regenval wordt afgevoerd. In plaats daarvan willen we het water vasthouden, zodat de bomen het in droge periodes kunnen gebruiken. Dit principe wordt naast de toepassing bij bomen ook op (blauw-groene) daken en waterbergende sportvelden toegepast.”

Het eerste Permavoid-systeemproject wat werd gerealiseerd is het Orlyplein in Amsterdam dat meerdere (inter)nationale prijzen won.

Korte terugblik

TGS is in 2006 ontstaan vanuit Drain Products Europe (DPE) en de Nationale Bomenbank. Beide bedrijven hebben met hun specialistische kennis bijgedragen aan het huidige kennisniveau van TGS. 

Sinds de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw investeren Nederlandse steden zich in de groeiplaatsen van bomen en zijn daarmee de eerste stappen in de ontwikkeling van bomenzand gezet. Later zijn we naast bomenzand ook met lavabrokken en voedingsgrond gaan werken. In de tweede helft van de jaren ’90 gingen er steeds meer geluiden op dat er meer met een volle grondsysteem gewerkt moest gaan worden. Eén van de eerste gemeentes die zich in deze ontwikkelingen verdiepte was de gemeente Apeldoorn, onder leiding van toenmalig boombeheerder Anton Dekker.

In 2003 was de gemeente Amsterdam bezig met de vergroening van het toen nog te realiseren stadsdeel IJburg. De stad wilde een groeiplaatssysteem van beton, maar wilde tegelijkertijd ook een prefab en modulair systeem dat geschikt is voor verkeersklasse 60. Dit was het begin van de ontwikkeling van de inmiddels veelvoudig toegepaste Treebox HP van TGS. In deze tijd zag ook de Permavoid Sandwich Constructie 150, een drukverdelende constructie gecombineerd met bomenzand, het levenslicht. Nadat DPE deze 2 succesvolle systemen had ontwikkeld is TGS opgericht. Tegenwoordig is Tree Ground Solutions net als Drain Products Europe volledig onderdeel van de Permavoid groep, een verzameling van bedrijven die op internationale schaal werken aan het toekomstbestendig maken van het stedelijk gebied. TGS maakt tegenwoordig geen onderdeel meer uit van de NBB groep.

Marktontwikkeling en innovatie

Sinds de Olympische Spelen in Londen in 2012 heeft TGS een toename in zijn activiteiten met het Permavoid Capillair Irrigatie systeem (PCISysteem) gezien. Het PCISysteem is opgebouwd uit kunststof units waarin capillaire kolommen zijn verwerkt. Het systeem houdt hemelwater vast tijdens natte periodes en geeft water gelijkmatig af aan de leeflaag erboven tijdens periodes van behoefte. Van Herwijnen vertelt: “Tijdens de Olympische Spelen lag onder alle paardenbakken het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem. Het PCISysteem doorstond de betreding van de neerkomende paarden moeiteloos en hield het zand van onderuit vochtig. De sportwereld zag dit en heeft dit systeem verder ontwikkeld met als resultaat dat het in druk bespeelde stadions nu wordt toegepast.”

TGS is met deze opgebouwde know how verder gegaan met het ontwikkelen van deze technieken voor de invulling van groeiplaatsen in de openbare ruimte.  Het eerste project wat werd gerealiseerd is het Orlyplein in Amsterdam dat meerdere (inter)nationale prijzen won. Dit voormalige, verouderde en onaantrekkelijke busstation op het dak boven Station Amsterdam Sloterdijk werd in 2015 met het capillaire TGS-systeem omgevormd tot een dakpark met een prachtige sortimentstoepassing voor openbaar gebruik. Vanaf dit moment start de enerverende ontwikkeling van de groeiplaatsen inclusief  waterbeheersystemen bij bomen in stedelijk gebied. Met als gevolg dat toen de vraag uit de markt kwam, TGS met een perfect uitgebalanceerd systeem klaar stond.

Het Permavoid Capillair Irrigatie systeem (PCISysteem).

Smartkolksysteem

Van Herwijnen: “Te vaak worden er nog inschattingsfouten gemaakt over hoe water zich gedraagt in de bodem. Ook het fenomeen zout speelt een belangrijke rol in de bodem. Natrium was altijd al een groot probleem voor bomen, bodemleven en de minerale huishouding is dat natuurlijk nu nog steeds. Het is dan ook funest voor de ontwikkeling van bomen en groeiplaatsen om (zout) water via de boomspiegel in de groeiplaats te bergen, het is geen afvoerputje van de straat!”

Om toch water van de straat toe te kunnen passen heeft TGS samen met partners de Smartkolksysteem ontwikkeld.   

Met dit systeem is het mogelijk de  first flush van een regenbui te scheiden zodat natrium niet in de groeiplaats terecht komt. Vanaf dit moment heeft TGS de techniek in handen om een volledige watermanagementsysteem te bouwen waarvan de bomen in de straat optimaal kunnen profiteren. We zijn daarmee niet meer alleen een groeiplaatsspecialist, maar tevens een specialist op groen-watermanagement.”

Bijzondere projecten

Van Herwijnen noemt enkele TGS-projecten van de afgelopen jaren die eruit sprongen en veel aandacht hebben gekregen in de Nederlandse en internationale pers. “Het Maankwartier in Heerlen werd het Boomproject 2017 en de prijs werd uitgereikt door VHG vakgroep Boomspecialisten. Vijf volwassen bomen (Stypholobium Japonica) zijn op het dak van het project Maankwartier aangeplant en maken een belangrijk onderdeel uit van het watermanagement systeem van het gebouw. Ook noemenswaardig zijn projecten zoals de Oude Markt en de Nieuwe Markt in Weert, ‘de Markante bomen’ in Roermond, de Vredeburgkade en de Rijnkade in Utrecht. Op al deze locaties heeft het PCISysteem bijgedragen aan een succesvolle groeiplaats voor de bomen, met een volledige andere manier van waterbeheer in de stad.” 

Wolwevershaven: nieuwe bomen met een duurzame groeiplaats waarin de bomen weer monumentaal kan worden, opgebouwd uit de Treebox HP.

Hulp aan de bomen

Eén van de waardevolle lessen die TGS door de jaren heen heeft geleerd is dat het maken van groeiplaatsen aandacht vereist. Van Herwijnen: “Ieder onderdeel moet voldoen aan de eisen die worden gesteld. Denk hierbij aan de invulling en de verwerking van de leeflaag, de draagkracht, de toepassing van de constructie, maar ook de rol van water in de groeiplaats. Deze verschillende puzzelstukken moeten in elkaar vallen. Gezonde bomen zorgen voor een prettige leefomgeving om in te wonen en te werken en TGS helpt ze bij het vinden van hun welverdiende plek.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?