Platform voor de tuin- en groenprofessional
Trots op 15 jaar Tree Ground Solutions

Trots op 15 jaar Tree Ground Solutions

Niet dat de onze systemen pas 15 jaar zijn, want de eerste ontwikkelingen gebeurden al onder de vlag van Drain Product Europe, wel bekend van de eerste infiltratie units en de testen van bijvoorbeeld de kunststof boombunker in Apeldoorn. 

Ik kan zelf de test op IJburg in 2003 nog goed herinneren. Ik mocht als uitvoerende het eerste prototype van de Treebox HP testen. Ondanks het systeem er met kop en schouders bovenuit stak, had ik als echte boomliefhebber nog wat puntjes waar nog aandachtig naar gekeken moest worden. In de jaren daarna zijn er in Nederland en België verschillende projecten gerealiseerd waar de Treebox HP de oplossing was voor een duurzame aanplant van bomen in het stedelijk gebied. 

Orlyplein Sloterdijk, een start van een nieuwe generatie groeiplaatsen en waterbeheer 

Ook de ontwikkeling van de Permavoid Sandwich Constructie kwam niet onverwacht en heeft zich in eerste instantie ontwikkeld op IJburg. Ondanks de eerste systemen heel simpel zijn ingericht met beperkte kennis van bijvoorbeeld de samenstelling van Sandwich Grond, liggen de eerste projecten er nog steeds geweldig bij. Natuurlijk hebben we moeten leren en hebben we dingen over het hoofd gezien, maar dat maakt dat we tegenwoordig weten waar we over praten. 

De eerste wortelbrug bij bomen langs fietspaden. De combinatie met groeiplaats verbeterende methodes of de zwevende constructie over wortelgestellen heen in park en bos gebieden. Het beschermen van monumentale bomen op evenementen terreinen en natuurlijk het stedelijk gebied. Het is mooi om terug te kunnen kijken en het geeft mij een goed gevoel om te zien dat de oplossingen hebben gewerkt. 

De laatste jaren is de wereld van groeiplaatsen nog interessanter geworden. De combinatie van bomen en een andere manier van waterbeheer zorgt ervoor dat de bomen weer een prominente plaats krijgen in de stad. Door klimaatveranderingen, het Urban Heat Island Effect en de toename van de vraag van woningen en werkplekken in de stad is het mogelijk en noodzakelijk de positie van bomen in de stad te vergroten. 

Permavoid is tegenwoordig 100% eigenaar van TGS, wat ons team en speelveld heeft vergroot. Samen werken we op wereldwijde schaal aan gezondere steden; met oog voor stadsbomen, blauw-groene daken, sportvelden (van stadions zoals F.C. Liverpool tot waterbergende trapveldjes in India), wegen, parken en veel meer. 

Met het Orlyplein in Sloterdijk Amsterdam als voorbeeld, volgden stappen met bomen en capillair systeem in Hattem en Weert. Deze ontwikkeling van bomen in en op een gebouwen toegepast, met een geweldig project in Heerlen waar we bomen in het project Maankwartier hebben verwerkt. Dit leverde een geweldig resultaat op. Je begrijpt dat we ondertussen al veel referenties hebben door heel het land en met verschillende toepassingen. Van dorpspleinen waar we met waterdoorlatende half verhardingen een bijzondere manier van waterbeheer hebben gerealiseerd, tot de ontwikkeling van de Tree-dRain System Maar ook het toepassen van straatwater, omdat we het zout kunnen scheiden. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die we samen met partners hebben gerealiseerd, omdat we allemaal voor kwaliteit willen gaan. 

Door al deze stappen is het nu mogelijk om de verschillende uitdagingen als verdroging, hittestress, opvangen van hooswater en dergelijke aan te pakken door multifunctionele groeiplaatsen te realiseren. 

Ik vind het persoonlijk heel bijzonder dat we in Emmeloord meer dan 1,3 miljoen liter water kunnen bergen. In het centrum van Tilburg wordt het ene na het andere systeem aan elkaar gekoppeld en als ik de capaciteit ga berekenen van de systemen in het centrum van Tilburg, denk ik dat we Emmeloord zelfs voorbij gaan. 

Een plaats als Uden met de marktstraat is een voorbeeld om met verschillende klimaat adaptieve maatregelen het riool 100% te ontlasten. Dit gebeurt al in Utrecht langs de Catharinasingel, in Weert op beide marktpleinen en in het centrum van Roermond. Het mooiste is dat de bomen er het beste vanaf komen. Ze krijgen een duurzame groeiplaats zodat ze hun positieve functie in de stad kunnen uitvoeren. 

Ik ben trots op het feit dat ik een rol heb mogen spelen in het ontstaan van TGS met het toepassen van innoverende toepassingen, mijn kennis heb mogen delen via onderwijsinstellingen en als adviserende partner van opdrachtgevers en ingenieursbureaus heb mogen werken. Maar vooral op het door ontwikkelen van systemen en het bedenken van nieuwe systemen vanuit de rol als adviseur bij TGS. 

Belangrijk om te onthouden is dat we het niet alleen doen, maar vooral samen. Zowel intern als met externe partijen, want een integrale oplossing van de inrichting van het stedelijk gebied komt niet uit één koker. Dat doen we met elkaar! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details