Platform voor de tuin- en groenprofessional
Uitvinder maairobot innoveert: Slimme robotmaaiers klaar voor de toekomst
Met de nieuwe AIM-technologie wordt er een virtuele kaart gemaakt van het gazon.

Uitvinder maairobot innoveert: Slimme robotmaaiers klaar voor de toekomst

Husqvarna, uitvinder van de robotmaaier, presenteert nieuwe functies die de toekomst van automatisch gazononderhoud zullen bepalen. Zo kun je het gazon indelen in zones, de biodiversiteit verbeteren en het maaigedrag aan laten passen aan jouw sociale leven. De nieuwe functies zijn gebaseerd op Artificial Intelligence (AI), Automower Intelligent Mapping (AIM) en cloud computing. Een aantal updates zijn al per heden beschikbaar voor de geavanceerde Automowers 405X en 415X als ook voor de all-wheel-drive modellen 435X AWD en 535 AWD. In 2023 verwacht Husqvarna EPOS te introduceren voor particuliere tuinen. Het maaigebied wordt virtueel afgebakend, dus niet met een grensdraad. Daarnaast werkt Husqvarna aan nieuwe functionaliteiten die van de Automower een echte tuincoach maken.

EPOS communiceert via een referentiestation met een satelliet om de grenzen van het maaigebied tot op 2 centimeter nauwkeurig in beeld te brengen.

Met de nieuwe AIM-technologie wordt er een virtuele kaart gemaakt van het gazon. Je kunt het vervolgens via de app indelen in zones. Zo kun je de maaifrequentie en -hoogte per gazondeel aanpassen. Dat is een uitkomst voor wanneer je bijvoorbeeld een stuk van het gazon opnieuw hebt ingezaaid of er plekken zijn met veel schaduw. Ook kun je bepaalde zones uitsluiten van maaien waardoor het gras er lang kan worden en er allerlei wilde bloemen kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Zo combineer je een stadsweide in eigen tuin met een strak gemaaid gazon.

Biodiversiteit

Door cloud computing en AI kunnen de slimme Automowers van Husqvarna zich in de toekomst nog autonomer gedragen. Door het verzamelen van diverse gegevens via sensoren en andere smart apparaten zal de maairobot optimaal in staat zijn om te reageren op bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden. Husqvarna ontwikkelt ook nieuwe functionaliteiten waarbij de Automower in staat is om de biodiversiteit te verbeteren door onder meer de natuurlijke habitats van nuttige dieren te identificeren en te beschermen. De robotmaaier zal uit zichzelf het maaigedrag daarop aanpassen. 

Het gazon hoeft niet meer met grensdaden worden afgebakend; het gebeurt virtueel.

Sociaal

Indien gewenst kun je de Automower ook rekening laten houden met jouw sociale activiteiten. Dat kan nu ook via platforms als IFTTT, maar dankzij cloud computing en AI zal dit nog een stapje verder gaan. Speel je elke zaterdagochtend graag een potje voetbal op je eigen gazon? De Automower zal zich sociaal gedragen en het spel niet verstoren. Hij blijft in het laadstation of maait juist dat deel van het gazon waar niemand is. Interactie tussen mens en robotmaaier wordt ook socialer. Behalve via de app kan ook met spraak gecommuniceerd worden. Omdat de toekomstige Automower het gazon op z’n duimpje kent, kan hij ook advies geven over voeding en (bij)zaaien van graszaad.

Husqvarna 415X

2023: virtuele grenzen

Op golfbanen en sportvelden wordt de Husqvarna Automower EPOS al met veel succes toegepast en deze techniek komt in 2023 ook beschikbaar voor de particulier gazonbezitter. Het gazon hoeft niet meer met grensdaden worden afgebakend; het gebeurt virtueel. EPOS communiceert via een referentiestation met een satelliet om de grenzen van het maaigebied tot op 2 centimeter nauwkeurig in beeld te brengen. De Automower blijft perfect binnen de grenzen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details