Platform voor de tuin- en groenprofessional
Van basiselement tot absolute blikvanger
Een bol op stam tussen de rechte hagen creëert hoogte en dynamiek.

Van basiselement tot absolute blikvanger

Laurier leent zich uitstekend tot vormsnoei

Dat vooral laurier zich in dat opzicht gewillig laat vormgeven, blijkt uit het aanbod van Laurica-plants. De specialist uit Jabbeke onderscheidt zich met een grote diversiteit aan vormen en maten, en deinst niet terug voor een occasioneel experiment.

Tekst Elise Noyez    |    Beeld Laurica-plants

Kennis en geduld. Dat is de basis waarop het ruime en kwalitatieve assortiment vormgesnoeide laurieren van Laurica-plants gebouwd is. Alle planten worden immers doelbewust vanuit stek opgekweekt. Een methode die leidt tot een tragere groei, maar ook een grotere gelijkmatigheid en een compacter wortelgestel, waardoor ze zich perfect lenen tot vormsnoei en een leven in een pot of kuip. Minimum zeven jaar worden de planten zo in Jabbeke opgekweekt, met een vormsnoei in de winter en een extra knipbeurt in de zomer om de uniformiteit te garanderen. Dat in tientallen vormen en formaten.

Op de Floraliën van 2016 werkte Laurica-plants samen met Daniël Ost aan een uitzonderlijke creatie.

Bol op stam

Een van de meest populaire vormen is de bol op stam. Een eenvoudige en elegante plant die prachtig staat in pot. Enkele exemplaren volstaan om een doorgang, tuin- of voordeur te accentueren, of u plaatst ze tussen klassieke hagen in om hoogte en dynamiek te creëren.

De belangrijkste overwegingen bij de aankoop van deze vormgesnoeide plant zijn de hoogte van de stam, de diameter van de bol en de potmaat. Daarvoor biedt Laurica tal van opties. Hou er in ieder geval rekening mee dat de plant enkel in diameter zal groeien en dat de stamhoogte dus niet meer verandert. Meteen de juiste hoogte kiezen is de boodschap.

In het Londense Victoria & Albert Museum benadrukken laurierplanten in piramidevorm de statige architectuur.

Piramide

Vast onderdeel in het aanbod van Laurica-plants is tevens de piramide. Zet verschillende formaten van deze kegelvormige plant samen in een hoekje voor een intieme, doch speelse plek, of gebruik ze – zoals het Victoria & Albert Museum in Londen – om de statige architectuur van de omliggende gebouwen te benadrukken. Voor wie een zachter karakter prefereert, heeft Laurica-plants ook zuilvormen of piramides met afgeronde punt.

Speciale vormen

Een mooie vormgesnoeide boom kan uiteraard ook als blikvanger in de tuin geplaatst worden, zeker wanneer u kiest voor één enkel exemplaar met een iets unieker uitzicht. Een bol op gedraaide of gevlochten stam is bijvoorbeeld stijlvol, slank en statig, een zuil-stam-bol wat steviger en robuuster.

Omdat smaken en stijlen evolueren, gaat Laurica-plants van tijd tot tijd bovendien het experiment aan. Dat leidde in het verleden al tot de ontwikkeling van de keizerskroon, een kegel op stam die ondertussen het assortiment van de laurierspecialist vervoegd heeft.

Meer dan duizend bollen op stam werden samengevoegd tot een gigantische sculpturale bol.

Ruimte voor creativiteit

Dat de vormgesnoeide laurieren van Laurica-plants uitstekend gedijen in potten en kuipen, heeft uiteraard ook zo zijn voordelen voor een creatief tuinconcept. Niet alleen maakt de juiste pot het plaatje volledig af, maar ook biedt de keuze voor vormgesnoeide laurieren ruimte voor verandering en dynamiek. Creativiteit eindigt met andere woorden niet bij de vele vorm- en snoeimogelijkheden van de plant zelf. Kijk maar naar de creatie van Laurica-plants en Daniël Ost op de Floraliën van 2016. Daar werden meer dan duizend bollen op stam samengevoegd tot een gigantische sculpturale bol. Een waar pronkstuk.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details