Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Vanaf 2025 alleen nog elektrisch tuingereedschap’
De ZT4201E-S elektrische zero-turn zitmaaier met Max verstappen-stuurtje: eSteer.

‘Vanaf 2025 alleen nog elektrisch tuingereedschap’

Brandstofmotor in de tuin moet tot verleden gaan behoren

Afgelopen maart presenteerden de fabrikant van elektrisch tuingereedschap EGO Power+ en distributeur Stierman De Leeuw hun nieuwste modellen. En die doen allang niet meer onder voor benzine aangedreven machines. Met een uitgekiend eigen accusysteem krijgen zelfs de zwaarste machines (kettingzagen, zitmaaiers en bladblazers) net zoveel vermogen als hun stinkende en knetterende evenknie.

De EGO rugbladblazer. Met een blaaskracht van 26 Newton (in boostmodus), goed voor een luchtverplaatsing van 1360 m3/u en een luchtsnelheid van 260 km/u.

Vanaf 2035 mag er in Europa geen enkele auto met een verbrandingsmotor meer van de band rollen. Steeds meer steden verbieden dieselaangedreven vrachtwagens en busjes. In de meeste delen van Nederland zijn tweetakt buitenboordmotoren op bootjes verboden, en in het centrum van Amsterdam mag je vanaf 2025 alleen nog elektrisch varen. “Maar tuingereedschap zoals bladblazers, kettingzagen en grasmaaiers? Die mogen vooralsnog gewoon herrie blijven maken en schadelijke stoffen uitstoten. Wij vinden dat vreemd”, zegt Gerco de Graaf, Sales Director bij EGO Power+ tijdens een persevenement in Diemen, waar afgelopen maand de nieuwste modellen van de fabrikant van all electric tuingereedschap werden gepresenteerd.  

Challenge2025

EGO Power+, onderdeel van het Chinese bedrijf Chervon Group dat ook de merken Skil (uitvinder cirkelzaag) en FLEX (uitvinder haakse slijper) op de markt brengt, bestaat pas sinds 2015 en produceert doelbewust alleen elektrisch tuingereedschap. “Sterker nog, wij streven ernaar dat er vanaf 2025 geen enkele benzine aangedreven bladblazer of kettingzaag meer verkocht wordt. Dat hebben we vastgelegd in onze Challenge2025”, stelt De Graaf. “Onderzoek toont namelijk aan dat een bladblazer op benzine tot wel 6,8x meer stik-
stofoxide en stikstofdioxide en 13,5x meer koolstofdioxide uitstoot dan een motor van een Ford V8 pick-up-truck. Super schadelijk dus voor mens en natuur, en niet in de laatste plaats voor degene die ermee moet werken. Met EGO bewijzen we dat elektrisch aangedreven gereedschap niet onder doet voor gereedschap met een benzinemotor. “Sterker nog: onze bladblazers, kettingzagen en grasmaaiers hebben zelfs meer vermogen.” 

Met de PowerloadTM -technologie is het maaidraad met één druk op de knop klaar voor gebruik, terwijl de Line IQTM -technologie tijdens het gebruik automatisch het maaidraad op de juiste lengte houdt.

Speciale boogvorm

Sinds EGO in 2015 zijn eerste zes accumachines aan de wereld toonde heeft het bedrijf niet stilgezeten: distributeur voor de BeNeLux Stierman de Leeuw heeft inmiddels een kleine 80 machines in de etalage: van van lichte accumachines voor particuliere gebruikers tot de zwaarste machines voor het professionele segment. Het elektrisch aangedreven EGO Power+ assortiment dat werkt op accu’s levert hetzelfde vermogen als apparaten aangedreven door benzinemotoren, maar dan zonder lawaai en uitstoot van schadelijke stoffen. EGO’s Arc Lithium 56V accutechnologie levert een fors prestatieniveau, mede door de speciale boogvorm van de batterij en de manier waarop de cellen geplaatst zijn. Alle accu’s – van groot tot klein vermogen – zijn uitwisselbaar op alle machines. 

Primeurs

Tijdens een speciaal persevenement in en rond Paviljoen Puur in Diemen presenteerde EGO samen met distributeur Stierman De Leeuw de nieuwste modellen en toonde het bedrijf twee wereldprimeurs. 

Om met de primeurs te beginnen: het nieuwste model grastrimmer combineert twee innovatieve functies en maakt een einde aan het in- en uitvoeren van maaidraad. Met de PowerloadTM -technologie is het maaidraad met één druk op de knop volledig herladen, terwijl de Line IQTM -technologie tijdens het gebruik automatisch het maaidraad op de juiste lengte houdt. Dat betekent dat gebruikers elke klus kunnen afmaken, zonder te hoeven stoppen om meer lijn door te voeren.

USB-aansluiting en bekerhouder voor comfortabel maaien.

Het meeste bekijks kreeg echter de nieuwe elektrisch zero-turn zitmaaier: die hoeft niet – zoals bij de meeste concurrenten gebruikelijk is – met twee stuursticks bestuurd te worden maar is uitgevoerd met een soort Formule 1-stuurtje waar Max Verstappen jaloers op is: de eSteer technologie. Deze ZT4201E-S – rijdt daardoor als een auto en draait als een Zero-turn zitmaaier, terwijl het andere nieuwe model – de ZT5201E-L – een aanzienlijk grotere optie biedt met drie bladen met een 132 cm maaibreedte in een gelast maaidek. Beide Zero turn zitmaaiers zijn ideaal voor tuinbezitters met grote percelen en bouwen voort op de prestaties van de oorspronkelijke Z6 zitmaaier van EGO. Opvallende kenmerken zoals EGO’s Peak PowerTM-technologie (het equivalent van een 22pk verbrandingsmotor door maximaal zes EGO-accu’s te combineren), het intuïtieve scherm en drie veelzijdige manieren om te rijden zijn op de nieuwe modellen gebleven, waar ook nieuwe functies aan zijn toegevoegd. 

Naast prestaties en toegankelijkheid hebben de nieuwe zitmaaiers extra gebruikskenmerken zoals de zichtbare plaatsing van de meter voor het
accuniveau en een comfortabele stoel met hydraulische vering, een USB-aansluiting en cruise control voor degenen die een flink aantal uren aan hun gazon besteden. Beide maaiers worden standaard geleverd met de CHV1600E 1600W lader, de snelste lader op de markt die zes 10Ah accu’s oplaadt in slechts drie uur. 

Bladblazer

Naast de zitmaaiers en de grastrimmers presenteerden Stierman de Leeuw en EGO in Diemen ook een nieuwe Multitool met opzetstuk van carbon en uitgerust met de Powerloadfunctie, een telescopische stokzaag tot 4 meter en een uiterst krachtige rugbladblazer. Met een blaaskracht van 26 Newton (in boostmodus), goed voor een luchtverplaatsing van 1360 m3/u en een luchtsnelheid van 260 km/u is dit een zeer krachtige machine voor professionele gebruikers. De LBP8000E is standaard voorzien van een rugharnas die plaats biedt aan twee accu’s. Door de kracht van deze twee accu’s te combineren kan de machine maximaal vermogen en maximale werktijden realiseren. Deze door EGO gepatenteerde technologie, ook wel Peak Power Technologie genoemd, werd al eerder door EGO ingezet op hun zitmaaier. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details