Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vaste planten die van een uitdaging houden. Diversiteit  in droge schaduw
Pachyphragma macrophylla.

Vaste planten die van een uitdaging houden. Diversiteit in droge schaduw

Droge schaduw is wellicht een van de moeilijkste plaatsen in de tuin om te beplanten. Toch zijn er heel wat vaste planten die het daar perfect doen. Ze worden vaak vergeten, omdat veel ontwerpers en tuineigenaars deze plekken vermijden en enkel op het vertrouwde rekenen om deze plaatsen aan te pakken.

Het is dan ook niet vanzelfsprekend, want veel hangt af van wat zich afspeelt onder de grond. Op welke diepte komt water voor? Wat voor soort bomen en andere planten staan er nog, die concurreren voor het licht en vocht? Hoe rijk is de bodem? Is de bodem verdicht doordat bulldozers, kranen, tractors erover hebben gereden toen het huis werd gebouwd? 

Dit maakt dan ook dat het niet altijd voorspelbaar is wat een plant gaat doen of dat het even duurt voor hij opbloeit. Het beste is om niet in te droge periodes aan te planten en genoeg compost te gebruiken. Gebruik grove tuincompost of bladcompost, zelfs cacaodoppen kunnen helpen. Fijne compost gebruik je beter niet omdat de grond nog meer kan dichtslaan en een luchtige bodem van groot belang is. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. 

Mansoor

We starten met een van de minst opvallende: mansoor of Asarum europaeum. Dit lage bodembedekkertje is wintergroen en valt vooral op door zijn blinkende, niervormige donkergroene blad. Hij bloeit in april en mei, met onopvallende donker bruin-rode bloemetjes. Vaak wordt hij aangeraden voor een vochtige, licht zure bodem, maar toch doet hij het prima op drogere gronden, zodra hij er is gevestigd. Hij houdt niet van gure zeewind, maar is voor de rest ziekteresistent en zeer winterhard. Hou in het voorjaar echter wel slakken in de gaten, want die houden van de frisse jonge blaadjes. 

Grote muur

Hoe onopvallend Asarum bloeit, des te opvallender bloeit grote muur of Stellaria holostea. In mei verschijnen mooie losse schermen met witte bloemen. Deze inheemse plant wordt nog veel te weinig toegepast, maar is een echte meerwaarde voor de bijen en insecten in de schaduwtuin. Het is een sterke bodembedekker, die zich flink kan uitbreiden maar wel te controleren valt. Combineer ze met grootbladige planten zoals Brunnera of Bergenia voor een nog sterker effect. 

Elfenbloem

Elfenbloemen zijn fantastische bodembedekkers en worden gelukkig steeds vaker toegepast. Heel veel Epimedium doen het dan ook goed op droge schaduw, zodra ze zijn ingeworteld. Er zijn ondertussen al honderden cultivars en kruisingen op de markt en er zitten zelden slechte tussen. Met Epimedium kan dus weinig fout gaan, maar het kan wel even duren voor ze aanslaan en sterk beginnen te groeien. 

Epimedium x warleyense doet het echter nog iets beter dan de rest. Prachtige oranje bloemen verschijnen boven het wintergroene blad in april en mei. Jonge bladeren kunnen licht rood getint zijn wanneer ze pas verschijnen.  De cultivar ‘Orangekönigin’ wordt het vaakst verkocht en is zeker een aanrader. 

Pachypragma

Pachypragma macrophylla is er eentje die nog veel te weinig wordt gebruikt. Deze bodembedekker heeft tal van voordelen en is het hele jaar door een meerwaarde in de tuin. Hoewel hij vaak voor vochtige bodems wordt aanbevolen, doet hij het toch vaak goed in drogere omstandigheden. Hij kan gebruikt worden in boomspiegels en onderdrukt zeer goed onkruid. De witte bloemen komen mooi boven de ronde heldergroene blaadjes uit en verschijnen vanaf maart. 

Ooievaarsbek

Ooievaarsbek of Geranium is een gevestigde waarde in de tuin. Er zijn heel wat verschillende soorten en cultivars. Geranium nodosum is echter de topper, als het om droge schaduw gaat. Hij is niet wintergroen en bloeit in juli-augustus met fijne, lilakleurige bloemen. Zijn mooie glanzende blad wordt zo’n 40 à 50 cm hoog en valt op in de schaduw. Deze Geranium is zo sterk, dat hij het zelfs in de schaduw van coniferen goed doet, een plek waar velen zich niet aan wagen. 

Droge schaduw is een uitdaging voor elke ontwerper en tuinaannemer, maar met deze toppers kunnen de moeilijkste plekken een meerwaarde vormen voor de tuineigenaar en de natuur.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details