Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Vechten om ruimte is helemaal niet nodig’
Groen en grijs is goed te combineren.

‘Vechten om ruimte is helemaal niet nodig’

‘Als je ondergronds niet investeert, komt het bovengronds nooit tot bloei’

Sinds 1999 houdt Van Voorthuizen Boom- & Groenverzorging B.V. zich bezig met boomverzorging en hovenierswerk. Oprichter Gijsbert-Jan van Voorthuizen vat samen wat ze in die tijd hebben geleerd: “We werken in Nederland met beperkte ruimte, dus we weten dat er altijd compromissen gesloten moeten worden.” Hoe ze dat aanpakken legt hij graag uit. 

Verschillende partijen vechten bij het opzetten van nieuwe projecten om dezelfde ruimte en zitten elkaar daarbij in de weg. Een tegenstelling tussen groen en grijs, eigenlijk. Van Voorthuizen ziet daar wel een oplossing in: “Als iedereen bij elkaar gaat zitten, merk je vaak dat die tegenstellingen heel anders in elkaar zitten. Er zijn veel meer compromissen mogelijk dan de partijen van tevoren denken.”

Hoe werkt dat dan, zo’n compromis sluiten? “We moeten eerst kijken naar het beoogde resultaat. Laten we een parkeerplaats als voorbeeld nemen. Op het eerste gezicht is het lastig om een grote parkeerplaats te combineren met mooie bomen en groenvakken. Maar als we beter kijken, klopt dat niet. De meeste mensen parkeren graag in de schaduw, dus het aanleggen van goed beschermde groeiplaatsen voor bomen maakt de parkeerplaats alleen maar interessanter.”

Nieuwe woning bij oude beuk: een helder boombeschermingsplan is noodzakelijk.

Ondergronds en bovengronds

Van Voorthuizen is er heel stellig in, als je ondergronds niet investeert, komt het bovengronds nooit tot bloei. Letterlijk. “Is er ondergronds voldoende ruimte voor de wortels van bomen? Zitten er niet te veel leidingen en kabels in de grond?” Maar het kan nog gedetailleerder, legt hij uit. “We letten altijd op de belastbaarheid van de ondergrond. Bij het aanleggen van een nieuwe straat bijvoorbeeld, is de belasting van de ondergrond al heel hoog. Dat maakt het voor bomen moeilijker om te overleven.”

Wat heeft een boom dan precies nodig om gezond volwassen te worden? “Ik vergelijk bomen graag met mensen. Jij en ik hebben drie dingen nodig: zuurstof, water en voeding. Dat is voor een boom niet anders. En net zoals bij mensen, kan een boom maar heel kort zonder zuurstof, erg kort zonder water en iets langer zonder voeding. Een bodem met hoge belasting met bodemverdichting, heeft weinig tot geen zuurstof in de bodem. Het resultaat? Een boom die versneld sterft. Dat is zonde natuurlijk.”

Compromissen in de praktijk

Van Voorthuizen hielp verschillende gemeenten en projectontwikkelaars bij het sluiten van zulke compromis. “Bomen planten is voor veel inwoners vrij ingrijpend. Het belemmert je zicht, of werpt schaduw op je eerst zo zonnige tuin. Met een uitstekende motivering en afstemming vooraf hebben we het samen met de gemeente Amersfoort voor elkaar gekregen om voor 80% van de bomen een akkoord te bereiken. Zo zie je maar dat het sluiten van compromissen echt wat oplevert.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details