Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verblauwen, een term uit Antwerpen, die wat mij betreft spot on is!
Onno Berens, Mede-eigenaar van Maccrox/HanseGrand BeNelux

Verblauwen, een term uit Antwerpen, die wat mij betreft spot on is!

“Verblauwen en vergroenen zijn een fantastisch stel. Dat vergroenen een belangrijke rol kan spelen in klimaatadaptatie staat voor velen als een paal boven water. Verblauwen – oftewel de infiltratie van regenwater in de bodem -speelt die rol ook. Het regenwater sijpelt door de bodem en vult de grondwaterreserves aan. Daar waar groen verkoelend en zuiverend werkt, verhoogt blauw de infiltratiecapaciteit en verminderen ze samen de wateroverlast. 

“Klimaatadaptie is een goed gekozen woord en iedereen geeft daar weer een andere betekenis aan.  Af en toe heb ik het idee dat we langs elkaar heen praten. Wat mij betreft zouden we daar niet altijd een definitie aan moeten hangen: klimaatadaptatie is je aanpassen aan de klimaatverandering. Daar kun je op korte termijn niets aan doen, maar het biedt andere mogelijkheden en oplossingen. 

“Klimaatverandering zoals meer hevige regenbuien en langere periodes van droogtes, moet je opvangen en het liefst daar waar het hoort: in de grond. Vooral in het westen van Nederland hebben we er een handje van om het water zo snel mogelijk weg te pompen, en niet alleen om te zorgen voor droge voeten. Het gevolg van wegpompen: de grond droogt uit. Persoonlijk vind ik dat teveel hemelwater onnodig terecht komt in het riool. 

“Verander de wereld en begin bij jezelf. Ik heb gezorgd dat het water in mijn tuin de bodem ingaat. De buren daarentegen voeren het meteen af naar het riool, dat water ben je in de tuin kwijt. Ik praat nu dan over simpele tuintjes van een paar vierkante meter, maar in heel Nederland zijn er daar natuurlijk een paar honderdduizend van. Dat is andere koek. 

“Ik kreeg eind vorig jaar in Antwerpen te maken met de term verblauwen: een prachtige omschrijving. Eén van de oplossingen om dat te bewerkstelligen is het aanbrengen van een halfverharding – het liefst HanseGrand – als fiets of wandelpad. Overigens pocht bijna elke producent van halfverharding met de waterdoorlatende eigenschappen, maar dat valt in de praktijk vies tegen. Helaas zijn er in Nederland hiervoor nog geen wettelijke normen. Opdrachtgevers kunnen dan onbewust een verkeerde keuze maken. 

“Ik zie gelukkig bij de beleidsmakers ook een verschuiving bij het aanleggen van plantsoenen en parken: niet meer met asfalt, beton of steen, maar met HanseGrand wandel- en fietspaden of parkeervakken realiseren. Het water vindt zijn weg in de bodem. Ook dat vind ik klimaatadaptief handelen. 

“Water teruggeven zorgt dat de bodem levend blijft. Soms is het noodzakelijk om asfalt te leggen, met alle gevolgen van dien: geen beestjes of micro-organismen er onder en op een warme zomerdag dode beestjes erop. Salamander, kikker of slangetje sterft vaak op het loeihete, zachte asfalt. Een (HanseGrand) halfverharding biedt uitkomst; 100% natuurlijk, doorlatend en wordt minder warm. 

“Helaas is het nog niet geschikt voor intensief gebruik op bijvoorbeeld doorgaande wegen. Maar als het gaat om het bedenken van oplossingen blijven mensen inventief: ideeën genoeg, maar nu nog voldoende medewerking en testprojecten. Gelukkig is het niet meer alleen moeten, maar ik merk dat we met zijn allen ook anders willen denken. Op die manier kunnen we nog heel lang op een duurzame manier blijven genieten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details