Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verborgen groene oase aan de Nieuwe Maas
Weverling legde de binnentuin en de omringende privétuinen aan.

Verborgen groene oase aan de Nieuwe Maas

Binnentuin nieuwbouwcomplex Eden District

Aan de Lloydkade in Rotterdam is een nieuwbouwproject verrezen met een verborgen schat: een prachtige binnentuin met zelfs een vijftien meter hoge boom. Een deel van de tuin is gemaakt op een ondergrondse parkeergarage, vertelt Menno Weverling van Weverling Groenproviders.

Betonnen keerwanden aan de kopse kant met daartegenaan een glooiing met siergrassen.​

Aan de historische Lloydkade in Rotterdam Delfshaven bevindt zich sinds medio 2022 een fraai wooncomplex: Eden District, gebouwd door Stebru in opdracht van Blauwhoed. Weverling Groenproviders werd ingeschakeld voor de aanleg van de binnentuin en de omringende tuinen van de benedenwoningen. “Wij zijn gespecialiseerd in het vergroenen van stedelijk gebied, dus deze opdracht paste heel goed bij ons”, zegt directeur Menno Weverling. “Extra mooi daarbij is dat we hier een groene oase vorm mochten geven op een bijzondere plek, aan de kade van de Nieuwe Maas.”

Menno Weverling.

Bestand tegen wind en droogte

De locatie aan de haven stelde eisen aan de gekozen beplanting. “Het is een winderige omgeving. Door wind drogen planten eerder uit, dus de planten moesten bestand zijn tegen wind en droogte. Daar moest rekening mee gehouden worden bij de beplantingskeuze.” De beplanting is een ontwerp van Hosper Landschapsarchitectuur. Weverling: “Het groen bestaat uit siergrassen, heesters en vaste planten zoals Rudbeckia, Persicaria, Nepeta en Phlomis.” Deze zijn geplant in een laag van 20 tot 60 centimeter substraat, dat zorgt voor optimale voeding en goede vochthuishouding. Tussen het groen zijn de paden aangelegd met open verharding bestaande uit Ardenner split en langwerpige betonnen elementen van Infinito. Het meest in het oog springen de twee bomen in de tuin: een volwassen plataan en een jongere sierappel (Malus).

Eden District met in het hart de binnentuin.

Tuin en daktuin

Dat er bomen kunnen staan, is niet vanzelfsprekend: een deel van de tuin is namelijk een daktuin, aangelegd op de ondergrondse parkeergarage. Voor de aanleg van de daktuin werkte Weverling met de producten van Optigrün. Een ander deel bevindt zich op de volle grond: hier konden de bomen geplaatst worden. “De echte eyecatcher is de plataan van 15 meter hoog, van Boomkwekerij Van den Berk. Het plaatsen van een volwassen boom is gespecialiseerd werk, waarbij we dankbaar gebruik hebben gemaakt van de expertise van Zoontjens Boomprojecten. De grote boom van 6500 kilo is in samenwerking over de bebouwing heen getild, met behulp van de door Stebru ter beschikking gestelde torenkraan. Om de plataan een goede start te geven werd het plantgat voor het planten gevuld met 35 kubieke meter bomengrond.”

Landschappelijk karakter

De woningen omsluiten de binnentuin aan vier zijdes. Rondom de binnentuin bevinden zich de privétuinen van de benedenwoningen. “Wij legden ook deze tuinen aan, met betontegels met een robuust karakter van Schellevis. Aan de kopse kanten van de privétuinen plaatsten we betonnen keerwanden van Bosch Beton. Daarvoor zijn glooiingen met siergrassen, zodat de bewoners privacy in hun tuin hebben. De glooiingen geven de binnentuin als geheel een landschappelijk karakter.” Op het dak van het wooncomplex heeft Weverling sedum aangebracht, om een verkoelend – en daarmee rendementverhogend – effect te hebben op de zonnepanelen. “We zijn trots op dit prestigieuze project”, vertelt Weverling. “De tuin ziet er schitterend uit. We doen ook het onderhoud ervan. Zo zien we wat we hebben gemaakt tot volle wasdom komen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details