Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verplaatsbare groenbakken blijken uitkomst voor veel gemeenten
De hardhouten bekleding is vooraf geolied tegen verkleuring door het cortenstaal en zullen geleidelijk vergrijzen.

Verplaatsbare groenbakken blijken uitkomst voor veel gemeenten

Snel, makkelijk en flexibel de openbare ruimte vergroenen

Steeds meer steden en dorpen vergroenen hun openbare ruimte. Dat dit ook op een flexibele en gemakkelijke manier kan zonder een hele straat of plein open te breken bewijst fabrikant van straatmeubilair FURNS uit Uden steeds vaker. Het bedrijf levert niet alleen opvallende, in gepoedercoat aluminium of cortenstaal uitgevoerde, plantenbakken in een standaardmaat, maar wordt steeds vaker gevraagd om op maat gemaakte oplossingen. 

Cortenstaal is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt en goed bestand is tegen vandalisme.

FURNS ontwerpt en levert steeds vaker zogenoemde Greenpoints. Dat zijn met zitjes geïntegreerde plantenbakken uitgevoerd in aluminium of cortenstaal. Vooral de verplaatsbare Greenpoints blijken een schot in de roos, ziet Sil van Duijnhoven, mede-eigenaar en creatief directeur bij FURNS Street Furniture. Dat komt volgens hem omdat veel dorpen en steden hun openbare ruimte in toenemende mate aan het vergroenen zijn. “Hoe kun je het aangezicht van steden en dorpen veranderen in een groene corridor, maar toch flexibel blijven? Dat is een vraag die speelt bij gemeenten. Groen helpt immers tegen  tegen hittestress en zorgt  voor een betere wateropslag en -afvoer.” 

Van Duijnhoven merkt een groeiende interesse in groenoplossingen waarin een zitelement geïntegreerd is. “Dan zijn onze Greenpoints een ideale oplossing. De combinatie tussen beplanting en meubilair maakt de omgeving tot een soort huiskamer. Omdat de elementen eenvoudig te verplaatsen zijn, kunnen ze ook goed gebruikt worden op pleinen waar bijvoorbeeld de wekelijkse markt is of waar een kermis gehouden wordt. Tijdens een evenement kun je de Greenpoints makkelijk even verplaatsen.”

Greenpoints voor de Gemeente Peel en Maas.

Steeds meer pleinen hebben een verblijfsfunctie. Dan is een zitelement met geïntegreerde plantenbak een ideale oplossing, aldus Van Duijnhoven. “Mensen kunnen lekker loungen op onze bankjes en zitten daarnaast ook nog in de schaduw door de boom in de plantenbak. We hebben onlangs een project afgerond waarbij een gemeente een plein opnieuw ging inrichten met verplaatsbare elementen. Wij hebben een ontwerp gemaakt en plantenbakken geproduceerd in verschillende groottes. Zo is één greenpoint vier meter hoog en zeer geschikt om een klimop in te laten groeien. Dat was ook de vraag vanuit de betreffende gemeente.” 

Boomroosters

FURNS ontwerpt en produceert niet alleen maar plantenbakken met zitjes, maar ook losse zitelementen, afvalbakken, boombeugels en boomroosters voor de openbare ruimte. “Door boomroosters toe te passen zorg je ten eerste voor veiligheid”, stelt Van Duijnhoven. “Het maaiveld blijft rondom de bomen gelijk waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De bomen zelf zijn ook beschermd. De stam en wortels van bomen worden door de boomroosters niet beschadigd. Boomroosters zorgen er tevens voor dat er makkelijker water en zuurstof bij de wortels kan komen. Het onderliggende frame voorkomt belasting en beschadiging van wortels.” 

Eigen grafische patronen en specifieke maatvoeringen heeft FURNS in dit geval voor de gemeente Den Haag op maat gerealiseerd.

FURNS ontwerpt en produceert al het straatmeubilair zelf. Van Duijnhoven: “In Polen staat onze eigen fabriek waar alle cortenstalen, aluminium en verzinktstalen onderdelen worden gemaakt. Ons zusterbedrijf Awood is gespecialiseerd in het leveren van hout, composiet of bamboe buiten- en gevelparketten. In de productie werken we samen, maar als bedrijf hebben we ieder een eigen lijn. Zij verwerken voor ons het hout op de metalen onderdelen en maken bijvoorbeeld onze hardhouten plantenbakken. We kunnen in principe morgen een volledig plein opleveren met onze producten uit voorraad. Maar we merken toch dat gemeente vaak op maat gemaakte elementen willen hebben. Onze engineers en ontwerpers maken een 3D-ontwerp en deze wordt ter goedkeuring naar de klant gestuurd. Op het moment dat de klant akkoord geeft, wordt het technisch uitgewerkt en begint ons productieproces. Aan de hand van de tekeningen produceren onze collega’s in Polen de producten. We hebben alle kennis in eigen huis en hoeven dus nooit taken uit te besteden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details