Platform voor de tuin- en groenprofessional
VHG directeur Egbert Roozen over kansen en uitdagingen in de groensector

VHG directeur Egbert Roozen over kansen en uitdagingen in de groensector

Hoe maken we Nederland groener? VHG directeur Egbert Roozen heeft daar wel een paar ideeën over en ziet kansen voor de groenprofessional. “Als Nederland meer groen wil, zullen we moeten zoeken naar integrale en innovatieve oplossingen. Onze branche kan die groene oplossingen bedenken, aanleggen en onderhouden.”

De groensector biedt prachtige perspectieven, ook voor zij-instromers.

De Koninklijke Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) richt zich met zijn leden op al het groen in het stedelijk gebied. Onderverdeeld in de domeinen Tuinen, Openbaar Groen en Het Levende Gebouw, ondersteunt de VHG de branche om zo goed mogelijk te kunnen ondernemen. Directeur Egbert Roozen ziet dat de ontwikkelingen in de groenbranche bepaald niet stilstaan.

VHG Directeur Egbert Roozen.

Het afgelopen jaar is de waardering voor groen flink toegenomen.

“Absoluut. Er gebeurt momenteel heel veel in de sector. In de coronaperiode heeft Nederland groen echt herontdekt en met name de hoveniers zien een stijgende vraag naar renovatie en tuinonderhoud. In het domein ‘Het Levende Gebouw’ zien we dat de markt zich steeds meer ontwikkelt naar innovatieve groene gebouwen zoals de Trudo Toren in Eindhoven waar een Bosco Verticale wordt aangelegd. Corona heeft de waarde van groen extra benadrukt, maar die ontwikkeling was al in gang gezet.”

Wordt er nu, meer dan vroeger, ook gekeken naar de integratie van groen in de leefomgeving?

“Gelukkig wel. Toen ik 12 jaar geleden begon met dit werk was openbaar groen één van de eerste zaken om op te bezuinigen. Groen was decoratie en een kostenpost. Maar groen heeft grote waarde voor de leefomgeving, het klimaat, de biodiversiteit en onze eigen gezondheid. In 2011 nam de Europese Commissie het initiatief om met Nature Based Solutions de natuur terug in de stad te brengen. Steeds meer wordt groen als oplossing gezien voor hoosbuien, hittestress of een gebrek aan biodiversiteit. Het besef groeit dat groen meer oplevert dan dat het kost.”

Hoe speelt de VHG in op die ontwikkeling?

“Op allerlei manieren. We begonnen met het concept ‘De Levende Tuin’ waarbij we mensen ervan bewust willen maken dat groen veel kan doen voor leefklimaat, biodiversiteit en gezondheid. Bovendien heeft groen ook economische waarde. Daarop volgde ‘Het Levende Gebouw’ en vorig jaar ‘De Levende Openbare Ruimte’ waarin verschillende vormen van duurzaamheid door groen worden uitgewerkt in concepten die door professionals gebruikt kunnen worden om door te innoveren.”

Hoe kan groen beter worden ingezet? 

“We moeten groen integraler benaderen. Groen moet niet aan het einde van de keten zitten, maar aan het begin. Bekijk bij het maken van een bouwplan, samen met groenprofessionals, meteen wat groen kan doen tegen hitte, geluidsoverlast, of wat dan ook. En neem dan ook het beheer mee, zodat baten gerealiseerd kunnen worden. Aanbestedende diensten vragen groenprofessionals al vaker om mee te denken of plaats te nemen in bouwteams, maar dat mag nog veel meer, want dát is de plek die de groenprofessional verdient.”

Is de groensector klaar om die nieuwe rol op zich te nemen?

“Onze mensen zijn mensen met groen in hun hart die, ook vaktechnisch, meedenken over wat groen oplevert. Maar we kampen met tekorten en er is behoefte aan jonge instromers en goede vakmensen die de waarde van groen kunnen toepassen en onderhouden. Voor de VHG is onderwijs daarom een ongelofelijk belangrijk speerpunt.”

Hoe zorgt de VHG ervoor dat het onderwijs aansluit bij de vraag uit de markt?

“We brengen bedrijven en scholen samen in groene hotspots en laten bijvoorbeeld ondernemers gastlessen geven. We hebben vakmensen nodig op allerlei niveaus en er moeten verbindingen worden gelegd met andere opleidingen, zoals het HBO Bouwkunde. Dan kunnen we technische- en natuuroplossingen combineren. Zonnepanelen gaan bijvoorbeeld langer mee op een groen dak. Door samen groen onderwijs te organiseren, beschikken we over de juiste mensen om de maatschappelijke invulling van groen te kunnen realiseren. De grootste uitdaging is zorgen voor voldoende en goed opgeleide mensen. We moeten mensen laten zien dat we een prachtig vak met geweldige perspectieven hebben, ook voor zij-instromers. De VHG brancheopleiding biedt in samenwerking met licentiescholen een goede vakopleiding voor zij-instromers. Ik hoor heel vaak van zij-instromers dat werken in de groensector hen zin geeft.

“De komende jaren zal de groensector een steeds grotere rol spelen in het zoeken naar klimaatoplossingen. Wij als groensector moeten met groene antwoorden en oplossingen blijven komen. Ik heb een enorme waardering voor onze leden en de prachtige projecten die zij dagelijks weten te realiseren. Wat mij betreft is de toekomst groen!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details