Platform voor de tuin- en groenprofessional
VHG koerst mee met De Groene Koers voor een uitstootvrije sector
VHG-directeur Egbert Roozen (rechts) en projectleider Anne Fokke de Vries ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst, waarmee de aansluiting van VHG bij De Groene Koers een feit is.

VHG koerst mee met De Groene Koers voor een uitstootvrije sector

In dit platform werken de bouw, infra en de groensector aan een uitstootvrije sector. Doel is dat mobiele werktuigen in 2030 minder schadelijke stoffen uitstoten en in 2050 emissievrij zijn.

Marktpartijen, overheden, kennisinstellingen en andere initiatiefnemers werken binnen De Groene Koers samen aan innovaties, doen praktijkervaringen op en delen kennis over verduurzamen van materieel.

Anders aanbesteden

Ook nieuwe manieren van samenwerken en aanbesteden krijgen aandacht, want om duurzaam materieel in de sectoren te implementeren, is ook de medewerking van opdrachtgevers nodig. Hogere kosten voor de inzet van schoon materieel kan nu nog een belemmering zijn. Instanties zoals CROW, overheden en inkoopgroepen zijn daarom ook betrokken.

0-meting

VHG-directeur Egbert Roozen: “Emissiereductie van mobiele werktuigen moet ook in de groenbranche haalbaar zijn. Daar werken wij graag aan mee. Als dé vergroeners van de leefomgeving sluit het immers naadloos aan bij onze inspanningen voor gezonde, leefbare en klimaatbestendige binnen- en buitenruimten. Om te beginnen hebben we onze leden gevraagd deel te nemen aan een 0-meting om in beeld te brengen welk materieel de bedrijven gebruiken en wat de apparaten uitstoten. Vervolgens gaan we in samenwerking met opdrachtgevers en leveranciers aan de slag met initiatieven.”

Bijdragen aan klimaatdoelstellingen

De Groene Koers is begin 2020 van start gegaan als initiatief van Bouwend Nederland, BMWT (de brancheorganisatie van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel) en CUMELA. De deelnemende sectoren willen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen voor mobiliteit, als onderdeel van afspraken in het Klimaatakkoord. Ook andere actuele ontwikkelingen zoals stikstofdossier en het Schone Lucht Akkoord liggen aan de basis.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details