Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vijfentwintig gemeenten melden zich voor de Groene Stad Challenge 2021, tweede inschrijfronde geopend.

Vijfentwintig gemeenten melden zich voor de Groene Stad Challenge 2021, tweede inschrijfronde geopend.

Wat deze gemeenten bindt is de ambitie om hun stad of dorp te vergroenen. Want meer groen is nodig om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien zorgt groen voor een prettige en gezonde leefomgeving. Door deelname aan de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten op buurtniveau inzicht in de mate van vergroening én in de vergroeningspotenties. Daarnaast maken de deelnemers kans op de titel ‘Groenste stad of dorp van 2021’. Gemeenten die zich ook willen opgeven kunnen dat tot half oktober doen via de website groenestadchallenge.nl.

Data-analyse

Elke gemeente wil vergroenen, maar de vraag is hoe? Lodewijk Hoekstra, namens NL Greenlabel een van de initiatiefnemers van de Groene Stad Challenge, gelooft dat het begint bij inzicht. Welke buurt heeft hoeveel groen? Hoeveel groen heeft iedere inwoner tot zijn beschikking? Waar ontbreekt het juist aan beplanting? Lodewijk: “De Groene Stad Challenge is een samenwerking tussen ingenieursbureau Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Gezamenlijk hebben we de expertise om op basis van data-analyses, satellietbeelden, luchtfoto’s en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) diepgaand inzicht te geven in de mate van vergroening van elke wijk of buurt in Nederland. Zo kunnen we deelnemende gemeenten helpen om slimmer en effectiever te vergroenen. En we kunnen laten zien hoe goed ze het doen ten opzichte van andere gemeenten. Iedereen wordt uitgedaagd het nog iets groener te maken, dat is de challenge!”

Vergroeningspotenties

De gemeente Zwijndrecht was een van de eerste gemeenten die zich aanmeldde voor de Groene Stad Challenge. Wethouder Jacqueline van Dongen benadrukt dat groen in de gemeente belangrijk is in de strijd tegen wateroverlast en hittestress. “En we weten allemaal dat groen ook bijdraagt aan gezondheid en geluk, dus aan het welbevinden van onze inwoners”, aldus de wethouder. “Zwijndrecht is een groene gemeente, maar door alle opgaven, zoals woningbouw, energietransitie en toenemend verkeer staat de groene ruimte onder druk. Het is een hele puzzel om al onze ambities te realiseren. Daarom doen wij mee aan de Groene Stad Challenge, want daarmee krijgen we goed inzicht in onze vergroeningspotenties.”

Diversiteit aan deelnemers

Een brede diversiteit aan gemeenten uit het hele land, waaronder grote steden als Dordrecht, Breda, Hilversum, Enschede en Apeldoorn hebben zich al aangemeld. Ook voor gemeenten zoals Deurne, Bunnik, Raalte en Diemen is meedoen aan de challenge interessant. Alle deelnemers worden drie jaar lang gemonitord en ontvangen inzichten met betrekking tot de mate van vergroening én hun vergroeningspotenties. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte, die op 22 en 23 september in de Utrechtse Jaarbeurs wordt georganiseerd, zullen de eerste resultaten bekend worden gemaakt. In januari 2022 volgt de bekendmaking van de ‘Groenste stad of dorp van Nederland’.

De volgende gemeenten hebben zich reeds aangemeld: Apeldoorn, Breda, Bunnik, Deurne, Diemen, Dordrecht, Enschede, Helmond, Hilversum, Maassluis, Neder-Betuwe, Ouder-Amstel, Raalte, Rijswijk, Tilburg, Uden, Utrechtse Heuvelrug, Venlo, Vught, Waalwijk, West Betuwe, Westland, Zoeterwoude, Zwijndrecht.

Gemeenten kunnen zich t/m 15 oktober inschrijven voor de tweede ronde van de Groene Stad Challenge. De Groene Stad Challenge wordt georganiseerd door Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op www.groenestadchallenge.nl 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?