- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
“De groeiruimte van bomen is vaak nog een ondergeschoven kindje”, zegt Ronald Wobben van expertisebureau in bomen en groen Expedio Arbori. Zijn bedrijf houdt zich bezig met allerlei onderzoeks-, inspectie- en advieswerk op het gebied van bomen.
Vaak wordt Expedio Arbori ingeschakeld als er problemen zijn met bomen, zoals een zwam of een mechanisch gebrek. Zo doet het bedrijf onder meer met speciale apparatuur onderzoek naar breukvastheid en stabiliteit. Daarnaast houdt Wobben zich bezig met bomeneffectanalyses, waarde- en schadetaxaties en het toetsen van projectplannen. En daar zit vaak de crux: er wordt te laat om advies gevraagd.
De sjablonen die momenteel op de markt zijn voor het maken van bomeneffectanalyses zijn doeltreffend, maar blijken pas effectief als ze goed worden toegepast en begrepen, meent Wobben. “Vaak wordt maar de meest uitgebreide versie van een sjabloon aangevraagd, onder het mom van: dan vergeten we niets. Terwijl het klakkeloos toepassen van een sjabloon niet altijd leidt tot het behoud van de boom, maar eerder een middel is om de boom administratief te elimineren.” De uitdaging zit er volgens Wobben juist in te zoeken naar de mogelijkheden tot behoud van zowel de boom als de ‘gereserveerde’ ruimte voor die boom of een vergelijkbare boom.
Wobben: “Gelukkig worden we steeds vaker ingezet bij de schetsfase, waarbij we met een nulmeting en een quickscan het ontwerp al kunnen toetsen aan de beschikbare ruimte. De benodigde ruimte kan soms fors zijn. Grote bomen, van de eerste orde, hebben een kroondiameter van achttien tot twintig meter. Die kunnen dus niet dichtbij andere bomen of gevels staan. Ook ondergronds zijn de nodige kuubs nodig. Als hier geen rekening mee wordt gehouden, zullen sommige bomen nooit tot hun natuurlijke wasdom komen. Daardoor hebben zij meer zorg nodig, wat weer leidt tot hogere kosten. Bomen met de juiste groeiruimte zijn dus uiteindelijk goedkoper en gaan voldoen aan beeld dat de ontwerper heeft beoogd.”
Overigens ziet Wobben een andere ontwikkeling in de groensector, die hij toejuicht. Door de klimaatverandering hebben we te maken met meer pieken en dalen in neerslag. “We zien steeds vaker dat regenwater in piekperiodes wordt opgevangen om in droge periodes de bomen weer van vocht te kunnen voorzien. En dat bijvoorbeeld met doorlatende verhardingsstructuren water wordt doorgelaten alvorens het wordt afgevoerd. Bijkomend voordeel; minder verhitting door grote versteende oppervlakten. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”