Platform voor de tuin- en groenprofessional
Volledig emissievrij  onkruidbeheer
MCB 3.0 van Empas

Volledig emissievrij onkruidbeheer

Ook in de groensector speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Empas levert al jaren machines voor onkruidbeheer en reiniging op basis van heet water. Maar het kan nog duurzamer, weet Gerard Baars, productspecialist bij Empas. Daarom blijft het bedrijf continu doorontwikkelen. 

Alle machines van Empas hebben de aanduiding MC: multi cleaning. MCE staat voor elektrisch, MCB voor breed inzetbare basismachines en MCP voor machines voor professioneel gebruik. Baars: “De MCB-lijn is er in verschillende varianten op het gebied van aandrijving en brandstoffen. Met een elektrisch aangedreven machine kun je emissieloos en stil werken. En met gas of synthetische diesels verlaag je de emissies van de branders fors, vergeleken met traditionele diesel.”

Synthetische brandstof kennen we al enkele jaren. Empas doet onderzoek naar de verschillende samenstellingen door ze te testen in haar machines. En met resultaat, zegt Baars. “Zo werken we toe naar meer alternatieven voor diesel. En dat is zeker prettig nu de brandstofprijzen de pan uitrijzen.” 

Empas HWC-unit.

Steeds strengere eisen

Professionele gebruikers moeten voldoen aan steeds strengere milieu-eisen. Gemeenten willen dat er fossielvrij, met een lage emissie of zelfs emissievrij gewerkt wordt. “Met een elektrische aandrijving voldoe je aan vrijwel alle eisen. Alleen vragen onkruidbranders en heteluchtsystemen te veel vermogen om er volledig elektrisch mee te kunnen werken. Daarom bieden wij in de MCB-machines alle mogelijkheden. Ze zijn modulair opgebouwd en er kan een extra watertank op. Daarnaast zijn de machines voorzien van een watertemperatuurbeheerssysteem. Dat betekent dat de eindtemperatuur van het water bepalend is voor het toerental van de machine. Zo kun je in de ochtend werken met bijvoorbeeld koud water uit een vijver en in de middag met minder koud water uit de waterleiding. De machine zorgt altijd voor de juiste watertemperatuur van 100 graden. De digitale aansturing en controle zorgen ervoor dat er gemakkelijk en veilig gewerkt kan worden.”


Kokend water afhalen

Toch is er ook een mogelijkheid om wel volledig emissievrij te werken: met EMPAS HWC-units. Op steeds meer plekken kan kokend water worden afgehaald voor onkruidbeheer. Baars: “Dan kun je dus met een elektrisch aangedreven wagen met een goed geïsoleerd vat en een vloeiboom voorop, emissievrij, fossielvrij en duurzaam onkruid beheren. Hiervoor bouwen wij sinds drie jaar ook machines. Op het gebied van onkruidbeheer is dat de meest duurzame manier om te werken in woonwijken. Ook is het goedkoper, omdat zelf water koken meer kost. Alleen de logistiek in de regio moet goed geregeld zijn. Dat gaat steeds beter, omdat er steeds meer tappunten bijkomen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details