Platform voor de tuin- en groenprofessional
Voorkomen dat belangrijke vakkennis verdwijnt
Van Gils geeft een lezing over de groeiplaatsinrichting van bomen.

Voorkomen dat belangrijke vakkennis verdwijnt

Meer aandacht voor kennisoverdracht aan jongere generatie

Bert van Gils is al vanaf 1985 werkzaam als groenprofessional. Momenteel adviseert hij als arborloog van de Greenmax Group verschillende professionals op het gebied van laan- park- en straatbomen. Met 38 jaar werkervaring heeft hij een schat aan kennis opgedaan. Hij maakt zich zorgen of dergelijke vakkennis wel voldoende geborgd is. Hij pleit daarom voor meer kennisoverdracht tussen de seniors en juniors op de werkvloer. 

‘Het coachen van jongere medewerkers geeft mij juist energie’.

“In theorie kan ik over vijf jaar met pensioen. Maar ik heb vorig jaar nog een enorme carrièreswitch gemaakt. Na vier decennia werkzaam te zijn geweest in de boomkwekerijhandel, richt ik mij nu op groeiplaatsconstructies en de inrichting daarvan. En zolang ik het leuk vind, blijf ik dit doen. Het laatste half jaar hebben we gelukkig een aantal jonge mensen kunnen aantrekken en die lopen veel met mij mee. Dat is mooi, want ik zie om me heen dat de kennis van mijn generatie vaak verloren gaat. Vroeger volgde je een basisopleiding en de verdieping van het vak leerde je na het diploma. De echte finesses werden je tijdens de eerste werkjaren bijgebracht door een ‘oude meester’. Tegenwoordig mis ik dat. Mensen hebben een goede basisopleiding, maar daarna is het zwemmen of verzuipen. Ik zie weinig mensen die de jongere generatie echt weer coachen en begeleiden. Het is zo jammer dat mensen hun werkzame leven beëindigen zonder die verfijnde, belangrijke vakkennis over te dragen aan de jeugd.”

Rol werkgevers

“Los van de reorganisaties, ligt er ook een rol bij de werkgevers. Er moet naar mijn mening meer ruimte en budget gereserveerd worden om de kennisoverdracht te laten plaatsvinden. Door een te hoge werkdruk is er te weinig ruimte voor een goede begeleiding. Binnen de GreenMax Group wordt hier gelukkig veel aandacht aan besteedt. Zo zijn we bezig met het uitrollen van de GreenMax Academy, een kenniscentrum waarin vakkennis wordt overgedragen. En organiseren we binnenkort een kennis- en inspiratiedag, het GreenEvent genaamd. Dit is een dag waarop allerlei bekende sprekers uit de groenwereld hun kennis delen met het publiek over belangrijke thema’s die binnen de groenbranche spelen.”

Bert van Gils.

Coachen geeft energie

Bovendien geeft het coachen van jongere medewerkers mij juist energie. De collega’s die ik begeleid, hebben een goede basisopleiding, maar het echte specialisme leer je in de praktijk. Als zij ons ‘vakfreaks’ over bomen horen praten, zeggen ze dan ook vaak: tjee, ik moet nog zoveel leren”, lacht Van Gils. “Het leuke aan de begeleiding is niet alleen de kennisoverdracht, maar ook dat zij mij vragen stellen en daarmee een prikkel tot nadenken geven. Hun frisse, onbevangen blik geeft ons senioren bovendien een nieuwe kijk op bepaalde dingen. En laten we wel zijn, mijn generatie kan evengoed veel van de jongere collega’s leren. Want ze zijn verbluffend goed in presentaties geven, grafieken en modellen maken en het gebruik van technische hulpmiddelen. Denk alleen al aan hoe handig ze met Google zijn, waardoor ze alle kennis direct beschikbaar hebben!” Bert maakt daar echter wel een kanttekening bij: “Maar kennis is ook macht. De klant verwacht in een gesprek dat je het antwoord paraat hebt en niet eerst doodleuk gaat googelen. Google is prachtig, maar het is natuurlijk wel oppassen dat er niet hetzelfde gebeurt als met het rekenmachientje, waardoor veel mensen niet meer kunnen hoofdrekenen.”

Verzekering van voortdurende groei

“Een goede begeleiding zorgt ook voor het behoud van belangrijke contacten binnen een bedrijf. Je kan nog zo’n mooi bedrijf hebben en nog zulke hoge ambities, maar zonder de mensen die in staat zijn de functies goed te vervullen, groei je niet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details