- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Klantmanager Casper Korteweg van Van der Tol bv: “Wij willen de kwetsbaarheid door klimaatverandering verminderen en maken gebouwen in het stedelijk gebied klimaatadaptief.”
Van der Tol bv is ambitieus als het gaat om klimaatadaptief maken van gebouwen en terreinen van appartementencomplexen, kantoren, ziekenhuizen, maar ook gebouwen van woningcorporaties en hun omgeving. Korteweg: “Ruimte is schaars in Nederland, vooral in de Randstad. Dat is voor ons de reden om verstandig om te gaan met het regenwater dat op daken valt en hier gelijktijdig de tuin bij te betrekken. Wij hebben een oplossing voor het volledige perceel; wij bedenken, ontwerpen, realiseren en onderhouden. Dat doen we op zo’n manier dat de klimaatadaptieve doelstellingen worden bereikt.”
“Recent hebben wij voor de gemeente een aantal projecten gerealiseerd die voldoet aan de nieuwe waterverordening. Concreet betekent dat we niet alleen zorgen voor het effectief en efficiënt bergen van regenwater, maar ook inzetten op het verbeteren van de biodiversiteit; je kunt natuurlijk kiezen voor planten die heel erg mooi zijn, maar ook voor exemplaren die iets daaraan toevoegen.”
Vanuit deze visie startte Van der Tol zeven jaar geleden met de Ecostadgedachte. “Een stad die ontworpen is en gebouwd wordt met maximale aandacht voor het milieu. Dit is voor ons de basis van alle projecten, waarin we al mooie dingen hebben ontwikkeld. Denk aan projecten in Rotterdam zoals op het dak van het museum Boijmans van Beuningen of woongebouw De Peperklip met het grootste natuurdak van Europa. Het gebouw bestaat ruim dertig jaar en de woningcorporatie had een budget vrijgemaakt om het dak te vergroenen en biodiversiteit toe te voegen. In Amsterdam-Sloterdijk zijn we nu in voorbereiding voor het project Vertical; twee woontorens van twintig verdiepingen. Al het regenwater dat daar valt wordt opgeslagen en hergebruikt. Dit zijn een aaltal iconische projecten waar wij onze technische kennis en vaardigheden inzetten om groene oplossingen te kunnen realiseren.”
Niet altijd ligt de oplossing alleen op het dak of alleen op het maaiveld rondom. Dan is het juist een combinatie van beiden. “Wij kunnen dat op verschillende manieren aanpakken, zeker als het gaat om engineering, waarbij het maken van goede berekeningen essentieel is; hoeveel ruimte is nodig en wat kan een gebouw dragen. Binnen dat speelveld creeren wij de beste oplossing. Zo realiseren wij steeds vaker Rainprooftuinen in Amsterdem en Rotterdam projecten waar we HWA’s afkoppelen en de tuin zo inrichten dat het water kan infiltreren in de ondergrond.”
Hetzelfde geldt bij het inrichten en verbeteren van een kantoorpand met beplanting. “We werken aan alle facetten om het klimaat te verbeteren; dat levert ons bovendien een pallet aan mogelijkheden op. Enerzijds komt de vraag vanuit een opdrachtgever om een gebouw duurzamer te maken, zoals bij de Peperklip, maar we merken ook dat architecten meedenken en oplossingen aandragen. Van der Tol draagt technische oplossingen aan voor de architect en bouwaannemer. Gelukkig zien we in toenemende mate dat gemeentelijke overheden klimaatadaptatie hoog op de agenda zetten. Een fijne ontwikkeling; we denken en praten graag mee.”
Van der Tol beheerst met de Ecostadgedachte alle facetten als waterberging, waterhuishouding en biodiversiteit om het welzijn van de mens in het stedelijk gebied te verbeteren. “En het multifunctioneel gebruik van daken neemt alleen maar toe; sporten, recreëren op een dakterras, het bergen van water, het maken van nesten voor vogels en natuurlijk ook de uitdaging van de energietransitie. Het dak wordt steeds meer gebruikt voor oplossingen voor een veelvoud aan vraagstukken. Het blijft de minst ontgonnen ruimte in de stad, zeker als je kijkt hoeveel daken vandaag de dag nog leeg staan. Daar is veel te winnen. De trend zal een stempel drukken op de vraag hoe gebouwen in de toekomst te bouwen. Ik vind dat we moeten blijven strijden om het dak als een verdiepingsvloer te zien. Om te zorgen dat de draagkracht van de constructie toereikend is, waardoor je meer kan doen. Als we dat met zijn allen voor elkaar krijgen, dan is het een enorme winst.