Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘We kunnen er prima een hele dag mee werken’
Bij de gemeente Ooststellingwerf zijn ze tevreden over hun Frisian-voertuig.

‘We kunnen er prima een hele dag mee werken’

Gemeente Ooststellingwerf erg tevreden over elektrisch voertuig

De afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Ooststellingwerf schafte in 2019 een elektrisch voertuig van Frisian Motors aan. Die bevalt zo goed, dat inmiddels de bestelling voor een tweede voertuig is geplaatst. ‘Hij maakt weinig geluid, je kunt er ook offroad mee rijden en hij is handig om spullen mee te vervoeren.’

Met zo’n vijftig mensen wordt binnen de dertien dorpen van de gemeente Ooststellingwerf dagelijks gewerkt aan onderhoud van de openbare ruimte: groen, wegen, riolering, afval, maar ook bijvoorbeeld gladheidsbestrijding. Locatiebeheerder Gerben Boonstra is, samen met een collega, verantwoordelijk voor de investeringen voor de gemeente. “We waren een paar jaar geleden bezig met een project in Appelscha waarin we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidden naar een gewone baan. We zochten een transportoplossing voor hen. Omdat dit een gebied is met veel smalle paden en veel toerisme, hadden we een voorkeur voor een elektrisch voertuig dat weinig overlast veroorzaakt. Daarnaast is duurzaamheid belangrijk voor ons.“ 

Inmiddels is er een tweede voertuig besteld.

Op dat moment waren er nog niet zo veel aanbieders van kleinere, elektrische voertuigen. Uiteindelijk kwam Boonstra uit bij de Leffert FM-50 van Frisian. Dit voertuig heeft een glazen voorruit met ruitenwissers, een achterruit, zwaailamp en een trekhaak. 

Tweede voertuig is besteld

Renzo Bruggink is medewerker Openbare Ruimte bij de gemeente Ooststellingwerf en gaat vaak met het voertuig op pad. “We gebruiken deze ‘golfkar’ vooral voor werk in Appelscha. Er zit een rek op, waarmee we ons gereedschap kunnen vervoeren. Bij mooi weer gaan we ermee op pad met de bosmaaier. Andere jongens gebruiken hem als ze gaan snoeien of onkruid verwijderen. Het enige nadeel aan dit model is de open cabine. Daarom werken we er vooral mee met mooi weer.”

Voor de gemeente Ooststellingwerf reden om nog een voertuig te bestellen bij Frisian Motors: model Leffert FM-50 met cabine. Dit voertuig is voorzien van lithiumaccu’s, een verwarmde cabine, een zwaailamp en een trekhaak. Bruggink: “Omdat dit model is voorzien van dichte deuren, kunnen we er jaarrond mee gaan rijden. We zullen hem dus ook inzetten voor werk in de winterperiode. We gaan hiermee voornamelijk rijden in het hart van Appelscha, voor werk in de buurt van cafés, een pannenkoekenboerderij en een klimpark. Zo veroorzaken we daar geen geluidsoverlast.”

‘Je weet wat je krijgt’

De nieuwe bestelling geeft wel aan dat het voertuig aan de wensen voldoet. Er is wel eens gekeken naar andere modellen, geeft Boonstra aan. “Maar in dit segment kwamen we toch weer bij Frisian uit. Je weet wat je krijgt en we zijn er erg tevreden mee. Hij kan door de brede banden ook offroad rijden. Een andere overweging om voor dit model te kiezen, is dat hij makkelijk past in de zeecontainer, waarin we onze machines opslaan.” 

Kortom, de ideale oplossing voor deze gemeente. Ook de actieradius is perfect, geeft Bruggink aan. “We kunnen er prima een dag lang mee werken en laden hem ieder avond op. We rijden er maar kleine stukjes mee en zijn meer aan het werk dan aan het rijden, maar de accu is nog niet leeg geweest.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details