Platform voor de tuin- en groenprofessional
Werk verzetten voor een volgende generatie

Werk verzetten voor een volgende generatie

Ze komen allemaal uit de praktijk, zijn vakbekwame ETT-ers/ETW-ers en hoveniers, voeren in opdracht van aannemers analyses uit en denken vooral mee. Specialist Gijsbert-Jan van Voorthuizen bij Van Voorthuizen Boom- & Groenverzorging B.V. “Waar moet iets komen of wat komen te staan? Hoe onderhoud je dat het beste? Hoe behoud je dat duurzaam? Zijn de plannen wel uitvoerbaar? Dat zijn vragen waar we ons mee bezighouden. We kijken realistisch naar het totale plan.” 

Van Voorthuizen: “Onze medewerkers zijn vakbekwaam en gecertificeerd. Ons bedrijf is VCA **/Groenkeur en ISO gecertificeerd. Daarnaast zijn we aangesloten bij verschillende brancheverenigingen en richten ons voornamelijk op het groen, in de breedste zin van het woord; van bomen tot tuinen, tot beschoeiing en bestrating. Ons werkgebied is tot gemiddeld een uur rijden rondom Lienden en dan met name in Midden-Nederland.”

Vooruitkijken is volgens Van Voorthuizen zeer belangrijk. “Het liefst zo ver mogelijk. Dat maakt het werk voor ons ook zo leuk. Je voegt iets toe voor de komende jaren en verzet nu werk voor een volgende generatie. Ik wil namelijk dat zij ook lang geniet van een groene leefomgeving. Dat betekent als boomverzorger zo vroeg mogelijk meedenken. Zo word ik erg blij van als de juiste beplanting op de juiste plaats staat. Het tegenovergestelde maakt me verdrietig; bomen of groen planten of verplanten in een omgeving die over vijftien jaar niet meer bestaat.” 

Circulair meedenken

“Op onder andere industrieterreinen en bij herinrichtingsprojecten met mooie beplanting en grote bomen, worden bomen en struiken soms onnodig afgezaagd. Vaak met het excuus van economisch voordelig. Terwijl wij denken; we kunnen ze nog prima gebruiken, in een nieuw traject, op een ander perceel. Wij noemen dat circulair meedenken. Als ergens waar nieuwbouw is gewenst nog waardevolle beplanting staat, dan willen wij kijken waar het wel nog een toegevoegde waarde heeft. In ieder geval niet gelijk omzagen. Wij willen ten eerste kijken naar duurzaam behoud op locatie door onder andere het ontwerp aan te passen en wanneer dat niet mogelijk is, op een ander locatie hergebruiken. Zodat alles in balans is, waarbij we rekening houden met alle aanwezige beplanting en de biodiversiteit. 

Wij willen daarom eerst op locatie alles bekijken en in kaart brengen. Daarna kun je pas naar de tekentafel. Ambities hebben is goed, maar blijf wel realistisch. Een miljoen bomen erbij planten is een prachtig streven, maar graag wel met een integrale benadering. Kijk naar onderwerpen als historie, bodem en conditie en vitaliteit van de huidige beplanting en naar een divers soortenbestand als vervanging. Neem alles mee in je overweging zodat een goed compromis haalbaar is.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details