Platform voor de tuin- en groenprofessional
Zelf inmeten zonder hulp van buitenaf
MC-mobile maakt aannemers minder afhankelijk van derden én het systeem bespaart tijd, middelen en geld.

Zelf inmeten zonder hulp van buitenaf

3-in-1 meet-, ontwerp- en besturingssysteem voor kleinere graafmachines

Tuin- en groenprofessionals met kleinere (graaf)machines kunnen sinds kort zonder hulp van derden eenvoudig, snel en accuraat meten, ontwerpen, graven én bouwen met één systeem. Met het compacte MC-mobile systeem dat Topcon Positioning Systems recent introduceerde. Volgens Marcel ten Westenend van Topcon Nederland zijn mensen nu al enthousiast over de innovatieve combinatie van inmeten en machinebesturing. 

Na het inmeten en ontwerpen is de MC-mobile inzetbaar als machinebesturingssysteem voor kleine graafmachines.

Ten Westenend ondersteunt grote en kleine bedrijven al tientallen jaren bij de aankoop en huur van machines en machinebesturingssystemen. “MC-mobile biedt een oplossing voor de schaarste van goedopgeleide vakmensen en de alsmaar toenemende eisen op de projecten. Met name voor MKB-aannemers in onder andere de bouw, tuinbouw, groenvoorziening en zwembadbouw, die afhankelijk zijn van derden voor inmeten, data of hun 3D-modellen gaat MC-mobile het verschil maken.” Hij is er van overtuigd dat ook bedrijven die zelf nog deels met traditionele apparatuur werken – roterende laser, bouwplanken en meetbanden – enorm gebaat zijn bij deze digitaliseringsslag, omdat dit het werkproces enorm zal vereenvoudigen en versnellen.

Inmeten, ontwerpen, graven en vastleggen met één systeem

Met MC-mobile heb je namelijk een drie-in-één oplossing: het is een eenvoudig te gebruiken landmeetkundige tool voor het inmeten van de bestaande omstandigheden, je kunt een passend 3D-model maken op basis van die informatie, de data en het ontwerp, én je model breng je vervolgens naadloos over naar de machine waar MC-mobile als machinebesturingssysteem fungeert. Doordat het gehele werkproces digitaal wordt vastgelegd, is het eenvoudig te delen met uitvoerende collega’s of met de opdrachtgever.” MC-mobile zorgt dat je met een eenvoudig instrument grip hebt op het plannen, inmeten, uitvoeren en de eindcontrole, wat leidt tot veel minder fouten, manuren en bijkomende kosten”, zegt Ten Westenend.

Jouw project compleet in eigen beheer uitvoeren en controleren.

Compleet werk in eigen beheer

Dit systeem maakt het mogelijk om zonder extra personeel of gereedschap alle fases in een project op te pakken en een compleet werk in eigen beheer uit te voeren zonder externe expertise zoals een landmeter in te hoeven huren. Onverwachte aanpassingen zijn zelf, snel en eenvoudig te verwerken, waardoor je stilstand voorkomt. Bijkomend voordeel is dat dit systeem niet afhankelijk is van satellietontvangst en de systeemcomponenten een hoge nauwkeurigheid hebben, waardoor je uiterst nauwkeurig kunt werken. Zelfs in zwaar beboste gebieden of binnenstedelijke gebieden vol met bebouwing.

Als complete set geleverd

MC-mobile wordt als complete set geleverd en bestaat uit de LN-150 (een mm-nauwkeurige 3D-laser), een prisma met stok en een robuuste Android-tablet die tevens fungeert als de machinebesturing. De voorbereiding van die machinebesturing bestaat standaard uit vier sensoren en is uit te breiden met een kantelbaksensor. Door het plaatsen van een extra snelle IMU-sensor zijn de horizontale beweging van de zwenkgiek ook nog eens meetbaar. “Daarmee heeft de machinist een 1-op-1 verbinding met zijn bak, zonder vertraging én heeft hij de beweging van de giek in beeld.” Dit wordt de nieuwe standaard op alle type machines, zoals bulldozers, graafmachines en wielladers, zegt Ten Westenend. Zowel het prisma als het scherm zijn uitwisselbaar tussen machines die zijn voorbereid inclusief de rover box met de Bluetooth-connectie voor de LN-150 en/of het Android tablet. Dat geldt overigens ook voor gehuurde machines; ook die kunnen gemakkelijk werken met MC-mobile. 

Investering snel terugverdiend

MC-mobile bespaart tijd, middelen en geld. Er zijn geen externe abonnementen nodig, je kunt alles in eigen beheer doen en je werkt efficiënter, sneller en nauwkeuriger. Dat laatste zorgt bovendien voor minder machinebewegingen, wat bijdraagt aan CO2-reducerend werken. Volgens Ten Westenend zorgen vooral de grote nauwkeurigheid en de digitale inzichten ervoor dat aannemers betere projecten kunnen draaien in kortere tijd. “Ondernemers met kleinere graafmachines hebben de investering snel terugverdiend. En dat kan ik onderbouwen. Samen met zwembadbouwer Waterwel B.V. hebben we uitgerekend dat hij op jaarbasis ruim €26.000,- bespaart door met MC-mobile te werken.”

  • “Let op: deze cijfers kloppen specifiek voor Waterwel B.V. Ben je nieuwsgierig naar wat dit systeem jou kan opleveren? Neem vrijblijvend contact op met Marcel van Topcon; dan berekent hij samen met jou op basis van jouw cijfers de terugverdientijd.” Marcel Ten Westenend, adviseur MC bij Topcon Positioning Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details