Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Zonder bijen verliezen we onze mooie tuinen’
Het overduidelijke resultaat van niet maaien in mei.

‘Zonder bijen verliezen we onze mooie tuinen’

Minder en selectiever maaien helpt bijenstand

De Bijenstichting werd in 2010 opgericht naar aanleiding van de petitie Stop de Bijensterfte het jaar ervoor. Jaap Molenaar, oprichter van de stichting en directeur van het Bijen Educatiecentrum, zag dat het tijd was om aan de bel te trekken. “Het gaat niet alleen slecht met de honingbijen, maar ook met de wilde bijen. Daar moeten we iets aan doen.”

De petitie Stop de Bijensterfte uit 2009 bracht bijensterfte onder de aandacht in de Tweede Kamer, maar Molenaar wilde concrete acties zien. Daarom richtte hij de Bijenstichting op. “We doen eigenlijk twee dingen. Aan de ene kant beïnvloeden we beleid door actie te voeren tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen en zijn we vóór groen waar bijen iets aan hebben, in bijvoorbeeld bermen. Maar we geven ook veel voorlichting over bijen aan particulieren, en daar zien we nu een verschuiving in.”

Bloemen en planten die door maaien onzichtbaar blijven.

De stichting vertelde in de eerste jaren vooral dat bijen belangrijk zijn voor ons eten en de biodiversiteit. “We verschuiven nu naar vertellen hoe mensen bijen kunnen helpen”, vertelt Molenaar. “En dan gaat het om honingbijen én wilde bijen. Het is nog best lastig om op internet de juiste informatie te vinden, dus die taak nemen wij op ons. We informeren en activeren mensen, bijvoorbeeld met onze acties.”

Bijen in de belangstelling

Dankzij de Bijenstichting is er in heel Europa een verbod op drie belangrijke Neonicotinoien voor buitenteelten, omdat deze bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn voor bijen. Daarnaast staan bijen nu ook écht in de belangstelling. “De reden waarom de stichting bestaat is natuurlijk niet mooi, maar het resultaat dat we zien wel. We zien nu dat mensen zich inzetten voor bijen, daar zijn we trots op.”

Blije insecten in een mooie tuin.

De volgende stap voor de stichting is het beïnvloeden van het Europese landbouwbeleid, om te zorgen voor een gifvrije land- en tuinbouw. “Dat zou echt een verschil maken. Ik hoop dat over tien jaar het openbare groen en de wegbermen vol staan met groen en bloemen die nuttig zijn voor bijen. Dan hebben we in heel Nederland voldoende voedsel voor bijen. Hopelijk kunnen we onze stichting tegen die tijd opheffen, maar ik ben bang van niet. Er blijven dreigingen voor bijen bijkomen, zoals droogte door klimaatverandering.”

Maai Mei Niet

Een van de acties die de Bijenstichting organiseert, is Maai Mei Niet. Deelnemers maaien in de maand mei hun gazon niet. Het idee komt uit Engeland. “In België is het initiatief uitgerold door het blad Knack, en sinds vorig jaar doen we het ook in Nederland. Vorig jaar zorgde de actie voor voedsel voor 900.000 bijen. Met alle nieuwe partners dit jaar, zoals EW magazine en Velt, hopen we nog meer te bereiken,” vertelt Molenaar.

De “energiescore” van Nederlandse tuinen.

Iedereen die meedoet met de actie, krijgt een eigen nectarscore. “Dat is eigenlijk een soort energielabel, maar dan over de hoeveelheid nectar die je gazon produceert. Samen met de Universiteit van Leuven kijken we naar de cijfers voor heel Nederland. Deze actie levert niet alleen heel veel bijenvoedsel op, het is ook fantastisch voor het bewustzijn. Want een tuin die eventjes niet gemaaid wordt, ziet er direct anders uit. Mensen weten vaak niet eens hoeveel mooie, bloeiende bloemen ze missen door steeds te maaien. Ons advies? Bespaar je die tijd en moeite, en ga lekker genieten van bloemen, vlinders en bijen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details