Platform voor de tuin- en groenprofessional
Zonkracht

Zonkracht

Een paraplu is voor de regen en een parasol voor de zon. Beiden bieden dus bescherming. De sterkte van de zon is de afgelopen jaren groter en groter geworden en daarom is het des te belangrijker jezelf en de kinderen goede zonbescherming te bieden.

Zonkracht

De zonkracht geeft aan hoeveel Uv-straling er in de stralen zon zit die de aarde bereiken. De schaal van de UV-index varieert tussen de 1 en 10 waarbij de 1 een heel lage zonkracht voorstelt en de 10 de maximale hoeveelheid zonkracht. De kans op een extreem hoge zonkracht is groot in de zomer. Bij een hogere zonkracht verbrandt de huid veel sneller dan bij een lage zonkracht. Afhankelijk van het huidtype kun je al in minder dan tien minuten verbranden bij een hoge zonkracht.

Uv-straling

Het is belangrijk om de zonkracht te weten voordat je naar buiten gaat. De zonkracht check je eenvoudig bij het KNMI of Weeronline. Soms is de temperatuur laag, maar is de zonkracht toch hoog en verbrand je voordat je je er bewust van bent. De mate van zonkracht hangt samen met de bewolking. Met bewolking is de zonkracht lager dan zonder bewolking. Maar dit betekent niet dat wolken automatisch de zonkracht drastisch verlagen. Er is nog steeds zonkracht met bewolking. Wolken laten 80 procent van de Uv-straling door. Andere factoren die de zonkracht beïnvloeden zijn de mate van stof en vocht in de atmosfeer en in de ozonlaag.

UVA- en UVB-straling

UVA-straling zorgt voor huidveroudering van de huid. UVB-straling veroorzaakt verbranding van de huid. De ‘A’ staat voor ‘aging’ en de ‘B’ voor ‘burning’. 94 procent van de Nederlanders is weleens verbrand in de zon. Het vaakst verbranden we op de schouders, rug, neus en het voorhoofd. Langdurige blootstelling kan leiden tot huidkanker. Dit geldt met name voor jonge kinderen. Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort.

Bescherming

Beschermen kunnen we op verschillende manieren. Preventief door niet buiten te gaan als de zonkracht op zijn hoogst is. Gebruik van een tuinparasol heeft een beschermende factor 5. Ongeveer hetzelfde als het insmeren van de huid. Een goede bescherming is het dragen van Uv-kleding. Uv-kleding met UPF 50+ blokkeert maar liefst 98 procent van de straling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details