Plattform für den Garten- und Grünflächenprofi
Duurzaamheid is meer dan alleen een ander type bestrating of steen toepassen
Met MKI-waarden kun je objectief producten vergelijken qua duurzaamheid; van grondstof tot project.

Duurzaamheid is meer dan alleen een ander type bestrating of steen toepassen

Integrale benadering is cruciaal om anders naar buitenruimten te kijken 

Bij MBI hebben ze passie voor steen en beton. In de ruim 75 jaar dat deze onderneming nu bestaat zijn de Steenmeesters uitgegroeid tot één van de belangrijkste fabrikanten in Nederland. In hun beleid en in hun dagelijks handelen, en alles wat daartussen zit, speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Samen met Mirjam Rosman, manager Marketing & Communicatie, maken we concreet wat het containerbegrip ‘duurzaamheid’ voor MBI inhoudt en hoe we samen kunnen werken aan een duurzamere inrichting van onze buitenruimtes.

Op het terrein van MBI Kampen zorgen de eigen windmolens en zonnepanelen op het dak voor 100% groene stroom.

“Wanneer je in de betonwereld praat over duurzaamheid, dan wordt er al snel gesproken over gewichtsreductie van producten, recycling van grondstoffen en het besparen van energie bij de productie van bijvoorbeeld betontegels. Bij MBI kijken we veel breder dan alleen naar het eindproduct”. Aan het woord is Mirjam Rosman en ze vertelt vol passie verder: “Het is minstens net zo belangrijk om een integrale benadering te kiezen als je gebieden gaat inrichten. Dan is het dus cruciaal om stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten in een vroeg stadium bij dit proces te betrekken. Hetzelfde geldt op kleinere schaal voor hoveniers en tuinarchitecten. Consumenten willen toch ook graag verharde delen in hun tuin, en door in het hele traject, van ontwerp tot realisatie en daarna onderhoud of beheer, de duurzaamheidsgedachte mee te nemen, kom je tot de beste resultaten.”

Open bestrating is een onderdeel van een duurzame buitenruimte.

Klimaatadaptief 

Een mooi praktijkvoorbeeld van deze denkwijze is de ‘open bestrating’ die we steeds vaker in ons straatbeeld tegenkomen. Uiteraard kun je met dit type betontegels heel mooi klimaatadaptief inrichten, maar als er geen beheerplan aan wordt gekoppeld, dan groeit er binnen de kortste keren metershoog onkruid op die wandelpaden of parkeerplaatsen. Dat komt het straatbeeld en daarmee het woongenot echt niet ten goede. Ook bij particulieren is er onderhoud nodig voor dit soort open bestrating. Zonder de juiste aandacht slaat de grond tussen de tegels dicht en is de afwatering binnen de kortste keren sterk verminderd. Kortom, met alleen een duurzaam type product kom je er niet. Vandaar dat pleidooi voor een bredere kijk.

Samenwerking in de branche is essentieel. Waterpasserende bestrating wordt bijvoorbeeld nog functioneler met afwateringsbanden, waarvoor MBI een samenwerking is aangegaan met IDS Innovative Drainage Solutions.

Duurzame productie

MBI heeft een heel breed en diep assortiment betonstraatstenen, tuintegels en betonbanden. Voor elke toepassing en eisen en wensenpakket heeft men een ruime keuze in geschikte producten. De productie daarvan is zo duurzaam mogelijk ingericht. Men heeft eigen windmolens en zonneparken voor de energieopwekking. Er zijn eigen puinbrekers om grondstoffen te hergebruiken en al jaren geleden koos men voor elektrische heftrucks. Nog een mooi voorbeeld: er wordt alleen nog gereden op HVO-biodiesel. Ook dat draagt bij aan een duurzamer proces. De productontwikkeling is erop gericht om een steen te ontwikkelen waarbij minder grondstoffen worden gebruikt, zonder concessies te doen aan draagkracht en breukbestendigheid. Een ander voorbeeld van een duurzame innovatie is de Cemsaver die toegepast wordt om met minder cement de betonstenen te produceren. Door Cemsaver te combineren met andere vul- en hulpstoffen wordt 30 procent cement bespaard.

MKI waarde

Maar hoe bepaal je nu hoe duurzaam zo’n product dan eigenlijk is? Hoe kun je producten en merken met elkaar vergelijken? Daar is de MKI-waarde een uitstekend meetmiddel voor, de Milieu Kosten Indicator. Middels deze MKI-waarde wordt uitgedrukt welk bedrag er nodig is om de volledige CO2-voetafdruk van het betreffende product te compenseren. Dat is een beetje simplistisch uitgedrukt, maar voor hier en nu denkt dat de lading. Eén ding is echter zeker: Hoe lager de MKI-waarde, des te duurzamer het product. MBI heeft voor al haar producten deze MKI-waarde laten bepalen. Deze waarden worden objectief en via een vaste rekenmethode vastgesteld. Ook andere fabrikanten gebruiken deze methode en dat maakt het een heel mooie tool om producten met elkaar te vergelijken.

Bij klimaatadaptieve bestrating hoort ook een onderhoudsplan en acceptatie van de bewoners.

Zusammenarbeit

Duurzaamheid is dus meer dan alleen een duurzaam product fabriceren op een duurzame wijze. Rosman pakt de draad weer op: “Er komt veel meer bij kijken. In de betonindustrie moeten we de samenwerking met elkaar zoeken. Zowel onderling als met andere stakeholders. We zouden veel intensiever met elkaar kunnen overleggen. De adviseurs van MBI fungeren steeds vaker als gesprekspartner en zorgen voor kennisoverdracht en kennisverbreding. Dat is veel waard want het komt allemaal ten goede aan een duurzamer eindresultaat.    

Ik spreek de hoop uit dat als consumenten of professionals voor bepaalde keuzes staan die te maken hebben met bestrating, dat men zich verdiept in deze materie. Neem kennis van de MKI-waarden en gebruik dit objectief criterium bij je productkeuze.” 

Duurzaamheid is ook kijken naar materialen die een lange levensduur hebben. Zoals GeoCeramica® in plaats van natuursteen in winkelgebieden.

Ambitionen

Zoals vermeld, vormt het duurzaamheidsbeleid van MBI een rode draad door hun recente geschiedenis. Het bedrijf heeft al grote stappen gezet en de ambities zijn niet gering. Zo wordt er, mede met behulp van externe partijen, de laatste hand gelegd aan de MVO-ladder (maatschappelijk verantwoord ondernemen), de CO2-prestatieladder (verbeterplannen ter reductie CO2-uitstoot) en wordt er de focus gelegd op de MKI-waarden. Die vormen tenslotte het objectieve criterium om producten qua duurzaamheid met elkaar te vergelijken. Of zoals Rosman het zegt: “We hebben al heel veel gedaan, maar er is ook nog enorm veel winst te boeken. Daarbij bekijken we het volledige spectrum aan mogelijkheden en willen zo het goede voorbeeld in de markt stellen.”  

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Dadurch können wir die Nutzung der Website analysieren und die Nutzung der Website verbessern.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?