- Allgemein
- Öffentliche Grünflächen
- Maschinen und Ausrüstung
- Gartengestaltung und -pflege
- Digitalisierung & Software
- Sportplätze
Bij het Groencollectief Nederland, een samenwerkingsverband van zeven familiebedrijven in de groensector, speelt innovatie en kennisuitwisseling een cruciale rol. Het collectief heeft inmiddels diverse groenconcepten ontwikkeld die bijdragen aan een duurzamere en groenere leefomgeving. “Het onderlinge vertrouwen maakt dit collectief wel bijzonder,” zegt Jeroen Helming van Biljoen Groen & Liemers Hendriks, één van de leden. “We kunnen open met elkaar praten en elkaar ondersteunen bij nieuwe ontwikkelingen.”
De samenwerking tussen Groenvoorziening A.J. Van Der Werf, Stoop Groenvoorziening, De Ridder B.V., Biljoen Groen & Liemers Hendriks, Brouwers Groenaannemers, Herman Vaessen Tuin Boom Groen en Weverling Groenproviders, bestaat 10 jaar. Eén van de concepten dat het collectief in samenwerking met New Urban Standard en Van der Starre heeft ontwikkeld is het GEVELGROEN concept, een splinternieuw product dat gevelgroen en waterbuffering integreert in één systeem. “Dit concept zorgt ervoor dat planten continu van water worden voorzien zonder extra bewatering, zelfs tijdens droge periodes,” vertelt Ralf Vaessen van Herman Vaessen. Met dit concept gooide het collectief hoge ogen op de laatste editie van de Nationale Klimaat Expo. “Het concept groene gevels bestond allang, waterbuffering ook. Maar de combinatie van deze twee producten, dat bestond nog niet in deze kant-en-klare vorm.”
Naast het GEVELGROEN concept heeft het Groencollectief ook andere innovatieve oplossingen ontwikkeld zoals de BOOMBAK voor de openbare ruimte en Vitaal Groen. Vitaal Groen is een beplantingsconcept dat niet alleen de esthetiek van een gebied verbetert, maar ook de bodemstructuur optimaliseert. “Een ander concept is bestrijding van de Japanse duizendknoop door bevriezing,” vertelt Helming. “Dit is een concept dat wordt onderbouwd door studies van de WUR als de meest effectieve methode. Het is heel bijzonder om dit allemaal in vertrouwen te kunnen delen met onze partners van het collectief.”
Dit wederzijds vertrouwen zien de heren dan ook meteen als één van de succesfactoren van het collectief. “Je kunt daardoor heel kort schakelen met elkaar,“ zegt Bas Veldhuizen van Weverling Groenproviders. “Door de jaarlijkse bedrijfsbezoeken kunnen we elkaar ook echt een kijkje in de keuken geven en onze expertise delen. Dat is wel uniek vind ik.” “Dat komt ook doordat we niet elkaars concurrenten zijn,” vult Helming aan. “Doordat we een geografische spreiding hebben over het land, zitten we nooit in elkaars vaarwater.” Ook gezamenlijke activiteiten zoals het deelnemen aan beurzen en evenementen vinden de heren een groot pluspunt. “Op beurzen zoals de Floriade en de Nationale Klimaat Expo kunnen we niet alleen de kosten delen, maar ook onze innovaties tonen.” Door samen op te trekken profiteert het collectief ook van gezamenlijke inkoopvoordelen van producten en opleidingen. “Samen sta je sterk.”
Ondanks de drukke agenda`s weten de bedrijven altijd tijd te maken voor de vergaderingen die iedere twee maanden plaatsvinden, doorgaans in het midden van het land bij De Ridder in Soesterberg. “Dit toont ook aan hoe belangrijk iedereen deze bijeenkomsten vindt,” zegt Ralf. “Je hebt er ook echt altijd wat aan vind ik. Ik kom regelmatig thuis met een innovatief idee dat iemand weer heeft bedacht.” De samenwerking leidt echt tot verdere professionalisering van alle bedrijven, vinden de heren. “Of het nu gaat om nieuwe IT systemen, de aanschaf van andere machines, de input is zo breed, daar heeft iedereen wat aan,” vindt Veldhuizen. Het collectief is op dit moment dan ook tevreden met de huidige samenstelling. “Wat ons betreft blijft het voorlopig zo,” besluit Helming. “Maar zeg nooit ‘nooit’.”