- General
- Public green space
- Machinery & Equipment
- Garden Construction & Maintenance
- Digitization & Software
- Sports Fields
De ene partij ziet ze graag verdwijnen, terwijl de andere ze liever behoudt. Een bomeneffectanalyse (BEA) schept in zo’n geval duidelijkheid.
Bas Poutsma van B-vier Boomspecialist uit Breda voert bomeneffectanalyses uit. Stapsgewijs beoordeelt hij de staat waarin deze zich bevindt. “Mijn uitgangspunt is: boom behouden en bouwplannen wijzigen. Helaas is dat niet altijd haalbaar. Is de boom ziek of slecht, niet meer te redden en zal hij binnen afzienbare tijd afsterven, dan is de keuze makkelijk. Is er sprake van achterstallig onderhoud, heeft de boom veel dood hout en takken die ver naar beneden hangen, dan is snoeien noodzakelijk. De boom blijft behouden. Ook een monumentale, zeer oude boom of een exemplaar met een uitzonderlijk verhaal krijgt een grondige inspectie.”
Een boomspecialist weegt alle belangen af. “Als een boom in een weiland staat waar een parkeerplaats is gepland, dan zijn er wellicht opties om de boom te verplaatsen. Kennis van soorten en een beoordeling van de conditie zijn hierbij bepalend. Als de boom deel uitmaakt van een ecologische zone of aanvliegroute voor vleermuizen, dan zijn de opties beperkt.”
Blijft de boom behouden, dan is tijdens bouwwerkzaamheden voorzichtigheid geboden. “Planken tegen de schors en drie meter rondom rood-wit afzetlint of tegels op de grond. Het zijn praktische oplossingen, maar geen wenselijke. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een vrachtwagen rijdt de wortels zo kapot en drukt de grond vast, waardoor zuurstof verdwijnt. Ook lukraak takken snoeien is funest. Toezicht van een bomenwacht helpt. Het blijft schipperen tussen meerdere belangen”, besluit Bas.