Platform for the garden and green space professional
De 6 nieuwe leefwerelden voor een groene en gezonde omgeving

De 6 nieuwe leefwerelden voor een groene en gezonde omgeving

Het is nog niet zo lang geleden dat veel bedrijven puur product-georiënteerd te werk gingen. De omgevingsopgave is tegenwoordig echter zo integraal opgesteld, dat het haast onmogelijk is om die specialisatie van diepe productkennis én groenadvies nog los van elkaar te zien. “Dat betekent dat we aan de voorkant al moeten nadenken over plaatsing, ruimte en opgave, om integraal zowel op gebruikskwaliteit alsook op groenkwaliteit in een leefomgeving optimaal te kunnen scoren” aldus Marwin Dekkers, Algemeen Directeur  van Boomkwekerij en groenadviseurs M. van den Oever.

“Tien jaar geleden, en daarvoor, waren we vooral druk met het creëren van esthetische waarde: wat voor beeld willen we creëren? Dat is al lang niet meer zo. Gezonde wijken, klimaatadaptieve wijken en bewegingswijken zijn aan de orde van de dag. Maar er is nog veel te doen.” Dekkers streeft als algemeen directeur van M. van den Oever, een bedrijf dat zich al bijna 230 jaar in groenadvies specialiseert, naar het creëren van gezonde leefomgevingen door heel België, Nederland en Europa.

ColourSpace™  Acer Rubrum Franksred in herfstkleuren.

 

5 omgevingsopgaven voor groen

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, nu het ene na het andere urgente thema opduikt. Daarom heeft het bedrijf vijf groenpilaren of groene omgevingsopgaven benoemd die het belang van groene omgevingen aanstippen:

• Klimaat, want groen maakt een omgeving klimaatbestendig door onder andere wateropvang, waterinfiltratie en droogtetolerante planten.

• Welzijn, want groen haalt zowel ouderen als jongeren naar buiten, stimuleert beweging en sociale ontmoeting en heeft een positief effect op gezondheid.

• Economie, want groenere omgevingen worden hoger gewaardeerd door gebruikers en dus stijgen de vastgoedwaarde en economische besteding.

• Biodiversiteit, want groen verhoogt de beleving van een omgeving, creëert voedsel en veiligheid voor mens en dier, trekt meer bijen, insecten en vogels en zorgt voor minder bodemuitdroging.

• Toekomstbestendigheid, want groen dat nu wordt aangeplant moet voor minimaal twee tot drie generaties blijven staan om optimaal bij te dragen binnen de overige pijlers. Dat is ook veel duurzamer dan circulair ontwerpen.

 

Bij de pijler economie wil Dekkers nog stilstaan: “Uit gebruikersonderzoeken blijkt dat de kwaliteit van een omgeving voor minimaal 45 procent – met uitschieters tot wel 75% – wordt bepaald door het aanwezige groen, waaronder ook groene gevels. Dat is enorm. Terwijl bij een investering van een nieuw plein of park maar nauwelijks zo’n één of twee procent aan groen wordt besteed – of overblijft, moet ik zeggen. Dan gaat er toch iets goed mis in onze ontwerpen en realisatieopdrachten!”

De 6 nieuwe GreenLife™ leefomgevingen.

 

6 nieuwe leefwerelden van de toekomst

Deze pijlers zijn door M. van den Oever vertaald naar zes typische klantgerichte gebruiksomgevingen. Deze kunnen als richtlijn gezien worden om een omgeving vorm te geven en in te richten met een specifiek, concreet doel. Per omgeving zijn groenoplossingen gedefinieerd om de functie van de omgeving te optimaliseren. “Het mooie: elke gebruiksomgeving hangt vaak op een manier samen met de andere. Zo kun je opgaves stapelen,” zegt Dekkers.

Levend groen

Ook wel: elke kans onder de 400 m2 om te vergroenen. “Langs de straat of het fietspad, voor de deur, in wijken: er zijn zoveel kansen op plekken die nu geasfalteerd of betegeld zijn. Je moet hier altijd onze drie-lagen aanpak nemen, bijvoorbeeld met combinaties van verschillende soorten grassen of bloemenmengsels, heesters en bomen, met minder maaibeleid om biodiversiteit te stimuleren.”

Recreatief groen

Kleine én grote parken voor recreatie, ontmoeting en evenementen. “En we willen er ook wel een keer staken,” grapt Dekkers. “Recreatief groen moet er vooral op gericht zijn om kinderen erin te laten spelen en ouderen te laten ontspannen, bijvoorbeeld door water toe te voegen, waarin ook rekening wordt gehouden met dieren en ecologische verbindingen.”

Gastvrij groen

Groen dat mensen uitnodigt om er te vertoeven, wat tegelijkertijd de waarde van omliggende functies verhoogt en uitnodigt om te recreëren en te besteden. “Dit is dus het omgekeerde van een betonnen winkelstraat of de even ‘snel toegevoegde kerstsfeerverlichting’. Voeg kwaliteit toe om de beleving te vergroten. Neem de Efteling of Plopsa: deze parken waren niet zo’n enorm succes geworden als er niet zo goed samen over het groen was nagedacht.”

Helend groen

Leren, ontspannen, genezen. “Allemaal functies van groen door soortenkennis die stimuleert, prikkelt en ontspant. Een voorbeeld: de Walnoot (Juglans regia) is een boom die in bijvoorbeeld een zorgomgeving jaarrond functies kan bieden: het is een megafilter voor zonnestraling, zorgt direct voor verkoeling gelijk aan 10 airco’s en je kunt jaarrond genieten van walnoten, die in het seizoen ook weer beschermen tegen muggen.”

Productief groen

Uitzicht op groen, zodat mensen ook tijdens hun werk de nodige rust krijgen en het ziekteverzuim daalt, maar ook groen dat huur- en vastgoedwaarde doet stijgen. “Groen in een bedrijvenpark stimuleert werknemers om buiten te eten of een rondje te lopen. Het biedt ook kansen voor een bewegingsbankje of sporttoestel om beweging te stimuleren. In goed ontworpen bedrijvenparken is het vinden van nieuwe medewerkers geen probleem.”

Infra groen

Groen dat ons klimaat ondersteunt, door bijvoorbeeld fijnstof af te vangen en water te laten infiltreren. “Wij zijn heel blij dat rijkelui in de gouden eeuw het verzonnen hebben om boompjes langs de gracht te planten voor “cieraet ende plaisantie” van het straatbeeld. Die doen nu veel goeds. Ook moesten legers tijdens de oorlogen tegen weer en wind beschermd worden, waar veel van ons huidige infra groen van afstamt. We zijn het nu meer aan het inzetten om de omgeving biodivers en klimaatbestendig te maken.”

GRATIS VerGroen boekwerk én presentatie

Dekkers presenteert de methodiek van het VerGroenen van de zes leefomgevingen en concrete bijbehorende groenoplossingen zoals ClimateTrees™, PlayGreen™, EatMe™, BirdTrees™, ColourSpace™ en nog meer tijdens een keynote-presentatie op De Dag van de Openbare Ruimte in Brussel op 6 februari 2020. M. van den Oever is zelf natuurlijk ook als standhouder aanwezig.

Deze presentatie en een GRATIS prachtig boekwerk ‘Prettige Plekken’ met betrekking tot groenkwaliteit en gebruikskwaliteit met beelden uit heel Europa kunt u nu opvragen via de link www.vergroen.nu!


‘t Noord Brabantse Haaren: groene kraamkamer van Europa

Boomkwekerij M. van den Oever uit het Brabantse Haaren is sinds 1791 een van de grootste kwekerijen op een ideale leemhoudende zandgrond met een voortrekkersrol in duurzame teelt en groenadvies in Nederland en daarbuiten. Ze werkt samen met ca. vijftig op kwaliteit geselecteerde groenleveranciers in de regio.

Die insteek levert gezondere en sterkere planten en bomen op voor haar klanten én een totaal groen assortiment van 12.000 soorten, tot op het project van de opdrachtgever ontzorgd.

De kwekerij levert aan Europese Steden en Gemeentes, hoveniersbedrijven, waterschappen en bouwondernemingen van België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken tot Zweden, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland. Haaren vervult met verve de rol van duurzame kraamkamer van groen Europa.

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?