- General
- Public green space
- Machinery & Equipment
- Garden Construction & Maintenance
- Digitization & Software
- Sports Fields
Worden rhododendrons op de juiste wijze aangeplant, dan zullen de struiken mooi in elkaar groeien en op korte termijn een bepaalde vorm als geheel aannemen. Die eigenschap, in combinatie met het wintergroene karakter van de struik, maakt van de rhododendron de uitgelezen plant voor de aanleg en creatie van onder meer wolken en massieven. Een troef die tuinaannemer Luc Van Gael onlangs in groot formaat wist uit te spelen.
Text Elise Noyez | Image Rhodoskwekerij
In Brasschaat, een gemeente die tot ver buiten de Antwerpse provinciegrenzen gekend staat om zijn grote villa’s en dito tuinen, werken Van Gael en zijn team sinds begin dit jaar aan een particulier tuinproject van pakweg een hectare groot. Een van de hoekstenen van de tuin in Amerikaanse stijl is een Indian Summer boszone: een rij met verschillende boomsoorten die in de herfst talloze gele, rode en oranje tinten aanneemt. Als funderingsbeplanting voor dat bos en tevens border voor de aanpalende graszone realiseerde Van Gael dit voorjaar een rhododendronmassief van maar liefst 130 meter lang en 5 meter breed.
Voor het massief selecteerde Van Gael planten van de veredelde soort Roseum Elegans in boskwaliteit, met hoogtes tot maximum 2 à 2,5 meter. “Niet alle planten zijn echter even hoog”, verduidelijkt de tuinaannemer. “Om te vermijden dat het enorme massief als één zware stijve balk aanvoelt, hebben we hier planten van verschillende hoogtes gecombineerd. Op die manier creëren we in verschillende richtingen een golving, wat het geheel de nodige dynamiek verleent.”
Elders in de tuin worden dit najaar overigens ook nog kleinere wolken en massieven aangelegd. “Daar wordt een speels effect vooral gerealiseerd door de roze Roseum Elegans met de Cunningham’s White te combineren, ditmaal in AA en AB kwaliteit.”
Hoewel nog maar enkele maanden geplant, zullen de wintergroene rhododendrons in de Brasschaatse tuin binnen afzienbare tijd een mooi en dicht volgroeid geheel vormen. “De basis voor een vol massief leg je echter niet zozeer met de hoeveelheid planten,” benadrukt Van Gael, “eerder met de juiste nazorg. Plaats je de rhododendrons te dicht op elkaar, dan zullen ze immers vatbaarder zijn voor ziektes, wat nefast is voor het resultaat op
lange termijn.”
“Veel beter is het om de planten de nodige ruimte te geven. Ze zullen dan niet direct een volledig gesloten haag vormen, maar de wortels krijgen wel de kans om aan te sterken. Door meteen na het aanplanten de knoppen te verwijderen, kan de plant bovendien al zijn energie steken in het creëren van een mooi volgroeid bladerdek. Het volgend seizoen heb je zo al een prachtig en perfect opgevuld massief. Dat onderhouden, doe je dan weer door uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen en eventueel af en toe te snoeien.”
Toch zal het project van Van Gael na oplevering zo’n 740 rhododendronplanten rijk zijn. Allemaal zijn ze afkomstig van de nabijgelegen Rhodoskwekerij. “De keuze voor deze lokale partner was niet toevallig”, aldus de tuinaannemer. “In tegenstelling tot veel andere rhododendrons, die in zure veengrond opgekweekt worden, groeien de planten van Rhodoskwekerij in een neutrale of zelfs eerder arme zandgrond op. Zij waren dus al relatief goed aangepast aan de bodemgesteldheid van de tuin, die in dit geval uitzonderlijk arm was.”
Een dikke laag turf om de bodem te verbeteren is in ieder geval een absolute must voor de aanplant van rhododendrons, en als lichte meststof voegde Van Gael nadien nog een laag blad toe. Tot slot ondersteunt ook bladvoeding de mooie groei van het rhododendronmassief in Brasschaat.