Platform for the garden and green space professional
Insectenaanpak volgens ITS: voorkomen is beter dan genezen.
De eikenprocessierups kan voor flinke overlast zorgen.

Insectenaanpak volgens ITS: voorkomen is beter dan genezen.

Het lijkt wel of elk jaar meer plagen de bomen teisteren. Wat kun je er tegen doen? Gerard Bodewes van International Tree Service vertelt wat wel, en ook niet te doen in de strijd tegen insectenplagen. En het begint met gezonde bomen die tegen een stootje kunnen, ook in de stad. 

Een eikenprocessierups.

Gerard ziet een flinke toename in het aantal plagen. De manager van International Tree Service kent zijn bomen. ITS is al ruim 50 jaar leverancier voor materialen van bomen in stedelijke gebieden, met als afnemers voornamelijk groenvoorzieners, hoveniers en gemeenten. “Veel plagen maakten hun opmars vanuit Zuid-Europa. Zo heeft de kastanjemineermot in vier jaar tijd zijn weg gevonden van Frankrijk naar Nederland. Maar denk ook aan de eikenspintkever of de eikenprocessierups. Plagen die voor een enorme overlast kunnen zorgen, voor zowel boom als mens.”

Eikenprocessierups

Lopen de terrassen eindelijk weer vol en dan zorgt de eikenprocessierups voor een onmiddellijk probleem. En wie denkt dat het koude voorjaar de plaaggeest de das om heeft gedaan, heeft het mis. “Door het koude voorjaar de flinke temperatuurstijging in juni, is de eikenprocessierun een opmars begonnen. De haartjes van de rups haken zich vast in de huid en zorgen voor een jeuk en pijn.” ITS levert afzetlinten om zichtbaar te maken dat een boom is aangetast. Maar Gerard heeft ook vertrouwen in een nieuw product: Catefix. “Een lijm op biologische basis die rondom het nest wordt gespoten en daar een ondoordringbare schil vormt. Rupsen kunnen niet weg en verstikken door te weinig zuurstof. Beschermende kleding is vereist om Catefix aan te brengen, maar de resultaten zijn zeer hoopvol.”

Kastanjemineermot

Sinds de Wet gewasbestrijdingsmiddelen en biocicen (Wgb) zijn bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen niet meer toegestaan. Toch biedt ITS beproefde middelen om plagen tegen te gaan, bijvoorbeeld van de kastanjemineermot. De larven van deze mot vreten gangen door de bladeren van de paardenkastanje met bruine vlekken en een vervroegd bladverlies tot gevolg. Om de aantasting tegen te gaan, is een combinatie van drie methodes het meest effectief. In het voorjaar vormt een lijmband om de stam een barrière die opkruipende insecten tegenhoudt. In de zomer dienen de aangetaste bomen behandeld te worden met een preparaat, zoals Tree Guard Premium. Het preparaat vindt via de boomwortels zijn weg naar de bladeren waar het een onaangename smaak afgeeft voor zuigende insecten. Daarnaast verbeteren voedingsstoffen in het preparaat de conditie van de boom. De derde stap is het gebruik van feromoonvallen die de mannetjes aantrekken en verdelgen. Voor de aanpak tegen de eikenspintkever raadt Gerard ESK aan. Een product waarin knoflook is verwerkt en dat gesmeerd op de stam een volledig veilige, biologische en verdrijvende werking heeft. 

Vitaliteit

“Maar het begin bij een vitale boom”, vertelt Gerard. “Een boom die volledig in de verharding staat en waarvan de wortels te weinig zuurstof ontvangen is minder sterk. Bij een eerste aantasting van de kastanjemineermot verkleuren de bladeren dan in september, maar naarmate de aantasting zwaarder wordt, is dat al in juli, augustus, of nog eerder.” Een goed doorwortelbare, ruime standplaats met voldoende voeding is cruciaal om aantasting een halt toe te roepen. “Kijk naar de oorzaak en de conditie. Meststoffen als Hokan en Algihum kunnen een boom die versterking geven. Voor gezonde, sterke bomen is enkel symptoombestrijding als een druppende kraan: het houdt nooit op. Zorg dus voor een gezonde boom.”  

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?