- General
- Public green space
- Machinery & Equipment
- Garden Construction & Maintenance
- Digitization & Software
- Sports Fields
Tussen het grijze asfalt in onze steden kunnen bomen als groene oase een enorme meerwaarde bieden voor mens en dier. Maar een boom kan enkel tot volle wasdom komen in de juiste ondergrond, betoogt Gijsbert-Jan van Voorthuizen. “Soms is dat mogelijk, soms moet je andere keuzes durven maken.”
G.J. van Voorthuizen (ETT/ETW-er) heeft als eigenaar van Van Voorthuizen Boom – & Groenverzorging BV in Lienden meer dan 20 jaar ervaring in boombeheer. Hij merkt dat nieuwe en bestaande bomen steeds vaker ingepast worden in bouwplannen, maar dat er niet altijd rekening wordt gehouden met de voorwaarden van een boom. “Een boom zonder gezonde groeiplaats, zal uiteindelijk overlast veroorzaken.”
Een bodemkundig onderzoek en overleg in een vroeg stadium van een bouwproject kan schade en meerwerk op termijn voorkomen. Een boom begint met een gezonde bodem. Maar wat maakt een goede gezonde bodem? “De basis is in ieder geval voldoende doorwortelbare groeiruimte in een voedselrijke bodem waar de water- en zuurstofhuishouding in balans zijn. Zeker in een stedelijke omgeving kan dat een uitdaging zijn als kabels en leidingen de ondergrondse ruimte beperken. Als je weet wat er aan de hand is, kan je de boom helpen zichzelf te zijn en tot volle wasdom te komen. Bij aanleg van een nieuw project kan veel leed worden voorkomen door eerst te kijken of de groeiplaats wel geschikt is voor de beoogde boom. Bij een bestaande boom in slechte conditie brengt een bodemonderzoek veel informatie.”
Op basis van de onderzoeksresultaten kan een ontwerp eventueel worden aangepast en de boomsoortkeuze worden getoetst. “Het kan nodig zijn de bodem te bemesten of de vochthuishouding te verbeteren. Ook zien we veel problemen met de zuurstofvoorziening door verharding van het oppervlak. Er zijn allerlei methoden om deze problemen aan te pakken: bijv. door te kiezen voor een andere boomsoort tot zelfs geen boom.” Ook bij bestaande bomen blijft Van Voorthuizen kritisch. “De conditie van bomen kan over meerdere jaren geleidelijk afnemen, herstel duurt dan soms jaren. Beoordeel en handel tijdig . Het streven en uitgangspunt moet zijn dat een boom zichzelf in stand houdt.”
Deze praktische kijk op groen vindt steeds meer weerklank en het bedrijf is dan ook op zoek naar versterking van het team. “Ambitieuze groenprofessionals die kritische vragen durven te stellen, het hele plaatje zien en complexe ideeën bondig over kunnen brengen, hebben bij ons een mooie toekomst. Bijdragen aan een groener Nederland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.”