Platform for the garden and green space professional
‘Wij geven de bodem een boost’
In steden ligt de bestrating vaak dicht bij de boom.

'We boost the soil'

Circulaire bodemverbeteraars

Om hun volledige potentie te bereiken, hebben bomen en planten een goede groeiruimte nodig, met een gezonde bodem. Van Berkel maakt natuurlijke bodemverbeteraars van gerecyclede groene reststromen en biedt een oplossing voor wortels onder verharding.

Van Berkel Biomassa en Bodemproducten, een van de vier divisies van de Van Berkel Groep, verwerkt groene reststromen met composteringsprocessen tot bodemverbeteraars. “Zo sluiten we de keten: groene reststromen brengen we terug in de openbare ruimte als hoogwaardige bodemverbeteraars”, zegt Berend Aelbers, adviseur bodemverbeteraars bij Van Berkel. “Vooral in steden is het belang van een goede bodem voor bomen groot.”

Adviseur bodemverbeteraars Berend Aelbers: ‘Wij zijn gespecialiseerd in groeiplaatsen creëren waar bomen echt groot kunnen worden.’

Gezonde bodem

De gezondheid van de bodem wordt aangeduid met verschillende parameters, legt Aelbers uit. “Een paar cruciale parameters zijn het gehalte organische stof en de pH-waarde. De hoeveelheid organische stof is belangrijk voor de waterhuishouding en het vasthouden van voedingsstoffen in de bodem. De pH-waarde zegt iets over de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de planten en bomen. Daarnaast zijn er nog specifieke nutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium, die op peil moeten zijn. Aan de hand van de parameters kunnen we de bestaande bodem analyseren. We kunnen op deze manier projectspecifiek adviseren over de toepassing van de best passende bodemverbeteraar. Zo is het in de praktijk niet altijd nodig om grote hoeveelheden grond af te voeren, omdat opwaarderen van de bestaande grond vaak een heel goede optie is en we hiermee de bodem een boost geven.” 

Bestaande grond kan opgewaardeerd worden.

Bomen in de stad

Een goede groeiplaats heeft een bodem met een gezonde samenstelling en is goed ontworpen. Aelbers: “Iedereen is het eens over het belang van bomen in stedelijk gebied. Ze verminderen hittestress, vangen regenpieken op, geven schaduw, zetten CO2 om in zuurstof, dragen met hun uitstraling bij aan het welzijn van de mensen en vergroten de economische waarde van de bebouwde omgeving. Maar bomen gaan pas na een jaar of twintig significant bijdragen, pas dan is de kroon zo groot dat de boom grote voordelen kan bieden. Om goed te groeien moet de boom een goede groeiplaats hebben, met veel ruimte voor de wortels. In een stad ligt de bestrating vaak dicht bij de boom. Dat kan tot wortelopdruk leiden: bomen willen overleven en zoeken daarvoor naar vocht en voedingsstoffen. Wij hebben daarom een product ontwikkeld dat zorgt voor groeiruimte onder de bestrating en minder wortelopdruk: bomengranulaat.”

Nieuwe aanplant krijgt een goede start met bomenstarter vol nutriënten.

Groeiruimte onder de bestrating

“Bomengranulaat bestaat uit gesteente en voedingsstoffen. Het gesteente vormt een skelet, dat zo draagkrachtig is dat de verharding erop kan rusten en (zwaar) verkeer eroverheen kan rijden. Het is tamelijk grof gesteente, zodat er holle ruimtes tussen de stenen zitten. In die holle ruimtes zit voedingsgrond. De wortels kunnen tussen het gesteente groeien. Dit maakt het een mooie natuurlijke oplossing.” Voor onder trottoirs is er bomenzand. “Daar is minder draagkracht nodig, dus zand voldoet. In dit bomenzand zitten organisch stof en voedingsstoffen. Hiermee heb je de draagkracht en het verwerkingsgemak van brekerzand, en ook de voeding voor de bomen. Zo is er ook onder het trottoir groeiruimte voor bomen.”

Jarenlange ervaring

“Het belang van bomen zal niemand ontkennen, maar hoe je zorgt voor groeiplaatsen waar de bomen echt groot kunnen worden zodat ze optimaal kunnen bijdragen, daarin zijn wij gespecialiseerd”, besluit Aelbers. “Wij denken mee en kunnen maatwerk leveren, door onze ervaring en kennis. We maken al jaren bodemverbeteraars van groene reststromen. Van Berkel was al gespecialiseerd in circulaire processen voordat circulariteit een maatschappelijk thema werd. Wij hebben nooit anders gedaan.” 

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?