- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Wimmersson BV introduceerde vorig jaar haar nieuwste innovatie op het gebied van onkruidbeheer: eWeeding. Met de eWeeding Roller, Powered by Zasso, wordt elektriciteit door de plant geleid waardoor alle celwanden, ook die van de wortels, onherstelbaar beschadigen. Een duurzame methode die het onkruidbeheer een stuk efficiënter maakt. Wimmerson BV werd opgericht door het eWeeding-project van Bayer te verzelfstandigen. Met zijn agrarische achtergrond, opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit en jarenlange ervaring bij multinationals, kan Michel Wimmers volop zijn kennis en expertise bij deze nieuwe organisatie inzetten.
Inmiddels draaien er in diverse Nederlandse gemeenten meerdere pilots. Greenpro sprak de gemeente Brunssum en de ACV Groep, verantwoordelijk voor het onkruidbeheer in een zestal Gelderse gemeentes.
“Sinds we niet meer met chemicaliën mogen spuiten, krijgen wij de ondergrondse wortels van het onkruid niet meer geheel verwijderd. Daardoor komt veel onkruid terug en hebben we last van ongewenste worteldruk”, vertelt Roy Mevissen, uitvoerder bij de groenvoorziening van de gemeente Brunssum. “Deze worteldruk vormde voor ons een goede reden om deel te nemen aan de pilot. De milieutechnische kant was eveneens een belangrijke drijfveer. Met eWeeding heb je geen uitstoot van schadelijke stoffen en komen er geen plastic- of ijzerdeeltjes in het milieu, zoals dat wel het geval is bij bosmaaiers en borstelmachines. Voordeel is natuurlijk ook dat je geen geluidsoverlast veroorzaakt.”
Samen met de Limburgse afvalverwerker RD4 gaat de gemeente Brunssum de eWeeding Roller zes maanden inzetten. “We gebruiken de eWeeding Roller in twee wijken. Hierbij passen we dezelfde behandelingsfrequentie toe als in de overige wijken waar we onze traditionele methodes voortzetten. Zo kunnen we in het najaar goed het verschil vaststellen. De eerste ervaring is best positief. Vooral op de vlakkere stukken vonden de medewerkers het prima gaan. Op een plek die wat heuvelachtig is, bleek het vooruitduwen van het huidige prototype een beetje zwaar te zijn. De machine heeft namelijk geen directe aandrijving, maar best kans dat dit nog aangepast wordt. We hebben vier batterijen gekregen. De machine heeft er twee nodig en daar kunnen we makkelijk een halve dag mee werken. Ideaal, dan kunnen de medewerkers tijdens de lunch de opgeladen batterijen meenemen en de lege exemplaren weer aan de oplader leggen.”
ACV Beheer Openbare Ruimte werkt in zes gemeentes en is verantwoordelijk voor het onkruidbeheer in Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen. Teamleider Arjan Rosseel: “Duurzaam werken is voor ons vanzelfsprekend. Zowel qua milieu als werkgeverschap. Daarom zijn bij ons ook medewerkers met weinig ervaring of een afstand tot de arbeidsmarkt van harte welkom. Wij staan altijd open voor nieuwe technieken en zien in de eWeeding-methode een mogelijkheid de uitstoot van fijn- en brandstof te beperken. Én tegelijkertijd het onkruid systemisch te beheersen, omdat je ook de onkruidwortels vernietigt. Een voordeel is dat er nauwelijks lekkage van stroom naar de andere organismen in de bodem plaatsvindt. Wij zoeken naar methodes waarbij geen of zo min mogelijk bodemleven gedood wordt. Uiteindelijk streven wij naar een efficiënte wijze van onkruidbeheersing, waarbij we meerdere technieken tot onze beschikking hebben. De eWeeding Roller kan weleens de perfecte aanvulling zijn.”
De eerste ervaringen zijn positief: “Bij half-verharding hebben we het gevoel een behoorlijke effectiviteit te behalen. En bij de tegel- en straatsteenverharding behaalden we op de vlakke gedeeltes ook mooie resultaten. Bij de meer hobbelige oppervlaktes, bijvoorbeeld bij opdrukkende boomwortels, bleek het ietsje lastiger. Daarnaast is het fijn dat je mooie strakke lijnen langs paden kan creëren, wat met heet water moeilijk te bereiken is omdat dit uitvloeit. De pilot loopt tot juli en dan beslissen we of we deze willen verlengen of overgaan tot aanschaf van de machine.”