- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Vroeger hoefden tuinbezitters zich totaal niet druk te maken over regenwater. Noch een tekort, noch een overschot vormde een probleem. Dat is door de klimaatverandering en gewijzigde wetgeving behoorlijk veranderd. Daarom introduceert de coöperatie Dutch Quality Gardens een nieuw concept waarmee de aangesloten hoveniers hun klanten optimaal kunnen adviseren over de juiste waterregulatie in hun tuin. Met behulp van een quickscan worden de problemen in kaart gebracht en bijbehorende oplossingen aangedragen. En er is natuurlijk ook aan de marketing voor de hoveniersbedrijven gedacht.
Arno Ooms is mede-eigenaar van Dutch Quality Gardens – Visio Vireo Tuinen: “Vroeger hoefden we nauwelijks te sproeien en ondergelopen terrassen kwamen zelden voor. Tegenwoordig komt regenwater te laat en áls het komt dan vaak in veel te grote hoeveelheden tegelijk. Bij elkaar opgeteld, heb ik de afgelopen drie jaar net zoveel watermanagementsystemen aangelegd als in de tien jaar daarvoor.”
“Planten in de tuin zijn eigenlijk belangrijker dan ooit. Zowel voor de afvoer en het vasthouden van water, als voor de biodiversiteit. Natuurlijk leggen wij noodzakelijke bestrating aan, maar we werken volgens de formule dat hooguit een derde deel van een tuin grijs mag zijn. Worden wij gebeld met het verzoek de hele tuin te bestraten, dan zeggen we eerlijk dat we dit niet doen, maar wel graag langskomen voor een gesprek. Tijdens dit gesprek leg ik de voordelen van beplanting uit. Los van de waterhuishouding en biodiversiteit, geven planten gezelligheid en verhogen ze de esthetische waarde van een tuin. Men ziet vaak op tegen het onderhoud, maar met een goed doordacht tuinontwerp blijft dat beperkt. Bovendien zijn ook tegels niet onderhoudsvrij. In de meeste gevallen zijn de mensen na zo’n gesprek overtuigd en kiezen ze alsnog voor groen.”
Eigenaar Rob Mocking van Dutch Quality Gardens – Mocking Hoveniers vult aan: “Wij bezochten laatst een waterschap en zij zien in hoveniersbedrijven een goede schakel tussen henzelf en de consument. Ze voeren diverse campagnes om mensen te stimuleren hun tegels door groen te vervangen, maar voor velen is het onderwerp nog te abstract. Wij zitten letterlijk bij de mensen aan de keukentafel, waardoor we het beter kunnen uitleggen en men daadwerkelijk het belang van minder tegels begrijpt.”
Mocking heeft de afgelopen jaren in een aantal tuinen een ondergrondse watertank mogen plaatsen. “Het opgevangen regenwater kan voor het beregenen van de tuin worden gebruikt, maar er zijn ook klanten die het daarnaast binnenshuis gebruiken. Bijvoorbeeld voor de wasmachine of het toilet. De belangstelling voor een dergelijke wateropslag groeit. Het is ideaal voor hooggelegen percelen, zandgronden of tuinen met veel hoogteverschil. Bij nieuwbouwprojecten kan de plaatsing bovendien meegenomen worden in de bouw, wat flink in de kosten kan schelen.”
Voor de tuinbezitter zijn er echter ook minder ingrijpende oplossingen voorhanden waarmee veel winst behaald kan worden. Ooms: “Voor het vasthouden of snel afvoeren van water kunnen we de grond verbeteren met behulp van substraten en zelfs met regenwormen. Ook het maken van drainagegaten- of buizen, al dan niet gekoppeld aan een regenpijp of bassin, vormen een prima oplossing. En laten we de regenton niet vergeten! Het gebruik van drainagezand, roosters en goten voorkomt dat terrassen en paden onder water komen te staan. En ook de ZOAK-klinker is ideaal. Deze wordt duurzaam geproduceerd van keramisch afval en zorgt ervoor dat regenwater ongelooflijk snel geabsorbeerd wordt. Infiltratiekratten, een vlonderterras, de aanleg van een wadi… er zijn legio mogelijkheden voor elke tuin.”