Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vulkatec maakt de wereld groener
Het Vulkatec systeem in beeld gebracht.

Vulkatec maakt de wereld groener

Bomen in stedelijk gebied zijn positief voor het microklimaat en voor de woonkwaliteit. Daarnaast zorgen ze voor het behoud van verschillende diersoorten. In feite zijn stadsbomen een soort eilandbiotopen die de genetische uitwisseling borgen. Uitwisseling die wordt tegengegaan door bouwwerkzaamheden. Omdat bomen het welzijn van velen kunnen bevorderen, is het belangrijk dat we zorgen dat ze vitaal blijven. Vulkatec helpt daarbij. Hun vulkanische, natuurlijk zuivere substraten uit de diepten van de aarde zijn de perfecte basis voor gezond groeien.

Onze straatbomen worden blootgesteld aan enorme vitaliteitsverminderende invloeden. Ze staan vaak op afgedichte plekken met een sterk verminderde gasuitwisseling en verminderde waterinfiltratie. Vergeleken met een standplaats in het bos, de natuurlijke habitat van onze straatbomen, lijkt een stadsboom soms meer op boom-kwelllerij, vergelijkbaar met het ophokken van kippen in te krappe kooitjes. Wij maken de omstandigheden voor de boom echter zo optimaal mogelijk. Want zodra een oppervlak wordt bereden, er bouwmaterialen op worden opgeslagen, als de samenstelling van aanwezige boden onbekend is of als de boom in een voetgangersgebied of langs wegen wordt geplant, moeten de aanbevelingen voor boomaanplantingen in de FLL worden opgevolgd. Dit om ervoor te zorgen dat water en voedingstoffen in de grond alleen de vitaliteit van onze stadsbomen kunnen bevorderen, als de wortels voldoende grond hebben om zich te kunnen ontwikkelen. 

Voor de hierna genoemde aanbrengmethoden 1 en 2 hebben we voor u altijd het juiste boomsubstraat uit de Vulkatree-familie in ons aanbod. Samen vormen zij de natuurlijke, vulkanische vulstoffen, die met hun poreuze, stabiele korrelstructuur de wortelgroei en daarmee de vitaliteit van uw bomen positief beïnvloeden.

Bij aanbrengmethode 1 moet het substraat in lagen van 20–30 cm worden aangebracht en tot 85–87% Dpr. statisch worden verdicht. Deze waarde komt overeen met de natuurlijke verdichting, waarmee zakkingen worden voorkomen, zonder daarbij onnodige porieruimte te verliezen

Bij aanbrengmethode 2 moet het substraat in lagen van 20-30 cm worden aangebracht. Het te bestraten gedeelte van de bouwput moet worden verdicht tot een waarde van 85–95% Dpr. en tot een EV2-waarde van 45–65 MPa/m². Er kan dynamische verdichting worden toegepast.

Vulkatec bedacht een systeem waarbij regenwater, voordat het verdwijnt in het riool, naar de boomgroeiplaats wordt gevoerd. In het Duits noemen ze dat Boom Rigolen, ‘boomgeulen’, zou de Nederlandse vertaling kunnen zijn.

Waterverzorging

Zodra er voldoende luchtigheid in de bodem aanwezig is en genoeg ruimte om te groeien kunnen we ons met de waterverzorging van de bomen gaan bezighouden. Dit betekent dat er, lang voor het permanente verwelkingstadium bereikt wordt, voor extra water gezorgd moet worden. In een bos zorgt regenwater daar voor, maar in stedelijk gebied verdwijnt tot wel 70 procent van het water via het riool. 

Maar er is een oplossing: Vulkatec voert regenwater niet weg van de boom, maar bewatert er juist mee door een bomenstandplaats in te richten als plek waar we de neerslag van onze pleinen en wegen kunnen opvangen.

Substraten

Vulkatec heeft al meer dan dertig jaar ervaring in het produceren van substraten voor verschillende inzetgebieden. Tevens zijn we constant bezig met innoveren op substraat gebied, door ons eigen ontwikkelteam. Daardoor kunnen we inspelen op de markt en de nodige klimaatveranderingen, want dat is tegenwoordig een hele belangrijke factor geworden.

Vandaar dat we ook met het thema boombeplantingen sterk bezig zijn, omdat ze een grote impact hebben in de stedelijke gebieden. Het is belangrijk dat we de best mogelijke groeiplaats voor bomen in de stad creëren.

Een belangrijke factor is daarbij het juiste substraat te gebruiken met genoeg luchtuitwisselingsmogelijkheden door gebruik van een grove fractie: 16-32.

Door het veranderde klimaat is de watervasthoudendheid van een substraat van groot belang. Waar het water voorheen zo snel mogelijk weggevoerd moest worden, willen we dat tegenwoordig juist vasthouden.
Het grondwaterpeil schommelt tegenwoordig immers flink en dat zorgt voor watertekort in droge perioden. Vulkatec bedacht een andere insteek: niet alleen op het gebied van substraten en de samenstelling ervan, maar ook voor de plantvakinrichting.

Vulkatec heeft in Nederland twee soorten bomengranulaat op voorraad: Vulkatree 0-32 voor licht berijdbare vlakken en Arbortree basalt 0-32 voor de zwaarder berijdbare vlakken.  

Mocht u interesse hebben in dit systeem of in ons substraat neem dan contact op met Rene Broersen, onze vertegenwoordiger van Nederland en België.

Waarom planten we bomen? 

• ze geven schaduw 
• ze verdampen water 
• ze verlagen de omgevingstemperatuur 
• ze binden stof 
• ze dienen als esthetische opwaardering
• dit tezamen werkt positief op het microklimaat en het woongenot
• voor insecten en vogels dienen ze als leefruimte en voedingsbron

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?