- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Wat als er geen water meer uit de kraan komt? Een groot deel van Nederland kampt al met structurele watertekorten. In regio’s zoals Utrecht, Twente en West-Brabant is het tekort zelfs zo groot dat sommige bedrijven en nieuwbouwprojecten niet meer op het drinkwaternet kunnen worden aangesloten. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en een nieuwe aanpak van waterbeheer.
Rudolf van de Velde, productspecialist bij Wildkamp, ziet inspiratie bij onze zuiderburen. “In België is het opvangen van regenwater al verplicht. Daar zijn de kosten per kubieke meter water ook hoger, wat de noodzaak vergroot.” De aanpak in België heeft al resultaat: Vlamingen gebruiken gemiddeld 89 liter kraanwater, 11 liter regenwater en 2 liter grondwater per dag. Deze aanpak biedt waardevolle inzichten voor Nederland, waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een ambitieus doel heeft gesteld: het drinkwaterverbruik van de gemiddelde Nederlander verlagen van ongeveer 130 liter naar 100 liter per dag in 2035.
Er is groeiende beleidsinteresse in drinkwaterbesparende maatregelen, zowel door gedragsverandering bij consumenten als door het vervangen van drinkwater door regenwater- en grijswatersystemen. Ook wordt onderzocht of een andere prijsopbouw kan helpen bij het besparen op drinkwater, bijvoorbeeld door een hoger tarief boven een bepaald verbruik in te voeren. Dit kan consumenten en bedrijven stimuleren om bewuster om te gaan met hun waterverbruik.
Bij Wildkamp neemt de vraag naar waterbesparende oplossingen toe. Van de Velde: “Je ziet nu al dat bedrijven niet kunnen uitbreiden, omdat het waterbedrijf de watercapaciteit bij pieken niet kan garanderen. Ook is de prognose dat drinkwater de komende jaren een stuk duurder wordt. De waterbedrijven leggen deze kosten neer bij grootverbruikers. Dat zijn redenen dat steeds meer bedrijven de voordelen zien van het recyclen van regenwater en overgaan tot investeren hierin.”
Wildkamp zoekt continu naar duurzame oplossingen die waterverspilling tegengaan, zoals het opvangen, infiltreren of hergebruiken van regenwater voor toiletspoeling, wassen of tuinberegening. Van de Velde benadrukt: “We ervaren steeds vaker zowel wateroverlast als langdurige droogte. Het afvoeren van regenwater via het riool is verspilling, vooral wanneer tuinen water nodig hebben. Infiltratiesystemen, zoals infiltratiekratten, bufferen water tijdens hevige regenval en laten het geleidelijk in de grond sijpelen. Dit helpt het grondwaterpeil op peil te houden en voorkomt snelle uitdroging van de bodem.”
Een andere oplossing is het regenwater opvangen en hergebruiken. Van de Velde legt uit: “Door gefilterd regenwater te gebruiken voor de wasmachine, tuin of het doorspoelen van het toilet, bespaar je ook op kostbaar drinkwater. Met ons regenwatersysteem kan dit op een veilige en betrouwbare manier. Het systeem vangt regenwater op, filtert het en pompt het vervolgens terug naar de verbruikspunten binnen het perceel.”
De aanpak van watertekorten vraagt om innovatieve oplossingen en beleidsmaatregelen. Door inspiratie op te doen bij landen zoals België en door te investeren in duurzame systemen zoals regenwateropslagsystemen, kunnen we het waterverbruik verminderen en beter voorbereid zijn op de toekomst. “Met ons uitgebreide assortiment infiltratieproducten en regenwateropvangsystemen kunnen we onze klanten voorzien van een compleet systeem om slimmer met regenwater om te gaan”, besluit Van de Velde.
Neem dan rechtstreeks contact op met Wildkamp.
Contact opnemen