Platform voor de tuin- en groenprofessional
Regenwater efficiënt benutten

Regenwater efficiënt benutten

Wist u dat de kans dat er in korte tijd veel regen of hagel valt, twee tot vijf keer groter is dan in de vorige eeuw? Veranderde regelgeving en het feit dat ons rioolstelsel niet gebouwd is op het verwerken van piekbuien, maakt een goede waterberging enorm belangrijk. Tegelijkertijd neem de behoefte aan hergebruik van regenwater toe. Gelukkig worden er voor beide problemen steeds efficiëntere oplossingen ontwikkeld.

Sander Schonewille, productspecialist bij Wildkamp.

“In een ideale situatie wordt het water tijdens natte periodes opgevangen om gefaseerd af te voeren of te gebruiken tijdens droge periodes”, vertelt Sander Schonewille, productspecialist bij Wildkamp. “Het water kan worden hergebruikt voor een beregeningssysteem, infiltratie op het perceel of voor het doorspoelen van het toilet.”   

Afwatering 

Haal zand, vuil en bladeren uit regenwater met een opvangfilter.

Efficiënte hemelwaterafvoer begint met dak- of mastgoten. Via regenpijpen worden deze aangesloten op het riool of op het systeem voor infiltratie en/of hergebruik. Schonewille: “Wij leveren dakgoten en regenpijpen in verschillende diameters, kleuren, uitvoeringen en materiaalsoorten. Denk aan pvc, zink, roodkoper en verzinkt staal.” 

De waterafvoer is eveneens een belangrijk punt. Aangezien stenen niet waterdoorlatend zijn, moet het water ergens naartoe geleid en opgevangen worden: “Het gebruik van afvoerputjes of een straatkolk kan een oplossing zijn. Uiteraard moet het straatwerk dan wel in de juiste richting aflopen. Bij voorkeur richting het gras of de border, en vooral niet richting de gevel”, adviseert Schonewille.

Opvangen en infiltreren  

Het wordt steeds meer de standaard dat we regenwater niet langer afvoeren via het riool, maar behouden voor de eigen tuin, het bedrijfsterrein of de gemeentegrond. In veel gemeenten zijn burgers zelfs al verplicht om het regenwater op hun eigen perceel te lozen.

“Bij extreme buien kan een infiltratiesysteem het regenwater opvangen, bufferen en weer afgeven aan de bodem. Bij Wildkamp kunnen we de capaciteit van de infiltratiekratten berekenen op basis van de oppervlakte en de hoeveelheid neerslag. Zo blijft de grondwaterstand op peil”, zegt Schonewille.

Het is mogelijk om infiltratiekratten te plaatsen in de grond onder het gazon.

Hergebruik regenwater 

In een wereld waar water schaars is, is het tegenstrijdig dat we onze toiletten spoelen met kostbaar leidingwater. In Nederland gebruiken we per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag. Schonewille: “Meer dan de helft hiervan spoelen we door het toilet en gebruiken we voor de wasmachine of de tuin. Toepassingen waar eigenlijk helemaal geen hoge drinkwaterkwaliteit voor nodig is! Door voor deze toepassingen gefilterd regenwater te gebruiken, kunnen we flink besparen op kostbaar drinkwater. Bij Wildkamp leveren we hiervoor diverse hergebruiksystemen voor regenwater die dit op een betrouwbare en veilige manier realiseren. Het regenwater wordt door het regenwatersysteem opgevangen, gefilterd en vervolgens teruggepompt naar de verbruikspunten binnen het perceel. Regenwater heeft bovendien het bijkomende voordeel dat het geen kalk bevat. Daardoor is het zelfs beter voor de tuin en de was dan drinkwater.”

Intelligent beregenen

Door de implementatie van intelligente regelsystemen, in combinatie met regenwatertanks en -putten, kan regenwater veel efficiënter worden benut binnen een beregeningssysteem. “Met zo’n geavanceerd systeem wordt op basis van data bepaald wanneer en waarvoor het opgevangen regenwater wordt ingezet. Deze gegevens worden verkregen via zowel interne sensoren binnen het systeem zelf als externe bronnen, zoals weerstations en weersvoorspellingen. Met behulp van deze gegevensbronnen neemt een intelligent beregeningssysteem slimme beslissingen. Geeft de weersvoorspelling bijvoorbeeld aan dat er een periode van droogte wordt verwacht, dan zal de prioriteit van het systeem liggen bij het gebruik van regenwater voor het bewateren van planten. Op deze manier wordt het verbruik van kostbaar drinkwater geminimaliseerd. Schonewille besluit: “Voor vragen over watermanagement of intelligent beregenen, kan men terecht in een van onze 45 vestigingen. Ook in het kenniscentrum op onze website vindt men veel informatie over dit onderwerp.  

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Wildkamp.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Dedemsvaartseweg-Zuid 59
7775 AC Lutten
Nederland
Telefoonnummer 0523 687 500 E-mailadres [email protected] Website wildkamp.nl/hoveniers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?