Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een kijkje in het dakpark van De Drie Hoefijzers 
De Drie Hoefijzers.

Een kijkje in het dakpark van De Drie Hoefijzers 

Coulissenlandschap op parkeergarage

Een groot dakpark van meer dan 3.500 vierkante meter. Veel mooie beplanting, waaronder berken, dennen en een bloemrijk zaadmengsel. Een heuvelachtig oppervlak, voorzien van een dikke substraatlaag, waardoor de planten fijn kunnen groeien. En dit alles op het dak van een parkeergarage: projectadviseur Pieter Bos van Van der Tol BV neemt ons mee voor een kijkje in de tuin.

Groene omgeving voor bewoners.

Sinds 1945 is Van der Tol uitgegroeid tot een groenbedrijf met drie vestigingen in de Randstand met ruim 130 medewerkers. Hun missie is luid en duidelijk: ‘de stad groener, gezonder en leefbaarder maken’. Bos: “Dat doen we door bevordering van biodiversiteit, effectief gebruik en hergebruik van (regen)water, tegengaan van de opwarming van de stad en het verbeteren van het binnenklimaat: alles binnen het kader van onze EcoStad-visie. Een deel van de projecten die we hierbij realiseren is het aanleggen van daktuinen.”

Op naar de Randstad

Bijna drie jaar geleden stapte Bos vanuit Van der Tol in bij dit project. “In het begin was de grootste uitdaging om de gemeente Breda de voordelen en de mogelijkheden van een daktuin te laten zien. Want zij worden de eindgebruiker.” Een delegatie van de gemeente kwam naar de Randstad om een kijkje te nemen. “Hier hebben we ze een vergelijkbaar project in uitvoering laten zien. Maar ook een vergelijkbaar project dat we een aantal jaren geleden gerealiseerd hebben, inclusief bomen en alles erop en eraan. Zo had de gemeente meteen een duidelijk beeld bij een daktuinproject: hoe zit het in elkaar? En hoe zit het met het onderhoud? Het resultaat: ook de gemeente werd enthousiast van de plannen.”

Meer dan een parkeergarage

De binnentuin is ontworpen door Ontwerpbureau Burobol. Van der Tol gaf vervolgens advies: hoe kan het ontwerp gerealiseerd worden? Daar kwamen een aantal uitdagingen bij kijken, vertelt Bos: “Het gaat om een parkeerkelder met twee niveaus. Daartussen zit een hellingbaan en een vlak dak zonder afschot. We moesten dus goed nadenken over de afwatering. Het was veel rekenen en meten om te bekijken welke drainagelaag je gebruikt. Uiteindelijk is er een drain naast de dakrand gegraven, zodat we wateroverlast voorkomen.”

Dat deze binnentuin op een parkeergarage wordt gebouwd, bewijst dat een daktuin niet altijd boven op een gebouw hoeft te zitten. “En dan is het ook nog eens een daktuin met een heuvelachtig landschap”, vertelt Bos. “Met substraten voor de planten en piepschuim (EPS) hebben we een landschap gecreëerd waarvan je op het eerste gezicht niet ziet dat je op een daktuin staat. Zo kunnen mensen straks fijn genieten van dit mooie coulisselandschap.”

Unieke elementen

Het dakpark bevat veel leuke elementen. Bos: “Zo is er een waterelement gemaakt van natuursteen. Dit element is een knipoog naar de bierbrouwerij die hier voorheen stond. Zo zie je een biertap en bierflesjes, waardoor het water naar beneden stroomt. Een mooi, levendig element in het midden van de tuin.”

Een uitdagende eis was dat er een brandweerauto over de bestrating kan rijden. “Daar hebben we veel voor moeten rekenen, want op een dak kun je niet zomaar al dat gewicht kwijt. We hebben goed gekeken hoe we een zo licht mogelijke opbouw krijgen, die toch sterk genoeg is. Daarom hebben we glasschuim gebruikt als funderingsmateriaal met een kleine afwerklaag van lava waar je in kunt straten. Dat helpt ook meteen bij de afwatering, want het houdt niet zoveel water vast. De asfaltering is bovendien met kleine machines gedaan om het gewicht mooi te verdelen.”

Bloemen en buitenspelen

De daktuin is ingezaaid met een bloemrijk zaadmengsel. “Dat zorgt voor een kleurrijk geheel”, benadrukt Bos. “Daarnaast hebben we ook twaalf bomen gepland die voor hoogte en afwisseling zorgen. De bomen zijn op de draagkolommen van de parkeergarage geplaatst met een laag substraat. Die kolommen kunnen het gewicht namelijk goed dragen.”

“Ook is er een terras met een gezellig restaurantje. Er zijn ook twee speelelementen gebouwd voor de kinderen uit de buurt. De palen konden natuurlijk niet diep de grond in, dus daar zijn speciale fundaties voor gemaakt. Zo kunnen de kinderen lekker spelen en kan de hele omgeving genieten van rust en groen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?