- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
“De zomer van 2018 vormde een groot kantelpunt”, vertelt Rudolf van de Velde, manager productspecialisten bij Wildkamp. “Het was een zeer warme zomer en veel mensen troffen bij thuiskomst van hun vakantie een verdorde tuin aan. Sindsdien zien we dat er veel meer aandacht is voor de beregening van de tuin. En dat deze steeds betaalbaarder is geworden. Wel is het belangrijk de beregening op een juiste wijze aan te leggen en hier zien we het nog wel eens mis gaan. Daarom bieden wij kosteloze beregeningsplannen aan.”
Collega Niels Feijen is technisch projectmedewerker en vult aan: “We merken inderdaad een enorme toename in de verkoop van onze beregeningsproducten. Ook constateren we dat tegenwoordig bijna elke hovenier zich specialiseert in de aanleg van een beregeningssysteem. Maar wij zien hier en daar nog wel wat verbeterpunten. Dat kan leiden tot onnodige kosten voor water en elektriciteit, evenals verspilling van ons kostbare drinkwater. Of het levert ontevreden klanten op omdat de tuin niet volop bloeit.”
Feijen: “Men heeft regelmatig de neiging om onvoldoende sproeiers aan te leggen. Als twee sproeiers te ver uit elkaar staan, is de overlap van de neerslag niet ideaal. Daardoor krijg je droge plekken en moet er langer gesproeid worden. Onderaan de streep is het voordeliger om een extra sproeier te installeren. Dat weegt makkelijk op tegen de besparing op water- en elektrakosten. Vergis je niet, je hebt het al snel over een paar kuub water per sproeibeurt, dus dit loopt echt wel op.” Van de Velde: “Wat we ook constateren, is dat men soms dezelfde groep aansluit op zowel het gras als de border, terwijl ze niet dezelfde waterbehoefte hebben. In ons beregeningsplan houden we rekening met de specifieke situatie in de tuin: waar ligt bestrating, op welke plek bevindt zich een grote boom, hoe is het gazon gesitueerd, enzovoorts. Indien de hovenier het beplantingsplan al klaar heeft, kunnen we deze ook meenemen in ons ontwerp. Wij hebben hiervoor speciale software waarmee we zelfs het leidingverlies kunnen berekenen. Oftewel, men krijgt een goed doordacht plan, geheel op maat. En het scheelt de hovenier natuurlijk mooi wat tijd. Wel raad ik aan om dit kosteloze beregeningsplan tijdig aan te vragen. We proberen het plan binnen vijf werkdagen uitgewerkt te hebben, maar in drukkere perioden duurt het soms net iets langer.”
Feijen: “Nu beregening is ingeburgerd, zien we dat tuineigenaren steeds meer comfort verlangen. Men wil eigenlijk vooral van de tuin genieten en er zo min mogelijk werk aan hebben. Er komen steeds meer producten op de markt die het beregenen automatiseren, al dan niet in combinatie met slimme systemen die zorgen voor een efficiënte beregening. En we zien dat deze technieken steeds voordeliger worden.”
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een beregeningsinstallatie een flinke investering is. Dat valt in de praktijk echter mee. Op de website vindt men prijsindicaties voor de beregening van verschillende type tuinen. “De uiteindelijke prijs hangt natuurlijk af van de specifieke wensen en de grootte van de tuin. Wij kunnen alles bieden, tot en met een volledig computergestuurd ondergronds systeem.” Door het besturingssysteem aan te sluiten op sensoren, kan men de efficiëntie en het comfort verhogen. Daarnaast kan men kiezen voor een Wifi-verbinding zodat de beregening ook op afstand bediend kan worden. “Bij het meest luxe systeem kan je zelfs invoeren welk type gewas je hebt staan, inclusief de leeftijd van dat gewas. En er zijn al computers die niet meer werken op het stroomnet, maar op zonnecellen of middels een turbine op waterkracht.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Wildkamp.
Contact opnemen