Mvo in breedste zin
Duurzaam ondernemen is een breed begrip. Boomrooierij Weijtmans zet zich in om op zoveel mogelijk vlakken rekening te houden met de volgende generaties. Zij zijn niet alleen voorloper op het gebied van de energietransitie, maar hebben ook aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van hun mensen. Onlangs werd Kees Weijtmans, DGA en Algemeen Directeur, dan ook uitgenodigd als gastspreker bij Future Talks. Een evenement waar keynote speakers als Helga van Leur hun kennis deelden met betrekking tot duurzaamheid, ondernemen en circulariteit.
Met ruim 100 jaar ervaring houdt de boomspecialist zich, naast rooien en snoeien, bezig met het complete beheer en onderhoud van bomen en bossen. Dat doen zij voor particulieren, overheidsinstellingen en grote bedrijven zoals TenneT, die op 22.000 plaatsen bomen in de buurt van hoogspanningsleidingen heeft staan.
Weijtmans: ‘We roepen altijd dat we zeggen wat we doen, en doen wat we zeggen. Dat geldt niet alleen voor de uitvoering van ons werk. Ook wanneer we zeggen maatschappelijk verantwoord te ondernemen, geven we daar daadwerkelijk invulling aan. Zo investeren we continu in bijscholing, bieden volop doorgroeimogelijkheden en zijn een erkend leerbedrijf. We bieden in het kader van de Participatiewet Social Return on Investment stageplaatsen aan. En we besteden veel aandacht aan de duurzame gezondheid van onze medewerkers. Zo hebben we zelf telescoopkranen bedacht en laten bouwen, zodat het werk radiografisch uitgevoerd kan worden waardoor onze medewerkers minder belast worden.”
Boomrooierij Weijtmans besteedt veel aandacht aan milieuvriendelijk ondernemen. Zo is er de afgelopen tijd maar liefst vijf miljoen euro geïnvesteerd in de elektrificatie van hun machinepark, eigen energieopwekking en de ontwikkeling van een enorme zonneparkstellage. Sinds 2014 is Weijtmans gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder en vanaf 2019 wordt er vanuit een klimaat- energieneutraal bedrijfspand gewerkt.
Bovendien zijn ze medeoprichter van Stichting Peppelhout. Deze stichting zet zich in om tot een groter en gezonder Nederlands bosbestand te komen. Onder andere door de populier als duurzaam en hoogwaardig bouwmateriaal te promoten. De populier groeit namelijk supersnel en superrecht, waardoor het een goed alternatief vormt voor hout dat nu vanuit andere werelddelen wordt geïmporteerd.
Naast de verminderde emissie, geven elektrisch aangedreven machines nauwelijks tot geen stank- en geluidsoverlast. Dat sluit perfect aan bij datgene waar Weijtmans goed in is en veel ervaring mee heeft: zorgen dat er door een strakke organisatie minimale overlast ontstaat voor de gebruiker van het openbare gebied.
Binnenkort start Weijtmans met een groot traject in Tilburg, één van de vele gemeenten waar zij de vaste boomspecialist is. Twee jaar geleden hebben ze in deze stad 17.000 bomen gesnoeid en nu zijn ze ingeschakeld om 600 bomen te vervangen. “Dit project is een mooi voorbeeld van onze complete dienstverlening. Zo helpen we in dit geval mee om de deelopdrachten op te stellen. Er moeten bijvoorbeeld tegels en trottoirbanden verwijderd en herplaatst worden. Ook moet het verkeer goed geregeld worden, net als de samenwerking met andere aannemers die in de buurt aan het werk zijn. Deze zaken regelen wij allemaal zelf, zodat de gemeente nergens omkijken naar heeft.”
“Indien gewenst, kan men ons ook inschakelen voor advies. Bijvoorbeeld over de nieuwe boomsoort die het best geplaatst kan worden. Bij het project TreeMark in Woerden mogen we 2.800 bomen vervangen. Daar hebben we eerst gekeken naar de ondergrondse groeiruimten. Maar ook naar de reden waarom bomen op een bepaalde plek zijn doodgegaan. Op basis van deze kennis, weten wij welke boomsoorten op de diverse plaatsen zullen floreren. Gezonde bomen die lang leven, maken de investering waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit van de omgeving”, besluit Weijtmans.