De gemeente Nissewaard gebruikt sinds 2021 bij de aanleg van nieuwe paden en de renovatie van bestaande paden halfverharding van HanseGrand. De resultaten zijn zo goed dat de producten inmiddels zijn opgenomen in het onderhoudsbestek van de gemeente. ‘De paden die we het eerst hebben aangelegd, liggen er nog steeds als nieuw bij.’
Raymond van Breugel is als opzichter civieltechnische werken binnen de gemeente Nissewaard verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het civiele werk in de buitenruimte, zoals asfalt, bestrating, riolering en wegmeubilair. “Toen ik hier kwam werken, was er nog geen beleid voor het renoveren of aanleggen van paden. De ene opzichter koos voor schelpenpaden, de andere voor bestrating. We kregen in die tijd veel meldingen over slecht begaanbare paden. En dus gingen we op zoek naar een duurzame en gemakkelijk te onderhouden oplossing met een natuurlijke uitstraling.”
Na een zoektocht op internet kwam Van Breugel in contact met Onno Berens van Maccrox, leverancier van klimaatadaptieve oplossingen en officieel vertegenwoordiger van het merk HanseGrand in de BeNeLux. “We kozen voor halfverharding van HanseGrand, omdat dit veel meer een natuurlijke uitstraling heeft dan die van andere leveranciers. Daarbij kon Maccrox ons goed adviseren, ook over de aanleg en de benodigde materialen.”
Het eerste proefproject was een succes en er ligt nu al zo’n 8.000 m2 aan HanseGrand-paden in de gemeente Nissewaard. “We hebben het product sinds vorig jaar opgenomen in ons onderhoudsbestek voor paden die ingesloten liggen tussen gras. Inmiddels wordt de aanleg verzorgd door aannemersbedrijf Kraaijeveld, dat hiervoor ook nauw samenwerkt met Maccrox.”
De ervaringen met Hansegrand zijn erg positief. Zo raken de paden niet meer beschadigd door grasmaaiers, die er toch elke negen dagen overheen rijden. Daarnaast groeit er amper onkruid doorheen, wat veel werk scheelt. Ook is de halfverharding goed waterdoorlatend, geeft Van Breugel aan. “En mocht er over twintig jaar een pad verplaatst moeten worden, dan kunnen we de halfverharding gewoon weer hergebruiken op een andere plek. Dat maakt het extra duurzaam.” De halfverharding van HanseGrand is leverbaar in vier kleuren. Van Breugel: “Wij hebben ervoor gekozen in de hele gemeente dezelfde kleur te gebruiken, naturel. Zo krijgen we overal dezelfde uitstraling. Alleen op de begraafplaats is er een andere kleur gekozen.”
De gemeente Nissewaard en zijn inwoners zijn erg tevreden over de nieuwe paden. “De paden die we als eerste hebben aangelegd, liggen er nog steeds als nieuw bij.” Daarom wordt er nu ook gekeken naar nieuwe toepassingen. “In een oude straat in Heenvliet bijvoorbeeld, raakte de bestaande bestrating beschadigd door worteldruk. Omdat HanseGrand halfverharding hier wel tegen bestand moet zijn, gaan we in die straat in overleg met bewoners als proef zo’n 200 m2 halfverharding aanbrengen voor de huizen. Als deze bewoners tevreden zijn, kunnen we dit verder uitrollen in andere straten, waar oude bomen niet mogen wijken. De bewoners zijn positief over het plan en we zijn heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken.”