Platform voor de tuin- en groenprofessional
Producten

100% elektrische Nimos Posi-Trac zet verbrandingsmotor buitenspel

Binnen de groensector heeft men alsmaar meer oog voor het milieuvriendelijke aspect.

Posi-Trac broeltorens kortrijk 2 kopiëren
Werken in stedelijke omgevingen is geen enkel probleem. De elektrische machine werkt immers bijzonder stil.

10 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Even krachtig, maar zonder uitstoot

Meer en meer openbare besturen en aannemers kiezen ervoor om fossiele brandstoffen te weren. Deze ontwikkeling is ook de Nederlandse fabrikant Nimos niet ontgaan.

Tekst en Beeld Pivabo

Volledig elektrische werktuigdrager

Het antwoord van Nimos is de Posi-Trac, een volledig elektrische en knikbestuurde werktuigdrager. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker, kan de machine aangeboden worden met een loodzuur- of lithium-ijzerfosfaataccupakket (LiFePO4). Op die manier kan minimaal een volledige werkdag autonomie gegarandeerd worden.

Loodzuuraccu’s zijn gekend van de heftruckbranche, waar ze hun grote waarde reeds bewezen hebben. Daarenboven zijn deze accu’s nog eens 97% recycleerbaar, wat ervoor zorgt dat de Posi-Trac in deze samenstelling een uiterst milieuvriendelijke machine is.

Een lithium-ijzerfosfaataccu is dan weer stabieler en duurzamer, en heeft een grotere autonomie. Tegelijk vraagt hij echter een iets grotere investering. Deze accu is beter bestand tegen wisselende temperaturen en heeft helemaal geen probleem met diepe ontladingen en gedeeltelijke herladingen. Bovendien kan de Posi-Trac in deze configuratie uitgerust worden met een batterijmonitoringsysteem, dat de gebruiker nuttige feedback bezorgt voor een zo optimaal mogelijk gebruik en lading van de machine.

Het touchscreen bedieningspaneel toont de nodige informatie voor een optimale lading en gebruik van de machine.

Geruisloos werken

Accu-aangedreven machines kunnen nagenoeg geruisloos werken. De overheersende geluidsbron is nu het werktuig, en niet langer de verbrandingsmotor. De Nimos Posi-Trac produceert zo maximum 68 dB(A); de dieselvariant 76 dB(A). Dat betekent dat één dieselaangedreven werktuigdrager evenveel geluid produceert als vijf Nimos Posi-Tracs samen. Dit maakt van de Posi-Trac de ideale machine om te werken in stadskernen en woonwijken, zonder onnodige geluidshinder te veroorzaken.

Er kunnen vandaag zes verschillende instrumenten aan de werktuigdrager gekoppeld worden, die automatisch door de machine herkend worden.

Veelzijdig

Op dit moment kunnen er een zestal werktuigen aan de Nimos Posi-Trac gekoppeld worden: een onkruidborstel, een zoutstrooier, een veegborstel, een heteluchtschroeier, een sneeuwruimschild en een rotatieve maaier. Al deze werktuigen zijn door middel van een snelwisselsysteem eenvoudig aan te sluiten. De werktuigen worden door de elektrische werktuigdrager automatisch herkend, en de besturingssoftware past zich automatisch aan het gekoppelde werktuig aan.

Even krachtig, maar schoner

De Posi-Trac is niet minder competent dan een variant met verbrandingsmotor. Integendeel, het werkresultaat en het rendement van de elektrische werktuigdrager moeten niet onderdoen voor een versie met dieselmotor. Daarbovenop komt nog het feit dat de elektrische werktuigdrager van Nimos helemaal geen uitstoot produceert.

De Nimos Posi-Trac heeft een gegarandeerde autonomie van minimum één dag.

Voordelig

Ondanks de hogere aankoopprijs komt de Posi-Trac op termijn een stuk voordeliger uit dan een werktuigdrager met dieselmotor. De kosten voor brandstof worden vaak immers onderschat en kunnen bij deze elektrische werktuigdrager zelfs met 90% gereduceerd worden! Daarnaast heeft een elektrisch aangedreven werktuigdrager vanwege de afwezigheid van een verbrandingsmotor veel minder frequent en intensief onderhoud nodig.

Over het algemeen kan men stellen dat de meerprijs voor het investeren in een elektrisch aangedreven Nimos Posi-Trac, bij een normaal intensief gebruik, na een periode van 4 à 5 jaar terugverdiend is. Daarna is de Posi-Trac merkelijk goedkoper en zien we de winst, of besparing, jaar na jaar toenemen. Met de hulp van de Belgische invoerder Pivabo kan de dealer het totale kostenplaatje nauwkeurig voor u narekenen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details