- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Duurzaamheid in de openbare ruimten met ConnectedGreen
De Covid19-pandemie laat volgens René Voogt van ConnectedGreen zien dat mensen behoefte hebben aan goede buitenruimte. “Je ziet ook dat mensen in opstand komen tegen milieuvervuiling en dat ze graag schone lucht voor hun kinderen eisen. Ik vind dat aangrijpend en het bevestigt hoe de mens lange tijd verkeerd tegen groen aankeek.”
Voogt: “Tegelijkertijd is het fijn dat deze kentering plaatsvindt; een herwaardering van het groen in onze maatschappij. We beseffen namelijk dat er veel druk staat op onze buitenruimten; woningtekort, veel en lange files en een beperkte infrastructuur. We mogen wat mij betreft meteen toewerken naar natuurinclusief bouwen, waarbij de natuur in de buitenruimte onderdeel is van het ontwerp. Maar dan heb je wel twee uitdagingen: het onderhoud en de plaatsing van het groen. Natuurlijkerwijs groeit groen niet op een dak of tegen de wand. Tegelijkertijd is efficiënt water geven ook iets waar je voor moet gaan zitten.”
De meest duurzame methode is volgens Voogt een zaadje planten en de natuur zijn gang laten gaan. “Maar zo werkt het niet, tenminste niet zoals wij onze buitenruimten met groen willen inrichten. Met ConnectedGreen hebben wij de oplossing: slim en efficiënt inzetten van bodemsensoren, gecombineerd met het verzamelen van data in the cloud en het geheel verrijken met domeinkennis. Hiermee helpen wij gemeenten en groenvoorzieners op het besparen van water, CO2, het aantal bezoeken voor onderhoud en de uitval van bomen. De beste manier om de onderhoudskosten in de hand te houden.”
Diverse onderzoeken laten zien dat de druk op openbare ruimten en de behoefte aan groen toeneemt. “Groen in de nabijheid van mensen is essentieel voor hun gezondheid, maar het blijkt dat budgetten om dit te verwezenlijken niet altijd toereikend zijn. Door de recente klimaatontwikkelingen met extreme droogte of veel neerslag hebben bomen het ook zwaar. De eerste winst in duurzaamheid is te zorgen dat het groen het overleeft en niet hoeft te worden vervangen. Een tweede voordeel is een onderhoudsplanning maken op basis van de juiste meetgegevens: de groenvoorzieners rijden er naar toe als het nodig is en maken geen onnodige vervoersbewegingen. Studies laten zien dat monitoring ook significant leidt tot minder waterverbruik.”
“Op onze grafieken loopt een groene band, die aangeeft waar het vochtgehalte in de bodem moet zitten. Kom je daaronder, neemt de bodem het water minder goed op, kom je daarboven dan is de grond te nat en dan spoelt het water uit. Dan heb je teveel water gegeven. Wij zorgen dat de waarden binnen groene band blijven, of zoals ons motto: ‘Keep it green’. Het zorgt voor een besparing, het groen staat er mooier bij en het watergebruik is stukken minder. Ons recept voor meer duurzaamheid in de openbare ruimte met ook minder voertuigbewegingen en minder uitval van groen. En in de toekomst maakt wat mij betreft deze oplossing onderdeel uit van datagedreven input voor workflowmanagement in de openbare ruimten, net als voertuigmanagement en routering.”