Platform voor de tuin- en groenprofessional
De Groene Sector Vakbeurs was nog nooit zó groen
Een recordaantal bezoekers bezocht dit jaar de Groene Sector Vakbeurs.

De Groene Sector Vakbeurs was nog nooit zó groen

Van tuininrichting tot parktechnieken en van levend groen tot vijvers

Maar liefst 16.500 bezoekers trokken begin dit jaar naar Hardenberg voor de 24ste editie van de Groene Sector Vakbeurs. Op 9, 10 en 11 januari werd de Nederlandse hovenier in het zonnetje gezet. Kennissessies, prijsuitreikingen en een hele hoop exposities lieten weer eens zien hoe mooi de groene sector is. 

Evenementenhal Hardenberg kleurde drie dagen lang groen.

De 320 exposanten trokken alles uit de kast. Van tuininrichting tot parktechnieken en van levend groen tot vijvers: alle facetten van de Nederlandse groene sector waren vertegenwoordigd. De 24ste editie van de beurs, die wordt georganiseerd door Easyfairs, stond in het teken van duurzaamheid, levend groen en groene inrichting. “Ieder jaar onderzoeken we de sector”, vertelt Lucas van ’t Hof van Easyfairs. “We vragen ons altijd af: ‘waar liggen hoveniers ’s nachts wakker van?’, en vervolgens kijken we hoe wij hen daarbij kunnen helpen.”

Bezoekers brengen in de ‘Tunnel van de Toekomst’ hun stem uit voor de Innovatie Award.

Inspirerende ochtenden

Iedere beursdag werd afgetrapt met een kennissessie. Dinsdag opende VHG de beurs met de Nieuwjaarsbijeenkomst over duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. “Spreker Martin Kniest vertelde over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de groene sector”, zegt organisator Sanne de Vries. “Een heel actueel onderwerp, waar ruim 200 bezoekers op af kwamen.” 

De volgende dag sprong Easyfairs zelf op het podium. Uit deze kennissessie bleek maar weer hoe serieus de organisator haar bezoekers neemt. “We dachten samen hardop na over de vraag ‘bedienen wij op dit moment de gehele Nederlandse groene sector?’”, vertelt Van ’t Hof. “Wij zitten in Hardenberg, maar is dat, naast een heel prettige locatie, ook een praktische locatie voor onze bezoekers? Genoeg stof tot nadenken!”

De spanning was weer om te snijden in de finale van de Nationale Wedstrijd Hovenier.

De kennissessie op donderdag werd gegeven door MBI De Steenmeesters, Heicom en H&B Grondstoffen. Bezoekers hoorden alles over klimaat-adaptieve tuininrichting. Kortom: iedere dag genoeg informatie om de beurs vol inspiratie mee te beginnen. 

Alle winnaars op een rijtje

Natuurlijk regende het ook dit jaar weer prijzen op de Groene Sector Vakbeurs. Bijzonder was dat bezoekers deze editie een stem hadden in de uitreiking van de Innovatie Award. Zij konden vooraf online en tijdens de beurs in de ‘Tunnel van de Toekomst’ stemmen op hun favoriete innovatie in twee categorieën. Husqvarna nam de prijs in de categorie Tuin en Park mee naar huis voor de Power Ascender. BERA B.V. won de categorie Groene Inrichting voor haar WaterUps.

De Duurzaamste Hovenier van Nederland kwam dit jaar ook in twee smaken: de categorie Particuliere Tuin en Openbare Ruimte. De eerste won Jos van den Akker en de tweede was voor Donker Groep. Suzanne van Straaten en Liedewij Loorbaach kregen de eervolle titel Greenfluencer 2023 en het team van Yuverta Nijmegen won de Nationale Wedstrijd Hovenier 2024. 

Indrukwekkende cijfers

Iedereen sloot hun bezoek af met een korte vragenlijst. Ook dit jaar ontving de Groene Sector Vakbeurs weer prachtige cijfers. Maar liefst 93% van de bezoekers beoordeelde de beurs namelijk met een 8 of hoger. Eén van de redenen voor deze lofzang was de verbetering van een kritiekpuntje van vorig jaar. “Uit de vragenlijst van vorig jaar bleek dat men een stukje beleving miste”, zegt De Vries. “Daarom creëerden we samen met Hortipoint voor deze editie het Duurzaamheidspark. Dit is een park waarin mensen konden rondlopen, om duurzame inspiratie op te doen.” De beleving die vorig jaar miste, vonden de bezoekers dit jaar dubbel en dwars terug.

Nog tijdens de 24ste editie van de Groene Sector Vakbeurs meldde 60% van de exposanten zich al aan voor volgend jaar. Gelukkig liggen er een hoop ideeën voor 2025 op de plank van Easyfairs. “We kijken meteen vooruit”, zegt Van ’t Hof. “Dit jaar duiken we de groene sector weer in op zoek naar relevante onderwerpen, om van de volgende beurs weer nét zo’n succes te maken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details