Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Digitale opleider borgt veilig werken als geen enkel ander platform’
Op iedere moment en op iedere plek leren.

‘Digitale opleider borgt veilig werken als geen enkel ander platform’

Veiligheidsdeskundige laaiend enthousiast over online opleidings-/instructietool voor de groene sector

‘Veilig laten werken door goed opleiden en instrueren is verplicht vanuit de Arbowet, maar ook vanuit de morele zorgplicht tot goed werkgeverschap.’ Dit verklaart Patrick Wouters, oprichter van Veiligheidslieden, die werkgevers begeleidt bij het verbeteren van hun veiligheidsbeleid. Als adviseur, auditor en trainer prijst hij Wizzflix Green-Pro, dé online opleidings- en instructie-tool voor de groene sector. ‘Green-Pro borgt veilig werken in de groensector als geen enkel ander platform. Het is praktijkgericht, gedetailleerd en persoonlijk.’

Veiligheidsdeskundige Patrick Wouters.

Veilig werken is een verplichting in de Arbowet. Veiligheidsdeskundige Patrick Wouters legt uit: “Werkgevers moeten vanaf dag één de werkrisico’s en hun zwaarte in kaart hebben gebracht in een Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Ook zijn werkgevers verplicht om hun werknemers genoeg opleiding en instructies (‘voorlichting en onderricht’ volgens artikel 8 van de Arbowet) te geven, zodat zij vakkundige en deskundige werknemers zijn. De verplichting tot het geven van voorlichting en onderricht staat los van de toolboxen die bedrijven aan hun werknemers geven. Tot slot spelen de juiste vergunningen een grote rol voor werkgevers.”

Instructievideo bosmaaien.

Arbeidsinspectie

Vanuit de zorgplicht voor veilig werken moeten werkgevers kunnen bewijzen dat de werknemers voldoende zijn opgeleid en geïnstrueerd én dat het bedrijf monitort of de werknemers vervolgens daadwerkelijk deskundig en kundig zijn in het werk. Wouters legt uit: “Er is werkgevers alles aan gelegen om continu veilig werken te borgen. Wanneer de Nederlandse Arbeidsinspectie tijdens een bezoek (onverwacht, of omdat een medewerker door letsel in het ziekenhuis is opgenomen) afwijkingen constateert, volgt een boete voor de werkgever.”

Uitdaging

Al bij al kent ons land dus behoorlijk veel wetten en regels voor werkgevers en het is voor hun best een uitdaging om hier voortdurend aan te voldoen. Wouters: “Veel werkgevers doen dan ook erg hun best om goede voorlichting en onderricht te geven. Maar het kan zijn dat dit beleid ad hoc is en dat de aandacht daarin af en toe verslapt. Soms wordt het inwerken of het geven van instructies mondeling opgelost, waardoor de leerkwaliteit niet officieel geborgd is. Het komt ook voor dat het bedrijf werkt met een e-learning-platform, dat eerder lijkt op een PowerPoint-presentatie en een onpersoonlijke, onaantrekkelijke leeromgeving is voor werknemers. Zij haken af in het leerproces. Veilig werken is in deze situaties niet goed geborgd.”

Auditieve en visuele instructies.

Green-Pro: persoonlijke leeromgeving

De veiligheidsdeskundige ziet Green-Pro als ideale tool om voorlichting en onderricht wél goed in te richten. “Green-Pro borgt veilig werken als geen enkel ander digitaal opleidingsplatform dat ik ken. Uiteraard zijn Green-Pro en de afnemers zelf verantwoordelijk voor een correcte en volledige inhoud. Maar wat ik uitzonderlijk mooi en sterk vind aan Green-Pro, is het gerichte lesstofaanbod: het houdt gebruikers letterlijk bij de les.”

Wat maakt Green-Pro zo effectief? 

“De Green-Pro-leeromgeving is persoonlijk ingericht, wat werknemers triggert om er doorheen te willen gaan,” verklaart Wouters. “Met persoonlijk bedoel ik dat de gebruiker binnen Green-Pro de ruimtelijke vrijheid heeft en op eigen tempo door het platform heen kan surfen. Daarnaast wordt de voortgang per Green-Pro-gebruiker gemeten en gemonitord door de werkgever.”

Effectief, aantrekkelijk leren

Green-Pro heeft volgens Wouters ook een hyperfocus op een geslaagde informatieoverdracht. Hij illustreert dat aan de hand van de Green-Pro-module Bosmaaien. “De gebruiker ziet de bosmaai-instructie eerst in de vorm van een geschreven tekst. Daarna herhaalt een spreker de instructie. Door de combinatie visueel-auditief beklijft de informatie beter. De informatie-opname wordt nog eens ondersteund door een instructievideo en afbeeldingen uit de praktijk. Als veiligheidsdeskundige word ik ook erg enthousiast van de templates die aan elke leermodule hangen. Dit zijn checklists met aandachtspunten, benodigde formulieren, of gebruiksinstructies, die specifiek zijn gericht op het materieel (bijvoorbeeld de bosmaaier, heftruck of loader) of op de werkzaamheid.”

Ondersteuning voor werkgever én werknemers

De werknemers kunnen met Green-Pro op elk gegeven moment leren, zoals thuis of tijdens onwerkbaar weer. De werkgever kan eenvoudig met de werknemers afspraken maken over het herhalen van lesstof, zelfs om lesstof periodiek te laten terugkeren. Ook kunnen werkgevers met Green-Pro te allen tijden richting de Nederlandse Arbeidsinspectie aantonen welke opleiding en instructies de werknemers hebben ontvangen.

Wouters vat samen: “Green-Pro ondersteunt zowel de werkgever als de werknemer en dient tegelijkertijd als bedrijfshandboek. Als veiligheidsdeskundige spreekt mij dit enorm aan, omdat een werkgever met Green-Pro omslachtigheid vermijdt. Alles wat nodig is op het gebied van voorlichting en onderricht staat op één plek.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details