Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groenadvies Amsterdam biedt helpende hand. “Wij kijken, meten, graven, schetsen en adviseren”
Spaarndammerdijk: hoe hou je bomen heel bij de bouw van een tunnel? Boomwortels krijgen steeds meer concurrentie.

Groenadvies Amsterdam biedt helpende hand. “Wij kijken, meten, graven, schetsen en adviseren”

Directeur en mede-eigenaar Bart Stoffer: “Wij zijn een adviesbureau dat bestaat uit negen personen. Wij voeren geen onderhoudswerkzaamheden uit, maar geven enkel advies over alles wat met groen te maken heeft in openbare ruimten. Aangezien bomen de grootste planten zijn, zijn daar vaak de grootste problemen mee. Vandaar dat wij hierover de meeste vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld over een boom met schimmelaantasting. Is de boom dan nog veilig? Kan deze blijven staan? Kunnen we daar iets aan doen? Een ander voorbeeld: wat zijn de gevolgen voor het groen van een theaterfestival in het stadspark, het renoveren van een wijk of de werkzaamheden aan de kabelinfrastructuur of rioleringen onder de grond.”

Verzakte kademuur aan de Nassaukade in Amsterdam door een gesprongen waterleiding. Uiteindelijk bleken twee getroffen bomen niet te handhaven.

Vragen komen veelal vanuit de gemeentelijke overheid. Het bureau werkt veel samen met Amsterdam, maar ook met andere gemeenten of grote partijen als projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen of weg- en waterbouwers. Stoffer: “Elke partij wil weten wat de mogelijke gevolgen zijn bij het verder uitwerken van hun plan. Onze aanpak? Wij pakken het plan vast, gaan naar de locatie en gaan op onderzoek uit. Ons advies ligt grotendeels op het snijvlak van biologie aan de ene kant en techniek anderzijds. Zo hebben wij bij de ontwerpplannen voor maaiveldrenovaties niet alleen verstand van bomen, maar ook kennis van uiteenlopende werkmethoden en alternatieven. Het is onze taak om vragen te beantwoorden en gaandeweg het onderzoek komen we allerlei zaken tegen. Hebben we onvoldoende informatie paraat, dan vragen we de opdrachtgever ons deze te verschaffen. Denk hierbij aan het voornemen van een gemeente om op een vernieuwende manier een riool aan te leggen. Om te bepalen wat dat betekent voor het groen, willen wij weten wat die innoverende methodiek behelst.”

Onafhankelijk advies

Bij elke vraag benoemt Groenadvies Amsterdam de voors en tegens. “We geven onafhankelijk advies en het maakt voor ons geen verschil wie de vraag stelt, dus ook niet in het geval van een dispuut tussen een particulier en een gemeente over het kappen van een grote boom die het zonlicht van een woning wegneemt. Iedere partij krijgt hetzelfde antwoord. Daarmee staat of valt onze objectiviteit en betrouwbaarheid. Het is overigens aan de belanghebbenden of ze ons advies al dan niet overnemen en uitvoeren.” 

Gaat bij een project uiteindelijk de schop in de grond, dan zal Groenadvies Amsterdam aan de zijlijn meekijken. “Dat is om te zorgen dat het groen niet alsnog beschadigd raakt. Een enthousiaste graafmachinist die een gat graaft heeft een ander belang dan het opkomen voor het groen dat hij op zijn werkplek tegenkomt. Het vergt sociale vaardigheden om hem te overtuigen. We adviseren dan ook graag ter plekke over bijvoorbeeld het snoeien van een tak die de werkzaamheden belemmert, ook al was dat niet de eigenlijke vraag waardoor wij betrokken raakten. Het is allemaal niet zwart-wit.” 

Werken naast bomen: meten is weten.

Aparte tak van sport

Nederland kent sinds jaar en dag wetgeving als het gaat over het beschermen van de natuur.   

Stoffer: “Toch begint ecologie de laatste jaren pas echt in te dalen bij uiteenlopende partijen als projectontwikkelaars. Als ze een terrein kopen om daarop onroerend goed te bouwen, waarbij het groen zal moeten wijken, dan beseffen ze: o ja, we moeten hier nog iets doen in het kader van Wet Natuurbescherming. In zo’n geval voeren we quickscans uit of verrichten nader onderzoek en wij adviseren over wat mag en kan. Daarbij kan de lokale regelgeving overigens per gemeente verschillen. We helpen eveneens bij het aanvragen van ontheffingen. Bijvoorbeeld als vleermuizen of gierzwaluwen zich nestelen in een oud flatgebouw van de woningbouwvereniging, dat op het punt staat om gerenoveerd te worden. 

Ruim vijftien jaar geleden startte Groenadvies Amsterdam met vier medewerkers, vooral in Amsterdam en directe regio. Ze zijn altijd op zoek naar gedreven groenmensen met een praktische insteek . “Het werk is leuk, zeker als de projecten groter worden, zoals een industriegebied aan de rand van de stad dat wordt omgevormd tot woongebied of de herontwikkeling van een stadspark. Het is gevarieerd en speelt zich grotendeels buiten af. Daarnaast is het van belang om een verhaal helder op papier te krijgen, liefst zo kort mogelijk. Ook door onderzoeksrapporten snel te doorgronden, bouwvergaderingen bij te wonen en adviezen toe te lichten of zelfs te verdedigen. Het hoort er allemaal bij. Net als het omgaan met het besef dat wij de vreemde eend in de bijt zijn in de civiele wereld, waarbij andere partijen zich niet altijd kunnen voorstellen waar het bij ons over gaat. Kortom: we zijn al snel op zoek naar het schaap met de vijf poten en vinden daarbij affiniteit en competenties belangrijker dan het papiertje.”

Het meten van de kwaliteit van de inwendige stamvoet van een boom in Artis met behulp van geluidstomografie.

Uiteenlopende projecten

Bij dierentuin Artis staan de komende jaren diverse projecten op stapel: dierenverblijven vervangen, bebouwing renoveren en her en der groen dat moet verdwijnen, waaronder ook bomen. “Veel van deze ingrepen hebben gevolgen voor beschermde plant- en diersoorten in het park, anders dan de dierentuindieren, maar dat mochten wij eerst op een rij zetten. De stedelijke ontwikkeling van Spaarndammerdijk en de voormalige Houthavens in Amsterdam, het vervangen van de riolering in een wijk in Zaandam waarbij het lot van een aantal beeldbepalende bomen in kaart werd gebracht of een deels ingestorte kademuur langs de Amsterdamse Nassaukade door een gesprongen waterleiding, waarbij twee bomen reparatiewerkzaamheden belemmerden. Wij kijken, meten, graven, schetsen een beeld en adviseren”, besluit Stoffer.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details