Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groenbeheer vergemakkelijken met elektrische en (semi)autonome machines

Groenbeheer vergemakkelijken met elektrische en (semi)autonome machines

Husqvarna’s Living City focust dit keer op meer groen in de stad en slimmere hulpmiddelen

“Opnieuw nadenken over de stedelijke groen ruimte” was vrij vertaald het thema van de medio oktober in Londen gehouden Living City 2022. Organisator Husqvarna wil groenbeheerders daarbij helpen met supermoderne tijd- en geldbesparende onderhoudsmachine. Die zijn niet alleen volledig elektrisch, maar kunnen ook autonoom werken of op afstand worden bestuurd. Conclusie: het groenbeheer verandert en onze omgeving knapt daar flink van op (en wij mensen uiteindelijk ook!).

e in onze steden gewend zijn. Hij toverde als huzarenstukje zelfs het kale grasveld rondom de Tower of Londen om in een aantrekkelijke bloemen- en plantenzee (zie de foto). Volgens Nigel is het juist de verwildering die steden goed zal doen: meer kleur, meer diversiteit, meer insecten en uiteindelijk meer tevreden bewoners. En zijn advies: niet te snel alles weer wegmaaien. Dat mag wellicht jammer zijn voor leveranciers van maaimachines, maar is wel beter voor ons aller toekomst.

Te dicht op elkaar voor groen

Ander punt van aandacht is het van oudsher dicht op elkaar zetten van gebouwen, waardoor daartussen nauwelijks nog ruimte overblijft voor groengebieden. De oproep aan stedenbouwkundigen is eigenlijk om vaker met landschapsarchitecten om tafel te gaan zitten, zodat we van een dode (versteende) naar een levende (groenere) woon- en werkomgeving overstappen. Niet alleen de gezondheid en het welzijn van de bewoners speelt daarbij een rol, steeds meer komt de noodzaak naar boven van het klimaatbestendig maken van onze steden, door bijvoorbeeld regenwater langer vast te houden in groengebiedjes (ook op daken) en de opname van CO2 te vergroten door meer bomen te planten en bestaande bomen niet te snel te kappen.

Duidelijk is ook, dat de coronapandemie een extra impuls heeft gegeven aan de beleidsmatige aandacht voor groen. Meer thuis werken vraagt een ontspannende buitenruimte, waarin kortdurende (sociale) sport- en recreatiemomenten mogelijk zijn.

Professionele robotmaaier CEORA kan met zijn verlaagde nieuwe maaidek 43L meer verschillende grasgebieden op de golfbaan beheren.

Innovatie machines en gereedschappen

Husqvarna houdt duidelijk van innoveren, want tijdens Living City 2022 werden meerdere slimme machines en apparaten gedemonstreerd. Ze zijn onder andere bedoeld voor beheer en onderhoud van grote stadsparken, sportvelden, golfbanen en zelfs vliegvelden en landschappelijke zonneparken. Het Zweedse bedrijf kiest daarbij voor twee invalshoeken. De eerste is elektrificatie, ook van maaimachines. Dat is een logische stap, die aansluit op het bij de handgereedschappen omschakelen van benzine naar accu. Geen dampen, geen geknoei, minder persoonlijke startkracht nodig en minder gevaar. Plus veel minder CO2-uitstoot natuurlijk. Inmiddels heeft de accu zich wel bewezen wat betreft kracht en werkduur en kunnen steeds meer machines en gereedschappen worden geëlektrificeerd.

Zo worden de nieuwe Husqvarna BLi-X 36V accu’s geleverd met drie verschillende capaciteitsniveaus en zijn ze voorzien van ActiveCool. Ze maken deel uit van de in 2023 op de markt komende serie 525i elektrische grastrimmers en bosmaaiers, die volgens Husqvarna even goed presteren als de 25cc-benzineproducten.

Tweede invalshoek is nog interessanter, namelijk: het autonomer maken van grasmaaiers. Husqvarna noemt zich inmiddels ‘wereldleider’ in robotmaaiers en die claim wordt de komende tijd verder ingevuld met nieuwe of verbeterde machines.

Veilig werken op steile hellingen

Met een grote maaimachine na een regenbui een talud bewerken houdt risico’s in voor de bestuurder. Dus ligt het voor de hand om die veilig op enige afstand te zetten en alleen de machine op de steile helling (tot 60 graden!) zijn maaiwerk te laten verrichten. Dus kreeg de commerciële frontmaaier P 524XR EFI er een afstandsbediening bij in de vorm van een heupzender. Er is snel en naadloos te schakelen tussen de vaste en afstandsbediening. Interessant is dat de frontmaaier ook plekken meepakt die anders vaak worden overgeslagen – onder overhangende takken bijvoorbeeld. Het nieuwe gefacelifte X-model van de P 524-maaier – met nog altijd een benzinemotor – kreeg tevens een nieuw 137 cm breed maaidek, een digitale gebruikersinterface en ingebouwde Husqvarna Fleet Services connectiviteit.

“Opnieuw nadenken over de stedelijke groen ruimte” was vrij vertaald het thema van de medio oktober in Londen gehouden Living City 2022.

Maaien op zonneparken en vliegvelden

Autonoom maaien is kostentechnische interessanter, maar was altijd lastig te realiseren bij grote terreinen zoals vliegvelden (veiligheid) en zonneparken (veel obstakels en afscherming van GPS-signaal). Het Autonomous Operation System for Professionals is speciaal bedoeld voor deze lastige situaties. Het maakt gebruik van een zeer nauwkeurig satellietnavigatiesysteem, dat verbeterde realtime positioneringsnauwkeurigheid biedt. De locatienauwkeurigheid is 2-3 centimeter en als extra veiligheidsmaatregel kan een operator het systeem manoeuvreren en op afstand bedienen. De machines werken geheel elektrisch – in het zonnepark uiteraard op zonnestroom. Met een proefproject op een Zweedse luchthaven wil Husqvarna de toepassingsmogelijkheid van deze technologie aantonen.

CEORA tackelt diversiteit golfbanen

Speciaal voor grote en diverse grasvlakken introduceert Husqvarna de professionele robotmaaier CEORA met zijn verlaagde nieuwe maaidek 43L. Met een capaciteit van 20.000-25.000 vierkante meter per dag kan de CEORA tot drie fairways van normale grootte per dag maaien. Met zijn elektrische maaihoogteverstelling kan dezelfde robotmaaier fairways, semi-rough, rough en andere sportterreinen maaien op maaihoogtes van 10 tot 60 mm. De autonome, elektrisch aangedreven maaier bespaart op onderhoudskosten en kan de CO2-uitstoot tijdens de levensduur van de machine met maar liefst 83% verminderen in vergelijking met een Husqvarna P 525DX zitmaaier op diesel.

Voor 2023 staat nog een verbetering op het programma: een upgrade van Automower 550 EPOS, de allereerste robotmaaier die gebruik maakt van de ‘virtual boundary EPOS-technologie’. Hij heeft geen fysieke belijning meer nodig, maar krijgt digitaal een werkgebied toegewezen, waarna hij zelfstandig door systematische te maaien de maaicapaciteit kan verdubbelen tot 10.000 vierkante meter per dag. EPOS-technologie is een zeer nauwkeurig satellietnavigatiesysteem, dat een nauwkeurigheid van 2-3 centimeter levert en meerdere maaipatronen mogelijk maakt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details