Platform voor de tuin- en groenprofessional
Klimaatadaptieve oplossingen voor binnenstedelijk bouwen
Vertical is een woontoren van twintig lagen en op elke verdieping is rondom een daktuin gemaakt.

Klimaatadaptieve oplossingen voor binnenstedelijk bouwen

Een hoteltuin als onderdeel van het openbaar groen of een woontoren van twintig verdiepingen met rondom verticaal gerealiseerde daktuinen. Casper Korteweg, klantmanager bij Van der Tol b.v. in Amsterdam: “Wij werken vanuit onze ECOstad-gedachte om het stedelijk gebied in Nederland zoals in onze hoofdstad, maar ook in steden als Rotterdam en Utrecht, klimaatadaptief te maken.”

Bij Vertical in Amsterdam-Sloterdijk is volgens Korteweg het uitgangspunt: een stapeling van landschappen met verschillende typen groen die aansluiten bij het omliggende landschap. “We houden het regenwater vast en met de juiste beplanting verhogen we de biodiversiteit. De Vertical is een woontoren van twintig lagen en op elke verdieping is rondom een daktuin gemaakt. Als de bewoners vanuit de woonkamer naar buiten kijken, genieten ze eerst van een stuk groen en daarna pas van een vergezicht over de stad. En over al die verschillende daktuinen wordt het water dat uit de lucht valt vastgehouden en verwerkt om daarmee het riool te ontzien; een gesloten watermanagementsysteem, dat tijdens droogteperiodes het opgevangen water teruggeeft om het groen te beregenen.”

Casper Korteweg, klantmanager bij Van der Tol.

Zelfregulerend

Korteweg vertelt verder: “Het principe is een zelfregulerend systeem waarbij het regenwater dat op het gebouw en perceel valt op elke verdieping wordt verwerkt en vastgehouden. Het is mooi om te zien hoe de gemeente Amsterdam omgaat met dit soort nieuwbouwprojecten, hoe het omgaat met het klimaatadaptief maken van de stad; bij elk nieuwbouwproject het water slim gestuurd vasthouden op het dak, kelder of waar dan ook. Zolang het riool maar ontzien blijft. Wij hebben daarbij het systeem zo bedacht dat het anticipeert op weerberichten; we weten wanneer er buien aankomen en het systeem is daar dan op voorbereid.”

Technisch haalbaar

Het is de kracht van Van der Tol om vanuit de eerste gedachte of idee een ontwerp te maken. Korteweg: “We engineeren het zodat het technisch haalbaar en mogelijk is. We voeren het uit en  verzorgen vervolgens ook het onderhoud en beheer, zodat wij alles wat we voor ogen hadden daadwerkelijk tot uiting komt. Wij beheersen het hele proces. Een ander mooi en zeker noemenswaardig project is de tuin van Hotel Pillows op de Mauritskade in Amsterdam. Dit is een nieuw hotel waarbij de tuin onderdeel wordt van het nabijgelegen Oosterpark. Hiermee creëer je een overlap van privé-eigendom naar openbaar groen. In de hoteltuin heb je dan een hogere afwerkingsgraad in hoogwaardig materiaalgebruik als natuursteen en mooiere details die overgaan naar het openbaar toegankelijk groen. Maar wel zo vormgegeven alsof het bijelkaar hoort; het vormt een geheel en blijft aan beide kanten toegankelijk.” 

Hotel Pillows is een nieuw hotel waarbij de tuin onderdeel wordt van het nabijgelegen Oosterpark.

Nieuwe standaard

Het is een specialisme waarin Van der Tol al lange tijd ervaring in heeft. Korteweg: “Omdat wij alles in eigen huis en beheer hebben schakelen we snel en kunnen we eventuele uitdagingen snel tackelen. Klimaatadaptief bouwen is binnen de randstad de nieuwe standaard aan het worden, ook bij het renoveren van gebouwen. Het is erg belangrijk, zeker in steden waar alles al is volgebouwd is. Dan is de grootste uitdaging om stad volledig klimaatadaptief te maken. Wij helpen graag in het proces; van begin tot einde.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details