Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Samen maken we de lokale waterkringloop weer rond’ 
Automatisch regenwatersyteem in de praktijk.

‘Samen maken we de lokale waterkringloop weer rond’ 

Blauw-groene infrastructuur wordt steeds belangrijker

Naast wateroverlast hebben we de laatste jaren steeds vaker te maken met hittestress. Het vergroenen van de tuin en de openbare ruimte, en dan met name door middel van bomen en struiken, is hiervoor een bewezen oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat alles groen blijft? Dit is één van de grote uitdagingen op het gebied van toekomstgericht watermanagement.

Rieks Hulst bij slimme tuin ACO kantoor.

ACO heeft veel ervaring in de openbare ruimte. “Wij zien dat de blauwgroene infrastructuur steeds belangrijker wordt, vooral in het licht van de gevolgen van klimaatverandering.” Aan het woord is Rieks Hulst, manager product management en marketing bij ACO. “Tijdens extreme regenval heeft de bestaande infrastructuur vaak moeite om grote hoeveelheden water op te vangen en af te voeren. Dit kan leiden tot wateroverlast en vaak ook vervuiling. Aan de andere kant is er tijdens warme perioden gebrek aan water in de natuurlijke watercyclus, omdat regenwater dat gevallen is allang is geïnfiltreerd of verdampt.“

Niet infiltreren maar irrigeren 

Decennialang is regenwater afgekoppeld door middel van wadi’s of ondergrondse infiltratievoorzieningen. Nadeel hiervan is dat nieuw groen hier niet zo veel aan heeft. Dit water zit vaak veel te diep voor de jonge wortels. “Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerst te kijken of je regenwater kunt gebruiken voor het behoud van het groen voordat je het gaat infiltreren of afvoeren.”

Volautomatisch regenwatersysteem

“Een van ons meest spraakmakende project is het in Raalte, waar we een volautomatisch regenwatersysteem hebben aangelegd. Hierbij wordt water opgevangen in meanderende lijngoten, waarna het wordt gezuiverd en opgevangen in een ondergrondse waterbuffer. Aan de hand van vochtsensoren in de grond en de actuele weersverwachting, wordt vervolgens wel of geen water gegeven. Hiermee bespaart de gemeente veel tijd, water en kosten. En dat zijn in deze tijden van klimaatverandering belangrijke winstpunten.”

Vasthouden is de oplossing

Een slimme tuin of openbare ruimte, die om kan gaan met de grillen van ons huidige klimaat, zal nodig zijn als we zorgeloos willen kunnen blijven genieten van het groen. En het goede nieuws is, dat wordt steeds eenvoudiger. Wij bieden hiervoor een scala aan oplossingen met effectieve kwaliteitsproducten met oog voor esthetiek. Ook ons eigen kantoorpand in Doetinchem heeft een slimme tuin. Regenwater wordt opgevangen van ons dak, gezuiverd en opgeslagen. In droge perioden wordt het watergeefsysteem automatisch geactiveerd. Zo blijft onze tuin mooi groen. Bij ACO helpen we graag om de cirkel weer rond te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details