Platform voor de tuin- en groenprofessional
Koningsklasse houthakkersport strijkt neer op Groentechniek Holland
Hot Saw – Redmer Knol.

Koningsklasse houthakkersport strijkt neer op Groentechniek Holland

Zes disciplines en kans op WK-ticket in Zweden

Na twee jaar online events achter gesloten deuren is het op zaterdag 17 september eindelijk weer zover: het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux Kampioenschap kan weer live plaatsvinden. Zo kan het publiek op de GroenTechniek Holland Beurs in Biddinghuizen volop genieten van het beste wat competitief houthakken te bieden heeft. 

STIHL TIMBERSPORTS® is een internationale extreme sportserie in competitief houthakken. In deze koningsklasse van de houthakkersport strijden veertien Benelux-atleten in zes disciplines om de titel van Benelux-kampioen. Maar dat is niet alles: het Benelux-kampioenschap bepaalt ook welke atleten naar het WK in Zweden mogen. Zeven Nederlanders en zeven Belgen gaan de strijd aan om een plek te bemachtigen op de Europese ranking. 

Single Buck – Koen Martens (drievoudig Benelux kampioen).

De strijd om de titel is dit jaar spannender dan ooit: regerend Benelux-kampioen Ben Terpstra uit Nederland zal er alles aan doen om zijn titel te verlengen. Zo beklimt hij in juni samen met zijn broer de Kilimanjaro. Of deze extreme voorbereiding helpt bij het leveren van topprestaties op het Benelux-kampioenschap? Daar komen we snel achter!

Zijn grootste concurrenten zijn landgenoot Redmer Knol (de runner up van 2021) en Belg Koen Martens (drievoudig Benelux-kampioen). Of misschien gaat één van de underdogs met de aandacht lopen. Het publiek op de GroenTechniek Holland Beurs mag live getuige zijn van deze spannende strijd. En dat allemaal op stand V12, gelegen langs de stand van STIHL (stand 9.02). 

Standing Block Chop – Ben Terpstra (Benelux kampioen 2021).

Zes disciplines

De deelnemers gaan de strijd aan in zes disciplines: drie bijldisciplines en drie zaagdisciplines. De bijldisciplines bestaan uit de Underhand Chop, Standing Block Chop en Springboard. De zaagdisciplines bestaan uit de Stock Saw, Single Buck en Hot Saw. 

Bij het eerste onderdeel van de bijldisciplines, de Underhand Chop, gaat het om het doorhakken van een stam langs twee kanten. Bij de Standing Block Chop wordt het vellen van een boom gesimuleerd. Een houtblok staat vast in een statief om deze vervolgens zo snel mogelijk door te hakken. De laatste bijldiscipline, Springboard, wordt ook wel de koningsdiscipline van de houthakkerssport genoemd. Bij dit onderdeel zijn twee opstapjes in een verticaal verankerd blok hout vastgemaakt. Het stuk hout dat aan de bovenkant is aangebracht, moet doorgehakt worden op een hoogte van 2,80 meter.  

Bij de zaagdiscipline Stock Saw werken de atleten met de MS 661 STIHL kettingzaag. Daarbij moeten zo snel mogelijk twee schijven van een bepaalde dikte worden afgezaagd. In de tweede zaagdiscipline, Single Buck, zagen de atleten met een éénpersoonstrekzaag een schijf af. In de derde zaagdiscipline genaamd Hot Saw moeten ze zo snel mogelijk drie houten schijven met een bepaalde dikte afzagen. De uitdaging hierbij? Een goede beheersing van de meer dan 60 pk sterke kettingzaag.

Ben Terpstra – Benelux kampioen 2021.

Team kampioenschap en trainingskamp

Tijdens het Benelux-kampioenschap wordt niet alleen de Benelux-kampioen gekroond. De eindrangschikking bepaalt ook wie het voor team België en team Nederland mag opnemen tijdens het Teamwereldkampioenschap. In het teamkampioenschap vaardigt ieder deelnemend land hun vier beste atleten af. In een estafette race staan er opeenvolgend vier disciplines op het programma, waarbij de teams zo snel mogelijk schijven afzagen en blokken hout doormidden hakken. Op de GroenTechniek Holland Beurs zorgen beide teams al voor een voorproefje.

Alle atleten die de STIHL TIMBERSPORTS® beoefenen, zijn getrainde sporters. Daarom is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van atleten. Door de organisatie van trainingskampen en het meedoen aan wedstrijden kunnen beginners een solide basis leggen en een sportieve toekomst tegemoet gaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details